logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funrarri. Nie mogę zaprogramować karty ATMEGA8515.

igi123 20 Sty 2005 15:39 1679 10
REKLAMA
  • #1 1155066
    igi123
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Co może być przyczyną że nie mogę zaprogramować mojej karty (ATMEGA8515). Używam programu I2C prog i mam programator FUNPROG. Program rozpoznaje Atmela odczytuje flasha, kasuje go, ale nie mogę go zaprogramować wyświetla się komunikat "Error progracośtam flash". Zauważyłem że bity są ustawione inaczej niż w różnych instrukcjach i nie da się ich inaczej zapisać. Co mogę zrobić? Mam jeszcze dwie takie karty i one programują się bez problemu. A tą jak kupiłem to była już zaprogramowana i programuję ją pierwszy raz...
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1159069
    osa116
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Może flash jest walnięty albo może masz funrari z niewyciąganymi epromem i flashem. Ja też miałem taki problem i kupiłem inny programator.
  • #3 1159752
    DjDamian
    Poziom 11  
    Zasilanie funprogra.
  • REKLAMA
  • #4 1160245
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Zmień program! - do programowania oczywiście
    Pozdr.
  • #5 1161069
    igi123
    Poziom 11  
    Ale inna taka karta programuje się bez problemu...
  • #6 1161121
    adrena
    Poziom 20  
    A karty identyczne, czy jednak trochę się różnią ?
  • #7 1161580
    sfinx
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    witam

Mam problem z zaprogramowaniem karty funrari (dokladnie ukladu ATMEGA 8515).
    Polega on na tym ze procesor nie daje sie zaprorgramowac, po wlaczeniu autodetekcji jest on prawidlowo identyfikowany czyli jako tako jest widziany, natomiast nie udaje sie go zaprogramowac.
    Uzywam Programatora FunProg i programu i2cProg atmega8515.
    Dodam jeszcze ze robie to komputerem notebook.

Bardzo prosze o jakies sugestie na ten temat, gdzie moze tkwic przyczyna mojego problemu????

Dziekuje
    Pozdrawiam
    Grzegorz

Zcaliłem. H(k).
  • REKLAMA
  • #8 1163064
    adrena
    Poziom 20  
    Panowie raz na zawsze skończe z tym I2C-Prog-iem
    Macie i pobierajcie bez problemu zaprogramujecie co chcecie.
    Pozdr.
    Załączniki:
    • ispprog.zip (157.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1165256
    -=M@RIO=-
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    ATMega8515-programujemy I2CProg_Atmega8515 programatorem Funprog...
    -port LPT - zworki na PR2 i PR1(zasilająca) - jak do Blackard - opis na KSW
    -Wkładamy karte do slotu i klikamy
    -Identificar Micro - co powinno skutkować wyświetleniem typu procka - ATMega8515 8kB Flash
    -klikamy Leer w sekcji Fuses
    -fusy ustawiamy tak:
    -Reloj - External XTAL
    -SUT - 4.1 lub 65 ms - na 0 nie chciało mi w tunerze działać
    -BootSize - 128
    -S8515C - ptaszek
    -reszta pusta
    -klikamy grabar - soft ustawi bity co potwierdzi komunikat Fuses grabados - leer para -verification - co znaczy że ustawił i kaze ponownie odczytać dla zweryfikowania
    -teraz klikamy programar flash - wsakzujemy plik hex i rozpoczyna sie programowanie
    -po wszystkim mozemy kliknąć - a nawet trzeba Verificar flash - i wskazać jeszcze raz plik -źródłowy - aby przekonać sie czy flasz został prawidłowo zaprogramowany...
  • REKLAMA
  • #10 5884821
    edek100
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Czy wie ktoś jak skopiować oprogramowanie z karty klienckiej do splitterów
    Karta jest cardsplitter II czarna łamana do splitterów na atmelu
    Funrarri. Nie mogę zaprogramować karty ATMEGA8515.
  • #11 5980533
    cardsplitter
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    nie skopiujesz wsadu z karty small I lub small II poniewaz procesory atmega maja zabezpieczone bootloadery...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niemożności zaprogramowania karty z mikrokontrolerem ATMEGA8515 przy użyciu programatora FunProg i oprogramowania I2C Prog. Programator poprawnie wykrywa układ, odczytuje i kasuje pamięć flash, jednak podczas programowania pojawia się błąd "Error progracośtam flash". Wskazuje się na możliwe przyczyny takie jak uszkodzona pamięć flash, niewłaściwe ustawienia bitów fuse, zasilanie programatora lub specyfika karty (np. Funrari z niewyciąganymi pamięciami). Inne identyczne karty programują się bez problemu, co sugeruje różnice sprzętowe lub stan pamięci fuse. Zalecane jest sprawdzenie i poprawne ustawienie bitów fuse (np. zewnętrzny rezonator, odpowiedni czas startu, rozmiar bootloadera), użycie innego oprogramowania do programowania oraz weryfikacja zasilania programatora. Opisano także procedurę programowania ATMEGA8515 z FunProg i I2CProg, w tym odczyt i ustawienie fuse oraz weryfikację zapisu flash. W dyskusji pojawiły się także uwagi o zabezpieczeniach bootloaderów w procesorach Atmel, które uniemożliwiają kopiowanie zawartości pamięci z kart.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA