logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wywala różnicówkę przy używaniu suszarki, odkurzacza, lodówki - przyczyny i rozwiązania

filipwlodarczyk1703 28 Kwi 2023 15:50 1290 21
REKLAMA
  • #1 20559050
    filipwlodarczyk1703
    Poziom 3  
    Witam serdecznie, sytuacja wygląda tak iż jak widać na zdjęciu mam wszystko podłączone, działa światło, jest napięcie w kontaktach. Działa tv, działa ładowarka telefonu, jednakże gdy podłącze suszarkę, odkurzacz czy choćby lodówkę odrazu wywala roznicowke. Lodówka ma osobnego ESA, tak samo kuchenka+płyta. Osobnego ESA ma także oświetlenie i gniazda. Gdzie może tkwic problem? Pomocy 😔!

Wywala różnicówkę przy używaniu suszarki, odkurzacza, lodówki - przyczyny i rozwiązania
  • REKLAMA
  • #2 20559068
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6400
    zaznacz przewody wchodzące do rozdzielni z tego co widzę to muszą być 2. niebieski i brążowy bez zółto zielonego.
  • #3 20559073
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Co robi zwora między PE a N?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20559076
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    filipwlodarczyk1703 napisał:
    Gdzie może tkwic problem? Pomocy 😔!

Jak zawsze problem tkwi w tym że nieodpowiednia osoba, nie mająca nawet podstawowej wiedzy zabiera się za instalacje elektryczne. Zgadałem? Jest to nowa rozdzielnica wykonana przez ciebie? Problem z różnicówką to niejedyny problem w wykonaniu tego gniota.
    Nauczcje się w końcu że jak się nie znacie to się nie zabierajcie za instalacje od których zależy ludzkie życie.
  • #5 20559085
    filipwlodarczyk1703
    Poziom 3  
    Tak to wygląda od góry i dołu Panie kolego.

Wywala różnicówkę przy używaniu suszarki, odkurzacza, lodówki - przyczyny i rozwiązania >>20559068

Wywala różnicówkę przy używaniu suszarki, odkurzacza, lodówki - przyczyny i rozwiązania

Dodano po 1 [minuty]:

>>20559076

Pudło..robił to elektryk :( Sam się za to nie biorę, bo nie umiem. Robił to ktoś kto rzekomo się zna 🙄😔

Dodano po 51 [sekundy]:

>>20559073

To tylko chwilowe w momencie zdjęcia ,bo coś sprawdzałem po telefonie,ale to niestety też nie pomogło.
  • #6 20559100
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Pudło..robił to elektryk :( Sam się za to nie biorę, bo nie umiem. Robił to ktoś kto rzekomo się zna 🙄😔

Chyba taki dla którego to była pierwsza instalacja w życiu.

Skoro to robił elektryk to czemu nie udasz z się do niego z reklamacją? Przecież to od początku nie działa. Prawda? Jak odebrałeś jego robotę? Nic nie podłączałeś do gniazda?

Ta cała historia jest mocno naciągana z tym elektrykim.
  • REKLAMA
  • #7 20559105
    filipwlodarczyk1703
    Poziom 3  
    Gościu był już 4 razy i za każdym razem ma chwilę i robi chwilę 😔😬 teraz twierdzi że w poniedziałek listę ZUG założy na obwód gniazdek. Nie wiem tymbardzisj o co chodzi. Masakra 🙄 a kolega ma pojęcie co może byc nie tak?
  • #9 20559119
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Gościu był już 4 razy i za każdym razem ma chwilę i robi chwilę 😔😬 teraz twierdzi że w poniedziałek listę ZUG założy na obwód gniazdek. Nie wiem tymbardzisj o co chodzi. Masakra 🙄 a kolega ma pojęcie co może byc nie tak?

Po tym co widać na zdjęciach to cała instalacja jest do przejrzenia.
    Tylko tyle mogę powiedzieć. Ten świat się robi coraz dziwnjejszy. Przychodzi gościu podający się za elektryka, coś tam robi co nie działa, kasę bierze a ty z nami za darmo masz robić? To po co niektórzy szkoły kończyli. Inni będą poprawiać po nim za darmochę a on sam będzie kolejne roboty brał na których się nie zna? To tak nie powinno działać. Ja się nie zgadzam na taki świat i na takie podejście do tematu.

Ten gościu to nie był czasem budowlaniec co przy okazji elektrykę albo gaz pociągnie?

Tak przy okazji to ile wziął i jaki był jego zakres prac?
  • #10 20559124
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Koledzy Sosarek i maurycy123 napisali, a ja dla ułatwienia dodam zdjęcie z oznaczonym na czerwono elementem.
  • REKLAMA
  • #11 20559137
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    Pudło..robił to elektryk :( Sam się za to nie biorę, bo nie umiem. Robił to ktoś kto rzekomo się zna
    To niech wraca i poprawia.
    Widoczne sie nie zna jak to nie działa
    Gościu był już 4 razy i za każdym razem ma chwilę i robi chwilę
    To weź innego - bo ten kompletnie się nie zna.
    W twoim mieście są elektrycy.
  • #12 20559186
    filipwlodarczyk1703
    Poziom 3  
    >>20559124

Problem polega na tym że tego już nie ma a problem jest dalej 😔 wymieniłem teraz sam(!) roznicowke i co ciekawe gniazda działają a oświetlenie wybija 🙄😬
  • Pomocny post
    #13 20559191
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    @filipwlodarczyk1703 czy ten fachowiec wystawił ci jakiś rachunek ?
    Jest to jakaś mała rozdzielnia elektryczna, powinny zostać wykonane pomiary i wystawiony protokół z tych pomiarów, to też obowiązek jaki użytkownik powinien wykonać raz na pięć lat.
    Poprawnie to teraz nie powinieneś tego elektryka dopuścić do tej roboty, wezwać innego elektryka pomiarowca, a rachunkiem za tę usługę obciążyć tego partacza.
    Żadna złączka ZUG tu nie jest potrzebna.
    wymieniłem teraz sam(!) roznicowke i co ciekawe gniazda działają a oświetlenie wybija
    pewnie partacz do jakiejś lampy dał podwójny włącznik i jako N użył żółtozielony, a niebieskim załącza drugą żarówkę
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #14 20559195
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    wada napisał:
    Żadna złączka ZUG tu nie jest potrzebna.

Tym bardziej że się nawet tam już nie zmieści. Ta cała rozdzielnica i historia z nią związana to jest jakiś dramat.

Jeszcze się zapytam. Co to za pianka i jak jest z jej palnością?
  • #15 20559206
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    problem jest dalej wymieniłem teraz sam(!) roznicowke i co ciekawe gniazda działają a oświetlenie wybija
    Ktoś_tam napisał:
    Jak zawsze problem tkwi w tym że nieodpowiednia osoba, nie mająca nawet podstawowej wiedzy zabiera się za instalacje elektryczne. Zgadałem?
    Tak.
    Ps.z elektrykiem mi tekst nie pasował.
  • #16 20559327
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    Działa tv, działa ładowarka telefonu, jednakże gdy podłącze suszarkę, odkurzacz czy choćby lodówkę...

No i sprawa jasna - niewielkie odbiory w II klasie ochronności nie wpływają na RCD. Ale odbiorniki w I klasie (wymagające PE), to już nie to samo.
    Napisano wyżej - w instalacji jest zwarcie N do PE. O czym tu jeszcze dyskutować?
    Jakiś elektryk był, ale się zmył. Więc równie dobrze żadnego elektryka nie było, a to tylko radosna twórczość autora.
  • #17 20559332
    filipwlodarczyk1703
    Poziom 3  
    Zaprosiłem innego elektryka, okazało się że ten pierwszy paproch nie zrobił testu na różnicowce i się spaliła, ogólnie ten kto to dziś zobaczył stwierdził bym podał tamtego do sądu 👀 koszt naprawy 200zl + nowa roznicowka 159zl. Do wymiany będzie jeszcze rozdzielnia i es od piekarnika + płyty indukcyjnej bo jest za małh, ma być 20.

Totalny brak słów. Gość przychodzi, niby jest elektrykiem a robi taką popelinę...
  • #18 20559349
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Do wymiany będzie jeszcze rozdzielnia i es od piekarnika + płyty indukcyjnej bo jest za małh, ma być 20.

Totalny brak słów. Gość przychodzi, niby jest elektrykiem a robi taką popelinę...

Tego raczej też należy pogonić.
  • #19 20559354
    zbich70
    Poziom 43  
    ma być 20.
    Ma być 20, pewnie amperów. Na przewodzie 2,5mm²? Następny magik, nie elektryk.
  • #20 20559355
    filipwlodarczyk1703
    Poziom 3  
    20 amperów na przewodzie 3x4,5 😉
  • #21 20559356
    zbich70
    Poziom 43  
    na przewodzie 3x4,5
    Nie ma takiego przekroju w typoszeregu.
  • REKLAMA
  • #22 20559359
    filipwlodarczyk1703
    Poziom 3  
    Rozwiązałem. Docinki zamiast podpowiedzi mi nie pomogły.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyłączaniem różnicówki przy podłączaniu urządzeń takich jak suszarka, odkurzacz i lodówka. Pomimo działania innych urządzeń, problem występuje tylko przy tych trzech. Użytkownik informuje, że instalacja elektryczna była wykonana przez elektryka, który nie przeprowadził odpowiednich testów. Po konsultacji z innym elektrykiem stwierdzono, że pierwotna instalacja była wadliwa, a różnicówka uległa uszkodzeniu. Użytkownik planuje wymianę rozdzielnicy oraz zabezpieczeń dla piekarnika i płyty indukcyjnej. W dyskusji podkreślono znaczenie odpowiednich pomiarów i kwalifikacji wykonawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA