logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion DV6000 - Brak obrazu, dźwięki BIOS, karta graficzna czy RAM?

11111olo 10 Sie 2012 19:51 5554 6
REKLAMA
  • #1 11195403
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Witam.
    Problem identyczny jak Tu.
    Wczoraj włożyłem sprawną matrycę - poprzednia była trochę uszkodzona. Odpaliłem i obraz się wyświetlił poprawnie.
    Dziś postanowiłem dokończyć instalację brakujących sterowników (system zainstalowałem na uszkodzonej matrycy).
    Zacząłem je ściągać i w pewnym momencie laptop przestał odpowiadać. Jako że RESET nie istnieje przytrzymałem przycisk od włączania i laptop się wyłączył. Po włączeniu matryca pozostaje niewłączona oraz słyszę jeden długi i 2 krótki dźwięki - wychodzi że albo RAM albo k. graficzna.
    Pozostawienie tak komputera powoduje załadowanie systemu - słychać melodię.

Od tak po paru minutach padła grafika?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11195475
    11111olo
    Poziom 42  
    Czytałem że to wada fabryczna chipów.
    Prawda to?
  • REKLAMA
  • #5 11196787
    11111olo
    Poziom 42  
    Czyli wszystko jest najprawdopodobniej prawdą :/
    W takim razie naprawa jest bezcelowa skoro się może okazać że za jakiś czas problem powróci mimo wymiany na pozbawiony wady chip.
  • #6 11197227
    dymcio2
    Poziom 11  
    Jeśli wymienisz chip na pozbawiony wady jak sama nazwa mówi, ten problem nie powinien powrócić, ale trzeba uważać aby nie wymienić na podróbkę tego nowe układu. ;]
  • REKLAMA
  • #7 11197236
    11111olo
    Poziom 42  
    No właśnie.
    300 zł z wymianą wyjdzie - może trochę taniej, do tego matryca to już w ogóle nie opłaca się robić :(
    Dzięki za odp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion DV6000, który po wymianie matrycy przestał wyświetlać obraz i wydaje dźwięki BIOS (jeden długi i dwa krótkie), co sugeruje problem z kartą graficzną lub RAM. W odpowiedziach wskazano, że dźwięki te najprawdopodobniej wskazują na uszkodzenie karty graficznej, szczególnie modeli z chipami nVidii, które mogą mieć wady fabryczne. Użytkownicy zauważają, że chipy produkowane do 2009 roku są bardziej podatne na awarie, a wymiana na nowszy chip powinna rozwiązać problem, o ile nie będzie to podróbka. Koszt naprawy wynosi około 300 zł, co może być nieopłacalne w przypadku dodatkowych problemów z matrycą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA