logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnały w analogowej linii telefonicznej: napięcia, częstotliwości, kodowanie

DJ STARY 21 Sty 2005 13:24 5899 2
REKLAMA
  • #1 1157674
    DJ STARY
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Jestem początkjącym elektronikiem. Zastanawia mnie jakie są składowe sygnału analogowej lini telefonicznej. Tzn. jakie napięcie i częstotliwość służą do wyzwalania dzwonka, jakie do zasilania np. podświetlenia klawiatury itp. Jak to jest zrobione że tyle sygnałów "mieści" się w 2 przewodach nie ekranowanych leci tam sygnał mikrofonu sygnał głośnika i nie ma zakłuceń ani sprzęzeń? Próbowałem zrobić własny telefon z sygnałem głośnika nie było problemu (odfiltrowałem przez transformator prąd stały i puściłem go na wazmcniacz) ale w jaki sposób zakodowany jest sygnał mikrofonu i w jaki sposób się do niego "dostać"? W jaki sposób podłączyć tarczę czy ma ona zwierać linię przez odpowiedni rezystor? Czy kyoś mi pomoże. dzięki .Pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1158375
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Witam.
    Działanie telefonu (analogowego) wbrew pozorom jest bardzo proste.
    Na początek proponuję Ci pobrać schemat takiego aparatu np. Aster i na jego podstawie zapoznać się z działaniem.
    A teraz trochę teorii.
    Aparaty są zasilane z centrali miejskiej napięciem stałym 48V, czasami np. zakładowe centrale 24 lub 36V. Napięcie to jest podawane symetrycznie na łącze przez układ dławików np. 2 x 450 Ω. W zależności od długości łącza, prąd, jaki płynie w łączu wynosi średnio około 25 mA. Taka wartość prądu w łączy jest wykrywana przez centralę i jest traktowane jako podniesienie słuchawki. Oczywiście napięcie na zaciskach aparatu spada do wartości kilkunastu V.
    W stanie spoczynku w łącze telefoniczne jest włączony kondensator 1µF i dzwonek. Taki układ blokuje przepływ prądu stałego jednocześnie przepuszcza prąd zmienny o napięciu 70V i częstotliwości od 25 do 50 Hz.
    Działanie tarczy mechanicznej polega na przerywaniu pętli abonenckiej tyle razy zależności od wybranej cyfry. Np. 5 daje pięć przerw. Dodatkowo styk w tarczy zwiera układ rozmownym w aparacie, aby osiągnąć efekt tak zwany czystą pętlą.
    I tyle teorii.
    Pozdrawiam.
  • #3 1159495
    DJ STARY
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzięki bardzo za poradę. Mam jeszcze jedno pytanie"teoretyczne" w jaki sposób dokopać się do sygnału mikrofonu. Pozdrawiam
REKLAMA