logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 2 Nagłośnienie. Jaki wzmacniacz samochodowy byłby dobry?

SUCHAR125 20 Sty 2005 22:41 2801 10
REKLAMA
  • #1 1156480
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Część mam pytanie jaki wzmacniacz samochodowy byłby dobry za małe pieniądze co polecacie ?? jakie głosniki montować żeby było tanio a zarazem żeby był efekt w aucie niezły basik i sopran chodzi mi dokładnie o tylnią półkę (mam już na niej głośniki 2x10 cm , 2x 13cm , 2x 20cm , i jeden 38cm ale chciałbym je zmienić na lepsze bo to są zwyczajne głośniki mam też wzmaka philipsa ale coś w nim nie tak jeden kanał nie chodzi :( wole go zmienić proszę o pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 1156697
    łuki88
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Siema, wzmacniacz za male pieniadze.. to zalezy za jak male. Mysle ze niezly by byl Magnat Clasic 480 (4x60 w din) oczywiscie uzywany na allegro do 400, 450zl, ma rozne bajery w sobie, filtry dolno i gorno przepustowe, zabezpieczenia, wejscie high-input, oczywiscie mozliwosci mostkowania i stabilnosc do 2ohm. A co do glosnikow to bym Ci radzil ta polke gdzies wytegocic:) i wstawic do bagaznika skrzynie z jakims pozadnym niskotonowcem. A na przod system odseparowany np. Phonocara, Hertza(drozsze). Moim zdaniem Philips i Car Audio to 2 rozne zeczy nie pasujace do siebie:)
  • REKLAMA
  • #3 1156709
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    to tak ale ja mam gaz :) i skrzynia się nie zmieśći dlatego zależy mi na półce
  • REKLAMA
  • #4 1156748
    łuki88
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    aa no to inna sprawa, to po prostu wloz w nia 2x20,25cm, tylko nie jakies "no name" tylko wiesz... najlepiej dobrac takie ktorym pasuje duza skrzynia wtedy nia bedzie bagaznik :) i butla z gazem jeszcze dodatkowo zmniejszy litraz. No i mysle ze Ci sie powinna poprawic jakosc basu, a na przod juz Ci pisalem... ewentualnie na tyl tez mozesz dodac jakies wysokotonowce dla audiofili siedzacych z tylu :)
  • #5 1157532
    SUCHAR125
    Poziom 15  
    dodam żę radio mam nowe na gwarancji soniacza za 1000 zł z pilocikiem :)
  • #6 1158581
    guli101
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Też musiałbym wymienić głośniki w swojej 2 ale z przodu w podszybiu. Mam na oku do wyboru Sony, Panasonic albo Pioneer wszystko do 100 zł, chyba, że w podobnej cenie polecicie coś innego co będzie w miarę grało. Rozmiar 87mm
  • REKLAMA
  • #7 1165442
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Głośniki wszystkich firm które wymieniłeś to szmira. Załóż PhonoCary za troszkę większe pieniądze a nie będziesz żałował.
  • #8 1166520
    Dario26
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Ja w swoim golfie II też mam gaz w bagażniku ale postanowłem wstawić subwoofer do bagażnika i wpadłem na pomysł żeby go zabudować we wnęce na nadkole i nawet zadałem kiedyś takie pytanie na forum i doradzono mi żebym zrobił takie dopasowane do tej wnęki z lamynatu. Zaczęłem już robić ale musze troche kasy na głośnik odłożyć bo do takiej małej obydowy musze jakiś dobry głośnik kupić. Pozdrawiam
  • #9 1168224
    Umberto
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Co do małych subów to najmniejszego litrażu potrzebuje seria ES Hertza.Przy srednicy głośnika 30cm obudowa br mieści się spokojnie poniżej 40l.
    PZDR
  • #10 1174113
    yarccom
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    hmm jak w półke to głośnik do grania bez zabudowy tzw free-air i po co ładowac 2 lepiej 1 a lepsiejszy i napędzic dobrym wzmakiem

a ta orkiestre z iluś tam głośników to na allegro od razu :)
  • #11 1180195
    powgreg
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Cytat:
    Też musiałbym wymienić głośniki w swojej 2 ale z przodu w podszybiu. Mam na oku do wyboru Sony, Panasonic albo Pioneer wszystko do 100 zł, chyba, że w podobnej cenie polecicie coś innego co będzie w miarę grało. Rozmiar 87mm

A nie lepiej wstawić jakieś 165mm głośniki w drzwi a na podszybiu wysokie, kick bas bedzie konkretny i nic się nie będzie wypluwać jak na 100mm czy 87mm głośnikach w podszybiu :D .
    Opis jak to zrobić (z fotkami) niedużym kosztem w golfie 2 na http://powe.pl/golf.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza samochodowego i głośników do Volkswagena Golfa 2 przy ograniczonym budżecie, z naciskiem na poprawę jakości dźwięku na tylnej półce, gdzie obecnie znajdują się różne standardowe głośniki. Proponowany wzmacniacz to używany Magnat Classic 480 (4x60 W DIN) z funkcjami filtrów dolno- i górnoprzepustowych, wejściem high-input oraz możliwością mostkowania i pracy przy 2 Ω. Ze względu na ograniczenia przestrzenne wynikające z instalacji gazu w bagażniku, zalecane jest zastosowanie głośników o średnicy 20-25 cm na tylnej półce, najlepiej markowych i dopasowanych do większej obudowy, co poprawi bas. Alternatywnie sugerowano subwoofer zabudowany w wnęce nadkola, wykonany z laminatu, z głośnikiem o średnicy około 30 cm z serii ES Hertza, wymagającym obudowy poniżej 40 litrów. Na przód rekomendowane są systemy odseparowane, np. Phonocar lub Hertz, zamiast tanich głośników Sony, Panasonic czy Pioneer, które uznano za niskiej jakości. Wskazano także na możliwość montażu głośników 165 mm w drzwiach i wysokotonowych na podszybiu dla lepszego efektu basu i klarowności dźwięku. Podkreślono, że lepiej użyć jednego dobrego głośnika free-air na półce niż wielu słabszych. Radio Sony z pilotem jest nowe i na gwarancji, więc problem dotyczy głównie wzmacniacza i głośników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA