logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kadett C18NZ - Szarpanie silnika i niestabilne obroty przy przyspieszaniu

pawlloo 20 Sty 2005 15:12 2604 15
REKLAMA
  • #1 1154984
    pawlloo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Bieg jałowy nie może złapać równych obrotów.Przy gwałtownym przyspieszaniu silnik szarpie a obrotmoierz wariuje. Przy delikatnym wciskaniu pedału "gazu" samochód zachowuje się dobrze ale obrotrmierz przycina w dół a przy wyższych obrotach (ok. 3000) wskakuje w normalne położenie. Co moż e być tego przyczyną? Pomóżcie, bo sił mi już brak.
  • REKLAMA
  • #2 1155296
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Sprawdz kodami migowymi czy nie ma jakiegoś błędu. Przyczyn może być wiele. Przewody WN, świece, kopułka, filtr paliwa itp. Pozdrawiam
  • #3 1157108
    pawlloo
    Poziom 11  
    Filtr paliwa wymieniony od razu, kopułka i palec rozdzielacza sprawdzone przez podmianę, świece nowe, przewody też nowe ale założone nie przeze mnie a nie mam drugich na ewentualną podmianę. Błędów komputerek nie zapamiętuje żadnych. Elektryka to chyba zły trop.Może jakiś czujnik ciśnienia dolotowego chociaż układ doprowadzający powietrze jest cały.Sprawdziłem nawet silniczek krokowy powietrza dodatkowego i jest też sprawny.To prawdziwa zagadka
  • REKLAMA
  • #4 1157164
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    sprawdź czujnik halla lub jego połączenie
  • #5 1157202
    steffy
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Spróbuj umyć silniczek krokowy. Rozbierz go i benzynka a potem wd 40
  • #6 1157324
    pawlloo
    Poziom 11  
    Silnik krokowy działa O.K tzn. płynnie sie chowa i wysuwa.A co do pomiaru obrotów, to jest na pewno czujnik, bo sam już nie wiem.Obrotomierz na pewno nie jest podłączony do cewki.
  • Pomocny post
    #7 1157704
    piotrek98
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    A w jakim stanie jest sonda lambda λ? Moze nadszedl juz jej czas, a moze wystarczy tylko sprawdzic przewody i zlaczki... Pozdrawiam
  • #8 1164350
    pawlloo
    Poziom 11  
    Sonda lambda? No nie wiem, postaram się ją sprawdzić, ale jak to zrobić samemu?Chyba bez komputera się nie obejdzie?
  • REKLAMA
  • #9 1164479
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Ja bym rozpoczoł od przeczyszczenia przepusnicy i później sprawdził jej położenie. Jakby nie pomogło to sprawdził ciśnienie paliwa w przewodach i MAP.
  • Pomocny post
    #10 1164482
    reven18
    Poziom 12  
    witam
    miałem podobne problemy ale z 16 zn . przy zapalonym silniku wciskając pedał gazu bardzo się dławił - była uszkodzona sonda lambda , natomiast gdy sa nierówne obroty nawet na wolnych stawiam na czujnik indukcyjny HALA .najlepiej sprawdzić podmieniając cały aparat zapłonowy z kopułką może być z 16 zn z innego auta
  • #11 1164916
    pawlloo
    Poziom 11  
    Może i masz rację.Ta sonda lamda to może jednak dobry trop skoro u Ciebie to pomogło.Sprawdzimy , dzięki.
  • #12 1167623
    pawlloo
    Poziom 11  
    Niestety nie udało się!Sonda lamda sprawdzona i ku zdziwieniu diagnostyka i mechaników okazała nadzwyczaj sprawna.Musiała więc być wymieniana.Szukam dalej.Czy można postawić na czujnik położenia wału korbowego.Zastanawia właśnie dziwne zachowanie obrotomierza, a przecież to najważniejszy z czujników w aucie.Przy dodaniu gazu opada w dół a poóźniej nagle skacze do góry na włąściwe roboty. Dalej liczę na waszą pomoc.Dzięki z góry.
  • #13 1167727
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Miałem kiedyś Kadeta z silnikiem C16NZ i też chodził nierówno na wolnych obrotach oraz dławił się przy przyspieszaniu.Wymiana sondy Lambda, świec i kabli zapłonowych nic nie pomogła Mój silnik miał zawór recyrkulacji spalin na kolektorze dolotowym - podciśnieniowy.
    Membrana była uszkodzona i dostawał fałszywe powietrze. Zawór wyrzuciłem, a na otwór zrobiłem zaślepkę. Kadecik chodził bardzo dobrze.
  • REKLAMA
  • #14 1167742
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    jesli obrotomierz wariuje to sprawdz cewke zaplonowa z niej podawanu jest sygnal na obrotomierz moze miec lekkie przebicie czujnik hala tez moze byc przyzczyna zawor recyrkulacji odpada w tym aucie
  • #15 1168173
    pawlloo
    Poziom 11  
    W moim Kadecie obroty nie są brane z cewki, ale z czujnika położenia wału korbowego, a cewka jak już wcześniej była podmieniana.
  • #16 2700174
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Nie wiem czy to komuś się przyda, a i post jest stary. Mam Vectre z silnikiem C18NZ + Gaz i jak kończy się gaz to dzieje się podobnie u mnie z obrotomierzem, skacze w góre w dół jak się przyciśnie za dużo gazu i silnik już zaczyna się dławić bo za uboga mieszanka. Od początku tak miałem, czyli już mija rok i zawsze jak kończy się gaz, to samochód nie przyspiesza, a obrotomierz podskakuje sobie w góre i w dół

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Kadett C z silnikiem C18NZ występuje problem z niestabilnymi obrotami biegu jałowego oraz szarpaniem silnika przy gwałtownym przyspieszaniu. Obrotomierz wykazuje skoki i spadki wskazań, szczególnie przy dodawaniu gazu. Wymieniono filtr paliwa, świece, przewody wysokiego napięcia, kopułkę i palec rozdzielacza, a także sprawdzono silniczek krokowy powietrza dodatkowego, który działa prawidłowo. Diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów. Podejrzewano czujnik Halla (czujnik indukcyjny) oraz czujnik położenia wału korbowego jako źródło problemu, gdyż obrotomierz jest zasilany sygnałem z tych elementów. Sonda lambda była testowana i okazała się sprawna, choć w podobnych przypadkach jej uszkodzenie powodowało podobne objawy. Zalecano także sprawdzenie przepustnicy, ciśnienia paliwa oraz ewentualne usunięcie zaworu recyrkulacji spalin, który w modelu C16NZ powodował nierówne obroty z powodu uszkodzonej membrany. Wskazano, że w Kadetcie C18NZ obroty nie są pobierane z cewki zapłonowej, lecz z czujnika położenia wału. W innym poście opisano podobne objawy w Oplu Vectra z silnikiem C18NZ z instalacją gazową, gdzie problem pojawiał się przy kończącej się butli gazu, powodując skoki obrotomierza i dławiący się silnik z powodu ubogiej mieszanki paliwowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA