logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat cyfrowy do 450 zł z optycznym zoomem - czy warto mniej znaną markę?

PAWELO 20 Sty 2005 22:49 1537 8
REKLAMA
  • #1 1156519
    PAWELO
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam !

Mam pytanie zamieżam kupić aparat cyfrowy moge na niego wydać max 450 zł jest sporo aparatów z optycznym zoomem za tą cene ale mniej znannej firmy czy warto w taki aparat zainwestować czy lepiej kupić firmowy o słabszych parametrach ? Aparat będe używał do celów domowych,na wycieczki,imprezy i tym podobne jaki aparat byście doradzili ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1156574
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Kupienie aparatu za ta cene to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Mozna sie spodziewac niezbyt dobrych parametrów w tym:
    Niskiej jakości matryca/obiektyw
    Zoom tylko cyfrowy lub tylko optyczny
    Brak akumulatorków w zestawie
    Brak ustawień balansu bieli lub podobnych
    Brak mozliwości nagrywania filmów/filmów z dźwiękiem
    Brak układu stabilizacji obrazu
    Brak wyjścia video
    Niskiej jakości ekran LCD
  • REKLAMA
  • #3 1156643
    PAWELO
    Poziom 14  
    Niechodzi mi o aparat o wysokich parametrach mam na uwadze :

Minolta E223
    Canon A40
    HP 635
    Konica KD-220Z
    VIVITAR VIVCAM 3765
    TOSHIBA PDR-2300
    Kodak CX6330
    SONY DSC P50

nie wiem w co zainwestować może ma ktoś któryś z tych aparatów i może się wypowiedzieć na ich temat albo zdjęcia bo naprawde mam dylemat.
  • REKLAMA
  • #4 1156661
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Widziałem zdjęcia z Kodaka CX6xxx sa w miare ok, natomiast nie wiem jak sie sprawdza po dłuższym czasie, za to w HP6xx często uszkadza się mechanika obiektywu lub pada ostatecznie elektronika bez mozliwości uznania gwarancji przez serwis, zdjęcia z niego marnej jakości bo brak widocznych szczegołów w tle, a wszczególności na dalszym planie.
    Pozdro
  • #5 1157077
    jacekzamki
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    mialem okazję porównac kilka cyfrówek - polecam kodaka 6330, zoom optyczny, szklany obiektyw, zdjecia wyraziste i nasycone kolorystycznie. Mogę wyslac Ci zdjecia na priv, podaj maila
    Załączniki:
    • Aparat cyfrowy do 450 zł z optycznym zoomem - czy warto mniej znaną markę? 000_0915.JPG (1.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1165948
    canifos
    Poziom 11  
    kupiłem aktualnie Kodaka CX7310 za 360 zł
    sellgros oferuje jak za te piniądze to nawet
  • #7 1172963
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Ja bym jednak zapolowal na cos minolty/olympusa/canona urzywanego niz najnowsze jakies badziewie/wynalazek typu yakumo, mt, btc czy inne chinskie badziewie
  • #8 1174196
    kether
    Poziom 11  
    polecam popatrzec na allegro za jakas okazyjna cena canona a60 - w tej cenie mozna go dostac (bo kolezanka niedawno kupila) - 2,1 mpix spokojnie wystarcza na pykanie fotek albo wywolanie do 13x18. osobiscie uzywam canona a70 i jestem z niego bardzo zadowolony - wiele cyfrowek drozyszych od niego nie ma tak wielu opcji, rozbudowanego manuala i kompozycji - a zdjecia sa baaardzo dobrej jakosci, dobrze naswietlone, zywe kolory - obsluga intuicyjna - i zasilany jest 4 akumulatorkami - nie mialem problemu z rozladowaniem po strzeleniu 512 mb fotek
  • #9 1174429
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    akurat z jakosci zdjec z A70 nie jestem zadowolony ... pisalem juz kiedys o tym w tym dziale (na ok 100 zrobionych zdjec ciekzo bylo znaleźć kilka dobrej jakosci i to nie ze wzgledu na ostrosc przewietlenie czy niedoswieltenie ale ze wzgledu na fatalny balans kolorow i sztuczne blurowanie-wydladzanie zdjec brak szczegolowosci lepszej jakosc zdjecia robily starsze modele np a200), natomaist mozliwosci dobrze i szybo ustawia ostrosc aparat ma spore sporo funkcji i programow tematycznych jak ktos nie ma wymagan to mu dowolny wystarczy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego do 450 zł z optycznym zoomem, z uwzględnieniem czy warto inwestować w mniej znane marki czy lepiej wybrać firmowe modele o słabszych parametrach. Wskazano, że aparaty w tej cenie często mają niską jakość matrycy i obiektywu, brak stabilizacji obrazu, ograniczone funkcje (np. brak nagrywania filmów, brak wyjścia video) oraz słabe ekrany LCD. Wśród rozważanych modeli wymieniono Minolta E223, Canon A40, HP 635, Konica KD-220Z, Vivitar Vivicam 3765, Toshiba PDR-2300, Kodak CX6330 oraz Sony DSC P50. Opinie wskazują na lepszą jakość zdjęć i optyczny zoom w modelach Kodaka (CX6330, CX7310), choć pojawiają się uwagi o awaryjności HP 635. Zalecane jest rozważenie używanych aparatów firm takich jak Minolta, Olympus czy Canon zamiast tanich, mniej znanych marek. Polecano także poszukiwanie okazji na Allegro, np. Canon A60, który oferuje 2,1 MPix, rozbudowane funkcje manualne i zasilanie na akumulatorki. Model Canon A70 ma dobre funkcje i intuicyjną obsługę, choć jakość zdjęć bywa krytykowana za sztuczne wygładzanie i słaby balans kolorów. Podsumowując, lepiej inwestować w sprawdzone, firmowe modele, nawet używane, niż w tanie aparaty mniej znanych marek o wątpliwej jakości i trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA