logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybijająca różnicówka w nowo wykonanej instalacji.

Kursky 30 Lip 2012 23:18 6194 11
REKLAMA
  • #1 11160052
    Kursky
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam!!
    Mam problem z nowo wykonaną instalacją, której szybki schemat poglądowy zamieszczam poniżej. W budynku znajdują się 3 tablice rozdzielcze (na rysunku tylko 2 bo trzecia podłączona analogicznie). Podłączając wiertarkę w obwody za tablicą nr 2 wybija różnicówkę w tablicy nr 1, różnicówka w tablicy nr 2 nie reaguje. Dlaczego tak się dzieje? Tablice rozdzielone na 100% przed różnicówką w tablicy nr 1. Wybijająca różnicówka w nowo wykonanej instalacji.

3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki. [retrofood]
  • REKLAMA
  • #2 11160185
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Kursky napisał:
    Tablice rozdzielone na 100% przed różnicówką w tablicy nr

Coś mi się wydaje że to nie jest 100%.
  • REKLAMA
  • #3 11160286
    r-maniac
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    A coś na temat typu różnicówek, ich wartości? Czy aby na pewno N też jest rozdzielony przed pierwszą róznicówką?
  • REKLAMA
  • #4 11160463
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    r-maniac napisał:
    A coś na temat typu różnicówek, ich wartości? Czy aby na pewno N też jest rozdzielony przed pierwszą róznicówką?

A jakie to ma znaczenie? I dopisz jeszcze coś o rozdzielaniu N.
  • #5 11160526
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Witam
    Nie masz gdzieś spiętego N-a razem między rozdzielniami oczywiście po różnicówce, lub jest tak jak pisze kolega r-maniac.
  • #6 11162513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 11162619
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    Kiedyś był chyba na forum (ISE albo SEP) podobny przypadek. Przyczyną było posobne (od RCD do RCD) połączenie N.
  • REKLAMA
  • #8 11162649
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 11167664
    Kursky
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Sprawdzałem już trzy razy czy wszystko jest rozdzielone przed różnicówką, w pierwszej kolejności sprawdzałem przewód N, bo tylko przy jego podłączeniu mógł wystąpić błąd, gdyż po wyłączeniu różnicówki w tablicy pierwszej nadal wszystko jest ok na drugiej tablicy, jedynie co wpada mi do głowy to może być uszkodzenie przewodu między pierwszą a drugą tablicą.
  • #10 11167704
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Prosta sprawa sprawdź przewód do 2-giej rozdzielki,sprawdzałeś N-a,czy się nie łączą między rozdzielkami?.Miałem taki przypadek rano w pracy wybita różnicówka w jednym z pomieszczeń ,przez dzień nie,tylko rano.Okazało się że była to wina czajnika.Czajnik przez dzień działał dobrze ,a w nocy lub nad ranem wybijał ją.
  • #11 11171023
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    nikusert napisał:
    Prosta sprawa sprawdź przewód do 2-giej rozdzielki,sprawdzałeś N-a,czy się nie łączą między rozdzielkami?.Miałem taki przypadek rano w pracy wybita różnicówka w jednym z pomieszczeń ,przez dzień nie,tylko rano.Okazało się że była to wina czajnika.Czajnik przez dzień działał dobrze ,a w nocy lub nad ranem wybijał ją.

Co to ma wspólnego z tematem wątku?

Kolego Kursky - jak się ma sytuacja z rozprowadzonymi obwodami poszczególnych rozdzielni - czy istnieje możliwość, że przewody przechodzą tymi samymi trasami, w tych samych pomieszczeniach ? Jak sytuacja z IPZ na obwodzie zasilającym omawianą rozdzielnię - czy nie występują tutaj jakieś anomalia, izolacja przewodów także pomierzona, bezpośredni pomiar różnicówek (prądy upływu, czas zadziałania) wychodzi poprawnie? Jaka jest odległość między pierwszą a drugą rozdzielnią, ciągłość PE na tym WLZ-cie sprawdzona ?
    Pzdr
  • #12 11173130
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowo wykonaną instalacją elektryczną, w której przy podłączeniu wiertarki do obwodów za tablicą nr 2 wybija różnicówkę w tablicy nr 1, podczas gdy różnicówka w tablicy nr 2 nie reaguje. Forumowicze sugerują, że problem może wynikać z nieprawidłowego rozdzielenia przewodów neutralnych (N) między rozdzielniami, co może prowadzić do podwójnego doziemienia. Użytkownik potwierdza, że sprawdził rozdzielenie przewodów, ale podejrzewa uszkodzenie przewodu między tablicami. Inni użytkownicy podkreślają znaczenie pomiarów izolacji oraz sprawdzenia ciągłości przewodów PE, a także sugerują, że problem może być spowodowany przez urządzenia podłączone do instalacji, takie jak czajnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA