logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość kanałów na dekoderach Cyfra+?

kula_lbn 09 Sie 2012 15:39 4180 21
REKLAMA
  • #1 11191188
    kula_lbn
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, od dłuższego czasu, bez względu na pogodę, na obu moich dekoderach C+ mam beznadziejną jakość telewizji. Prawie wszystkie kanały są zapikselowane, zacinają się, wydają jakieś dziwne dźwięki (np. coś na wzór czkania), albo w ogóle nie ma, i to nawet tych podstawowych programów (TVP, TVP Info, Polsat, TVN) Dzwoniłem na infolinię Cyfry i usłyszałem, że to nie jest ich problem, gdyż oni tylko wysyłają sygnał, a w jakiej jakości ja go odbieram, to już moja sprawa. Nie wiem co robić, chciałbym w sumie zakończyć wcześniej umowę z nimi, ale muszę mieć jakaś podstawę. Płacę grubą kasę co miesiąc w zamian dostaje telewizję gorszą niż z anteny analogowej. Dodam od razu, że w menu dekodera można sprawdzić moc sygnału - u mnie jest idealny. Nie mam pojęcia co robić.
  • REKLAMA
  • #2 11191215
    Toledo1901
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    być może przestawiły się ustawienia dekodera jeśli "moc sygnału " jak i "jakość" jest idealny proponuję przywrócenie "ustawień fabrycznych" dekodera po czym ponowne wyszukanie kanałów. To krok pierwszy... opisz skutek. W przypadku braku skutku podejmiemy kolejne kroki.

Dodano po 12 [minuty]:

Również moc może byc idealna a jakość mniej (mogło by rowniez poprawic skotek "minimalne " przestawienie anteny) sprawdzajac poprawe na wskaźniku
  • REKLAMA
  • #3 11191259
    kula_lbn
    Poziom 12  
    Teraz sprawdziłem. Poziom sygnału waha się między 4,5 - 5, jest na zielono. Od czasu do czasu zmieni się na pomarańczowy i spadnie do minimum. Zasilanie LNB ustawione na "TAK" Dekoder ma aktualne oprogramowanie. Model, na którym sprawdzam teraz to Pace 2221. Przywrócić ustawienia fabryczne, nie bardzo wiem jak.
  • #4 11191285
    Toledo1901
    Poziom 15  
    w książce w instrukcji jest dokladnie opisane" w menu prawdopodobnie przechodzisz w ustawieniach i tam bedzie przywrocenie ustawien fabrycznych i kod np 0000 podany rowniez w ksiazce. jednak jesli sa takie skoki zasiegu proponuje popracowac rowniez nad antena: 1 osoba ustawia druga patrzy na zasięg i pozostawienie w najlepszym ukladzie zasięgu.(jesli nie ma sie sprzetu)
  • #5 11191300
    kula_lbn
    Poziom 12  
    Niestety nie dam rady teraz sam skorygować anteny, może faktycznie coś się stało z konwerterem np. W każdym razie na większości kanałów widnieje czerwony kwadracik, czyli jest problem.

Edit:

Sprawdziłem manual od Pace'a 2221 i nie ma opcji przywracania ustawień fabrycznych. Ale co do anteny w ustawieniach odbioru, mam identyczne z tymi, jakie każą wpisać z instrukcji.
  • #6 11191414
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Dokładnie sprawdziłbym cała instalacje antenową.
    - wizowanie anteny;
    - sprawdzenie kabla - może gdzieś wlazła woda?
    - konwerter ile ma lat..?

Swego czasu miałem ten problem ze swoim konwerterem. Też sygnał "kucał", pikseloza, zaniki...
    Podłączyłem odbiornik z możliwością ręcznego i dokładnego ustawiania tak częstotliwości jak odbieranej jak i LNB okazało się za konwerter "popłynął" jakieś 3 MHz od nominału. Wymiana konwertera załatwiła problem.
  • #7 11191782
    kula_lbn
    Poziom 12  
    Konwerter jest nowy, od listopada 2011. Okablowanie też wtedy zmienane.
  • #8 11192035
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11192537
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 215
    kula_lbn napisał:
    Nie wiem co robić, chciałbym w sumie zakończyć wcześniej umowę z nimi, ale muszę mieć jakaś podstawę.

Podstawą do wcześniejszego zakończenia umowy bez żadnych kar jest usuwanie z oferty przez dostawcę jakiegoś kanału który masz w pakiecie.
  • #10 11192601
    irekr
    Odnośnie rozwiązań technicznych: albo weź ten dekoder do kogoś kto ma też Polsat lub Cyfrę i podłącz do jego anteny, albo pożycz od kogoś dekoder i sprawdź u siebie...

Burza jakiś czas temu była? Przywaliło gdzieś blisko...?
    Metoda porównawcza najczęściej nie zawodzi..
  • REKLAMA
  • #11 11192740
    kasztankowa
    Poziom 12  
    kula_lbn napisał:
    Poziom sygnału waha się między 4,5 - 5, jest na zielono. Od czasu do czasu zmieni się na pomarańczowy i spadnie do minimum.

Tak się dzieje jak jest problem z ustawieniem anteny. Niestety przy dobrym odbiorze C+ wymagane jest dobre ustawienie anteny.
    Czy w ogóle da się oglądać jakieś kanały?
  • #12 11192863
    kula_lbn
    Poziom 12  
    Cały ten cyrk zaczął się w połowie czerwca. Czy burza była? Ostatnio nie. Dekodery mam 2, i na tych 2 to samo się dzieje, więc myślę, że z nimi jest wszystko ok. Tak jak mówicie, problem tkwi albo w kablach antenowych, albo w konwerterze.

kasztankowa napisał:

Czy w ogóle da się oglądać jakieś kanały?

Tak niektóre wyświetlane są w idealnej jakości, ale to niektóre. Z resztą, jak tylko nadchodzi jakaś burza, to cala telewizja się sypie.
  • #13 11192989
    irekr
    Masz dwa dekodery ale pracują z jedna antena czy masz dwie anteny?

Niezależnie od wszystkiego należy sprawdzić właściwe wizowanie anteny. "Najostrzejszą charakterystykę" - czyli największe skupienie - małe anteny mają w górnej części pasma. jeżeli masz pakiet C+ z gatunku średnich i masz dostęp do POLSAT FILM to warto do wizowania ustawić częstotliwość 12284H (transponder obsługiwany przez Polsat Cyfrowy), a następnie sprawdzić standardowo 10892H i 10719V (C+)

I jeszcze pytanie: czy w pobliżu Twojej anteny jest jakaś antena do internetu?
  • REKLAMA
  • #14 11193253
    kula_lbn
    Poziom 12  
    Mam 2 dekodery + jedna antena. Obok sąsiad posiada chyba antenę do "radiówki", ale ona jest jakies 5-6 metrów oddalona od mojej anteny z C+ Obok mojej anteny, w zasadzie nad nią, jest antena Cyfrowego Polsatu
  • #15 11194024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 11194340
    irekr
    Kolego mihal2002.
    Pytanie o jakieś WiFi w pobliżu nie jest wcale bezpodstawne.
    Pasmo 2,4 GHz jest częstotliwością lustrzaną dla niektórych dekoderów.

Do autora wątku:
    Jeżeli na dwóch dekoderach jest identyczna sytuacja to wniosek jest jeden: antena do ustawienia.
    Należy pamiętać że na pozycji 13E są trzy satelity HotBird, do tego na tej samej pozycji jest kilka satelitów "nieradiodyfuzyjnych". Do tego jest "całe stado" satelitów wojskowych na pozycjach bliskich 13E. Moce niektórych sygnałów wcale nie są takie małe.... jakbyś poparzył "z bliska" na to co lata od 10 do 16E to miałbyś wrażenie, że stoisz przy zakorkowanej ulicy./..
    Tak naprawdę satelity nie stoją w jednej pozycji i są "nieco" oddalone od siebie. Jeżeli antena nie jest ustawiona na "środek" pozycji satelitarnej, to odbierasz dobrze tylko część sygnałów, a inne są już dużo słabsze. Ponadto niektóre sygnały są nadawane prze inne anteny niż pozostałe.
    Porównaj dane w tej tabelce - druga od prawej.
    http://www.lyngsat.com/Eutelsat-Hot-Bird-13A-13B-13C.html

Dlatego antenę trzeba bardzo dokładnie ustawiać.
  • #17 11194469
    Toledo1901
    Poziom 15  
    Tak jak pisalem na poczatku sygnał z takich anten powinien byc w miare stabilny jesli na wskazniku (jakosc/sila) sygnal jest slaby badz zanika/skacze obraz moze sie zacinac/byc popikselowany minimalna roznica ustawienia anteny powinna rozwiazac problem. gdyz jesli odbiera "jakis" zasięg czyli jest na pograniczu zasięgu. pozdrawiam
  • #18 11194495
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2936
    kula_lbn napisał:
    Witam, od dłuższego czasu, bez względu na pogodę, na obu moich ........ Nie mam pojęcia co robić.
    Wezwać fachowca co sprawdzi co ma winę i usunie przyczyny.
  • #19 11194552
    kula_lbn
    Poziom 12  
    "Fachowiec" był i mówił, że to wina C+, a C+ mówi, że to moja wina i żebym sobie wezwał jakiś serwis, i tak ciągle odbijanie piłeczki. Postanowiłem wziąć sprawy we własne ręce.

Biorę drabinę i będę kombinował z anteną, może jakiś cud się zdarzy.
  • #20 11194570
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2936
    kula_lbn napisał:
    "Fachowiec" był i mówił, że to wina C+, a C+ mówi, że to moja wina i żebym sobie wezwał jakiś serwis, i tak ciągle odbijanie piłeczki. Postanowiłem wziąć sprawy we własne ręce.

Biorę drabinę i będę kombinował z anteną, może jakiś cud się zdarzy.
    Fachowiec to ci udawadnia , że masz dobry sygnał lub robi aby był dobry. Na cuda chyba ci pozostało liczyć bo sam, z taką wiedzą.... .
  • #21 11215039
    kasztankowa
    Poziom 12  
    Nie wiem czy aktualne ale po 1 to wezwij technika, który wystawi Ci zaświadczenie, że wszytko jest OK z sygnałem. Po 2 w C+ na technicznej mówią to co mają w skryptach.
    Jak już dostaniesz od technika taki papierek to skan i wyślij do C+.
    Wtedy trafi to wyżej i może coś poradzą :)
  • #22 11216704
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z jakością sygnału na dekoderach Cyfra+, gdzie występują zacięcia, pikselizacja obrazu oraz nieprawidłowe dźwięki. Pomimo dobrego poziomu sygnału, jakość odbioru jest niezadowalająca. Użytkownicy sugerują przywrócenie ustawień fabrycznych dekodera, sprawdzenie instalacji antenowej, w tym ustawienia anteny oraz stanu konwertera. Wskazują również na możliwość uszkodzenia kabli lub konwertera. W przypadku braku poprawy, zaleca się wezwanie fachowca do oceny instalacji. Użytkownik rozważa zakończenie umowy z Cyfrą, jednak potrzebuje podstawy do tego działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA