logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Młynek Stalman - Jak naprawić spadek mocy i obrotów?

Kubasinski14 02 Sie 2012 18:24 3444 8
REKLAMA
  • #1 11169286
    Kubasinski14
    Poziom 1  
    Witam serdecznie.
    Mam ptroblem z radzieckim mlynkiem do kawy. Mianowicie w czasie pracy stracil obroty. Teraz zamiast mielic tylko kruszy ziarna... jest na to jakas rada???
  • REKLAMA
  • #2 11688781
    mavarick
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kurcze mam podobny problem !!!
    Mianowicie doszedłem do tego ze chyba spalił sie ten srebrny COŚ kompletnie nie wiem co to jest.Młynek Stalman - Jak naprawić spadek mocy i obrotów?
  • REKLAMA
  • #3 11689225
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Srebrny coś nie może powodować efektu o którym piszesz. Jest to kondensator przeciwzakłóceniowy. Prawdopodobnie o ile nożyk obraca sie swobodnie, spalił sie wirnik i to by zakańczało żywot machiny "zdiełano w ZSRR". Sprawdź jeszcze jakiej długości są szczotki. Co to za młynek, podaj nazwę lub typ.
  • REKLAMA
  • #4 11690802
    mavarick
    Poziom 11  
    Witam i bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedz !!
    Wiec tak Młynek nazwy STRAUME A model hmmm ZSRR rok 89 :)
    Co do szczotek to na 100 % są sprawne i dobre.
    Młynek Stalman - Jak naprawić spadek mocy i obrotów?
  • #5 11691986
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1166
    Tak, mi ten straume chodził po głowie :) Zobacz, czy iskrzy na szczotkach, ale i tak na 99% uszkodzony jest wirnik. W sklepie takowego wirnika nie dostaniesz, ale to były dobre młynki i jeżeli zechcesz namiar na możliwe miejsce nabycia tego wirnika mogę podać na pw :)

pozdrawiam
  • #6 11695686
    mavarick
    Poziom 11  
    Zauważyłem ze jak go rozkręcę przeczyszczę szczotki i po złożeniu ma taki moment zaraz po uruchomieniu że zakręci szybko ale po sek zwalnia.
    Jak byś był tak uprzejmy to podaj te namiary.
    Zobaczymy czy będzie lepiej kupić nowy młynek czy naprawiać tego.
    Z góry dziękuje za pomoc
  • #7 11696513
    xxxppwxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czy to nie czasem wina łożysk? Sprawdź czy wirnik nie ma "ciężko" jeśli tak to przesmaruj je.
  • #8 11697948
    mavarick
    Poziom 11  
    Wydaje mi sie że nawet lżej sie kreci niż wcześniej (ponieważ wcześniej to były takie przeskoki)
  • REKLAMA
  • #9 11699745
    xxxppwxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A nie ma luzów wirnik na łożyskach?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radzieckim młynkiem do kawy STRAUME A z 1989 roku, który stracił obroty i zamiast mielić, kruszy ziarna. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony wirnik lub kondensator przeciwzakłóceniowy. Użytkownik potwierdził, że szczotki są sprawne, a po rozkręceniu młynka i ich oczyszczeniu, urządzenie na chwilę działa lepiej, ale szybko zwalnia. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie łożysk oraz ewentualne smarowanie wirnika. Użytkownik prosi o namiary na miejsce zakupu wirnika, jeśli naprawa okaże się konieczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA