logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkręcić zjechaną śrubę w laptopie bez rozwiercania? Jaki klej wybrać?

kaer412 29 Lip 2012 12:26 26963 12
REKLAMA
  • #1 11154378
    kaer412
    Poziom 9  
    Mam taki problem, że w laptopie wyrobiła mi się śrubka na śrubokręt krzyżakowy. Nie mam jak podejść pilnikiem, a rozwiercać nie chce, więc postanowiłem przykleić do niej inną śrubkę kropelką i wykręcić, ale nie wytrzymuje.

Macie pomysł jak to ruszyć ? Jaki klej użyć ?
  • REKLAMA
  • #3 11154402
    kaer412
    Poziom 9  
    Nowy laptop, dostałem jako prezent i szkoda byłoby go zniszczyć jakby coś poszło nie tak.
  • REKLAMA
  • #4 11154447
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 11154462
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 728
    Nowy laptop i już zjechana śrubka. Widocznie używasz nieodpowiednich narzędzi, nie dopasowanych. Kolega wyżej dobrze Ci podpowiada, wiele razy tak robiłem z pozytywnym skutkiem. Nawet jak zrobisz tylko otworek, to już coś można zaradzić aby ją odkręcić. Jednak dziwi mnie czego tam szukasz w nowym laptopie, przecież to grozi utratą gwarancji.
  • REKLAMA
  • #6 11154476
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    Połączenia klejowe osągają największą wytrzymałość zgodnie z przysłowiem: " klej najlepiej trzyma, tam gdzie go nima " i nie chodzi o to żeby nie smarować, a o to żeby klejone powierzchnie jak najlepiej do siebie przylegały. Więc musisz dobrać do przyklejenia nie inną śrubeczkę, lecz do obrobionej śrubeczki, obrobiony śrubokręt. I raczej nie na "Poxylyn`e", a "Loctite" czerwony (do połączeń stałych).
    Jednak tak samo jak koledzy wyżej , twierdzę że klejem możesz bardziej narobić bałaganu , niż wiertełkiem 3 mm.
  • #7 11154525
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Pokaż zdjęcie tej śruby bo nie chce mi się wierzyć, że niczym jej wykręcić się nie da. Przecież to w plastiku siedzi.
  • #8 11154595
    kaer412
    Poziom 9  
    Wojtek.zse napisał:
    Pokaż zdjęcie tej śruby bo nie chce mi się wierzyć, że niczym jej wykręcić się nie da. Przecież to w plastiku siedzi.

Zaskoczę Was. Siedzi w mosiężnej nagwintowanej tulei, która jest obudowana plastikiem.

Jak odkręcić zjechaną śrubę w laptopie bez rozwiercania? Jaki klej wybrać?
  • #9 11154646
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 728
    Odpowiedni wkrętak i musi iść. Cudów nie ma.
  • #10 11154662
    kaer412
    Poziom 9  
    Ale gdzie 'zaprzeć' ten wkrętak, gdy tam jest kółko w środku juz ?
  • REKLAMA
  • #11 11154693
    armada
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    Jeżeli śruba się wyrobiła to problem nie stanowi śruba, a poluzowana tuja z gwintem zatopiona w obudowie.
    Ktoś tu wspominał o wiertarce i tak to trzeba zrobić, pozbyć się łba, potem wyłuskać tą tuleję i wykręcić resztę śruby, tuleję wkleić i nowy wkręt.
  • #12 11154749
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 11155770
    kaer412
    Poziom 9  
    Śrubę jednak rozwierdziłem, przez ten klej były tylko same problemy. Mianowicie dostał się pod główkę i skleił ją z obudową. Nie polecam klejenia.

Temat do zamknięcia. Dzięki za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z wyrobioną śrubą w nowym laptopie, której nie można odkręcić standardowym śrubokrętem. W odpowiedziach zasugerowano różne metody, w tym rozwiercanie śruby, co użytkownik początkowo chciał uniknąć z obawy o uszkodzenie laptopa. Inni użytkownicy polecili użycie kleju, takiego jak Poxipol lub Loctite, jednak podkreślili, że klejenie może prowadzić do dodatkowych problemów. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na rozwiercenie śruby, co okazało się skuteczne, ale spowodowało komplikacje związane z klejem, który dostał się pod główkę śruby. W dyskusji poruszono również kwestie użycia odpowiednich narzędzi oraz problemów z poluzowaną tuleją w obudowie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA