logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmel 89C51 - konfiguracja ALE/PROG, EA, PSEN i portu 0 w testerze przewodów

MaHoo 20 Sty 2005 18:29 2841 15
REKLAMA
  • #1 1155573
    MaHoo
    Poziom 11  
    Robię tester przewodów RJ11,RJ45, taśm HDD i FDD i w projekcie mam Atmela 89C51, kilka multiplekserów i demultiplekserów, wyświetlacz LCD na Hitachi. Mam wątpliwości co do tego, co zrobić z: ALE/PROG, EA i PSEN. A poza tym słyszałem że portu 0 nie można bezpośrednio wykorzystywać, muszę tam dołożyć jakieś bufory albo coś ??
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1155679
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    a) ale i psen zostawić w spokoju
    EA do zasilania (wybór wewn pamięci)
    b)można, tylko trzeba dać rezystory podciągające, nie trzeba buforów
  • REKLAMA
  • #3 1155787
    MaHoo
    Poziom 11  
    Widze że tutaj moge liczyc na pomoc, mimo że do elektroniki nie jestem stworzony :)
    Czyli EA do +, ALE i PSEN sterowane programowo, a rezystory mają być podpięte jednym końcem do wej/wyj portu a drugim do +, jesli sie myle, to mnie naprowadzcie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1155797
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    prawidłowo
    Umieść schemat to sprawdzimy
  • #5 1156383
    MaHoo
    Poziom 11  
    Mam nadzieję, że nic się nie stanie, jeśli potraktuję to forum jako konsultanta mojej pracy dyplomowej (w koncu są ferie, więc nie mam kontaktu z moim promotorem). Pytania będą raczej takie banalne(dla was :P) jak i wczeesniejsze :) Robię schemat, i nie mogę znaleźć dokumentacji do UCY74150(multiplekser 4 - 16) i chciałbym się upewnić, czy tak samo jak w demultiplekserze UCY74154 mogę połączyć oba wejścia G ze sobą, czy w tym układzie działa to tak samo ??
  • #7 1157441
    MaHoo
    Poziom 11  
    Oto przyblizony schemat mojego testera w formacie JPG
    Załączniki:
    • Atmel 89C51 - konfiguracja ALE/PROG, EA, PSEN i portu 0 w testerze przewodów tester.JPG (85.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1157892
    jaglarz
    Poziom 23  
    Ocena: 47
    Malutkie 3 grosze na temat sygnałów: ALE, PSEN i EA.

ALE/PROG

Impuls wyjściowy zapisujący młodszy bajt adresu podczas dostępu do pamięci zewnętrznej. Używany także w czasie programowania wewnętrznej pamięci.

PSEN

Używany przy korzystaniu z zewnętrznej pamięci EPROM

EA/Vpp

Podłączony do masy informuje procesor że ma korzystać z zewnętrznej pamięci EPROM, podłączony do plusa zasilania umożliwia korzystanie z wewnętrznej pamięci FLASH.

Mam nadzieję że teraz wszystko jest jasne.

www.
    Marek Jaglarz
  • #10 1157906
    MaHoo
    Poziom 11  
    No faktycznie, to samo, najwzej roznia sie parametrami np. pobór prądu. Wyżej umieściłem schemat mojego testera wraz z odbiornikiem RJ, ktory otrzymywany sygnal przesyla inna linia spowrotem do Atmela. Odbiornik ten jest po to, aby można było testować samemu długie kable.
    Z góry dzięki za uwagi, spostrzeżenia, porady itp :)

Powyżej znajduje sie plik JPG z moim testerem
  • #11 1213252
    MaHoo
    Poziom 11  
    Jak się przedstawia układ RST dla Atmela 89C51 zeby po wlaczeniu zasilania uklad sam sie zresetowal ??
  • Pomocny post
    #12 1213337
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    REZYSTOR 10k, kondensator 10uF,przycisk P do recznego "resetu".

Ale polecam stosowanie ukladów reset,oprócz utrzymaniu sygnalu reset przez odpowiednio dlugi czas, monitoruja napiecie zasilajace i resetuja uklad gdy napiecie jest za niskie. To czasami znacznie skraca szukanie bledow lub zaklócen w ukladzie. Kosztuja juz od 4 zl.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Atmel 89C51 - konfiguracja ALE/PROG, EA, PSEN i portu 0 w testerze przewodów RESET.GIF (1.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1213458
    MaHoo
    Poziom 11  
    Dzięki, a może ktoś wie co zrobić, aby po włączeniu zasilania układ resetował się automatycznie. Byłoby to lepsze rozwiazanie. Z góry dzięki.
  • Pomocny post
    #14 1213488
    macias21
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Wykorzystalem rysunek ktory byl wyzej ;-).
    Wystarczy kondensator i rezystor aby uklad mikrokontrolera resetowal sie automatycznie po wlaczeniu zasilania.
    Załączniki:
    • Atmel 89C51 - konfiguracja ALE/PROG, EA, PSEN i portu 0 w testerze przewodów reset_646.jpg (2.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1213518
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Nie wiem po Twoim ostatnim poście czy wiesz ze układ z rezystorem i kondensatorem w zupełnosci wystarczy aby układ działał prawidłowo.

Jeśli to mało to polecam układ z noty katalogowej Atmela

External Brown-out Protection for C51
    Microcontrollers with Active High Reset Input

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc4183.pdf

strona 6.

a najbardziej polecam gotowe 3-nóżkowe układy resetu np. DS1819C, DS1812, DS1813 np. w obudowach tranzystorowych (TO-92) za 4zł można juz kupić. Jeśli stanym aktywnym jest 0 to wystarczy dodać 1 tranzystor i 1 lub 2 rezystory. I reset gotowy. A oprócz tego detekcja za niskiego napięcia a czasami jeszcze zewnętrzny WatchDog.

Pozdrawiam
  • #16 1213869
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Jeżeli można dorzucić parę groszy to tematu a raczej do twojego projektu. Prostrzym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zamiast multiplekserów i demultiplekserów układami 74hc595 i 74hc597 są to odpowiednio szeregowe rejestry z buforami. Ten pierwszy to SIPO a drugi PISO
    A tutaj możesz znaleść pdf-y http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/programy.php

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji sygnałów ALE/PROG, EA, PSEN oraz portu 0 mikrokontrolera Atmel 89C51 w projekcie testera przewodów RJ11, RJ45, taśm HDD i FDD. Sygnały ALE i PSEN powinny być sterowane programowo, natomiast EA należy podłączyć do plusa zasilania, aby korzystać z wewnętrznej pamięci FLASH; podłączenie do masy wymusza korzystanie z pamięci zewnętrznej. Port 0 wymaga rezystorów podciągających do zasilania, nie jest konieczne stosowanie buforów. W kwestii multiplekserów UCY74150 i demultiplekserów UCY74154, nie można łączyć wejść G ze sobą, gdyż działają inaczej. Do automatycznego resetu mikrokontrolera po włączeniu zasilania wystarczy układ z rezystorem 10kΩ i kondensatorem 10µF, jednak zalecane jest stosowanie dedykowanych układów resetu (np. DS1819C, DS1812, DS1813) z funkcją monitorowania napięcia zasilania i WatchDog. W projekcie zasugerowano także rozważenie użycia rejestrów przesuwających 74HC595 (SIPO) i 74HC597 (PISO) zamiast multiplekserów i demultiplekserów dla uproszczenia układu. Dokumentacje układów logicznych SN74150 i SN74154 dostępne są w katalogu iele.polsl.gliwice.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA