logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire One D255 - Jak znaleźć i uruchomić wentylator chłodzenia?

The_Pro 01 Sie 2012 23:05 7283 10
REKLAMA
  • #1 11166975
    The_Pro
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam problem otóż laptop wyłącza mi się z powodu przegrzania. Z tego co wiem to laptopy mają w sobie wentylator/wiatrak który chłodzi, ale trzeba go ręcznie włączyć przyciskiem z zewnątrz.
    A problem mam w tym, że nie gdzie jest. Wie ktoś gdzie go szukać?
    A mam wersje mini tego lapka i jest możliwość, że w nim nie ma tego wentylatora?
  • REKLAMA
  • #2 11167554
    Endrju111
    Poziom 23  
    Ocena: 37
    ten netbook posiada wentylator i powinien on pracować cały czas.Po zdemontowaniu klawiatury powinien być już widoczny Możesz sprawdzić czy się obraca.
    Żaden ze znanych mi laptopów nie posiada włącznika wentylatora który trzeba włączyć w razie przegrzania, w każdym wentylator pracuje cały czas lub uruchamia się automatycznie.
  • REKLAMA
  • #3 11170348
    The_Pro
    Poziom 9  
    To czemu jak dłużej będzie używany się wyłącza z przegrzania?
    Wentylator powinien zapobiegać temu. Bo są laptopy co ręcznie trzeba ten wiatrak włączyć. Ten nie ma tak ?
  • #4 11170388
    krzychosk
    Poziom 23  
    Ocena: 71
    Serwisuje od lat laptopy i pierwszy raz słyszę o ręcznym włączaniu wentylatora. Kiedyś fujitsu siemens stosował w swoich laptopach funkcję przyciskową silent ale funkcja ta miała za zadanie zmniejszyć obroty wentylatora aby w czasie np. oglądania filmu nie robił hałasu. Jeśli w twoim laptopie wentylator nie pracuje zaraz po właczeniu to musi być uszkodzony lub strasznie zanieczyszczony. Radzę odwiedzić pobliski serwis usługi czyszenia nie są drogie.
  • REKLAMA
  • #5 11170871
    syczący
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Tak jak koledzy wyżej mówią, albo jest tak zabrudzony że nie ma siły ruszyć się albo jest uszkodzony. Wyjmij go i podepnij mu zew. zasilanie i sprawdź czy działa, zobacz palcem czy da się go lekko obrócić. Przy okazji wyczyść i nałóż pastę na cały układ chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 11173496
    The_Pro
    Poziom 9  
    Właśnie mój sąsiad ma fujitsu siemens który ma przycisk do włączania wentylatora.
    Czyli problem albo że popsuty albo zanieczyszczony? Jak by dobrze działał to by nie wyłączał by się laptop sam z przegrzania?
  • #7 11182937
    The_Pro
    Poziom 9  
    Ponawiam pytanie ;]
  • #8 11183083
    Endrju111
    Poziom 23  
    Ocena: 37
    The_Pro napisał:
    Właśnie mój sąsiad ma fujitsu siemens który ma przycisk do włączania wentylatora.

Nie włączania, a wyciszania (po uaktywnieniu tej funkcji wentylator działa nieco wolniej).
    The_Pro napisał:
    Czyli problem albo że popsuty albo zanieczyszczony? Jak by dobrze działał to by nie wyłączał by się laptop sam z przegrzania?

dokładnie.
    Jeśli komputer na gwarancji to możesz wysłać do serwisu producenta, wyczyszczą za darmo, jeśli nie to najpierw sprawdź czy się w ogóle kręci, jeśli tak to czy nie jest oblepiony kurzem.
  • #9 11183099
    sneak
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Strzykawką z igłą wpuść kropelkę oleju wazelinowego/silikonowego i wentylator ruszy. Koniecznie wyczyść układ chłodzenia, zmień termopastę.
  • #10 11183719
    @inter
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czyszczenie jak najbardziej, ale jeśli wentylator jest już kompletnie zatarty to olej raczej nie pomoże, a jeśli nawet to nie na długo (przerobione w praktyce). O ile dobrze pamiętam to nowy kosztuje w granicach 50zł i masz spokój na długi czas, oczywiście jeśli to faktycznie wina uszkodzonego wentylatora.
  • #11 11189562
    The_Pro
    Poziom 9  
    Czyli wina wentylatora. Dzięki wielkie. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Acer Aspire One D255 zgłasza problem z przegrzewaniem się urządzenia, które wyłącza się podczas dłuższego użytkowania. W odpowiedziach podano, że laptop ten posiada wentylator, który powinien działać automatycznie, a nie wymagać ręcznego włączania. Możliwe przyczyny problemu to zanieczyszczenie wentylatora lub jego uszkodzenie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wentylatora, jego czyszczenie oraz ewentualną wymianę, jeśli nie działa prawidłowo. Wskazano również na możliwość nałożenia nowej pasty termoprzewodzącej oraz użycie oleju do smarowania, jednak w przypadku poważnych uszkodzeń wentylatora, jego wymiana może być konieczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA