logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KD-R223 - Gdzie przylutować kable cinch do wzmacniacza?

folciqz12 12 Sie 2012 15:00 7719 33
REKLAMA
  • #1 11200942
    folciqz12
    Poziom 11  
    W zakładce serwis proszę o poredę odnośnie tego radia (JVC KD-R223). Mianowicie chodzi mi o to czy opisane na płytce numerem J120 to miejsce na wyjście przewodów cinch pod wzmacniacz?
    Jeśli nie to gdzie można przylutować te kable zanim sygnał zostanie wzmocniony (chodzi o to, by nie uszkodzić wzmacniacza)
    Jeśli tak to jak/w jakiej kolejności mam to podpiąć. Pilnie proszę o pomoc
    Poniżej zdjęcie płytki
  • REKLAMA
  • #2 11201679
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 263
    J120 jest miejscem do zdalnego sterowania.

Wyjścia liniowe powinny znajdować się po prawej stronie końcówki mocy w okolicy pojemności C330 C340 które zapewne również trzeba dołożyć.

Można podłączyć się do WEJŚĆ końcówki mocy stosując po drodze kondensator 0,1-0.47uF, ewentualnie uzupełnić brakujące elementy bo zapewne druk pod gniazda jest przygotowany.
  • #3 11201910
    folciqz12
    Poziom 11  
    koło wtyku antenowego J1 jest miejsce na jakąś kostkę- opisane numerem J321
    2 górne styki idą do masy czyli jedna część może być wejściem a druga wyjściem dobrze rozumiem ?
  • #4 11202062
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Nie jest to widoczne na zdjęciu, zrób zdjęcie płyty z obu stron.
  • #5 11202308
    folciqz12
    Poziom 11  
    jutro zrobię i wstawię
  • #6 11220237
    folciqz12
    Poziom 11  
    oto zdjęcie dokładne całej płytki czy j321 to miejsce na kostkę wejścia i wyjścia sygnału niewzmocnionego JVC KD-R223 - Gdzie przylutować kable cinch do wzmacniacza?
  • #7 11220296
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Zgadza się, ewentualnie 2 wyjscia.
  • #8 11221018
    folciqz12
    Poziom 11  
    jak to dwa wyjścia ? pod które mogę przylutować kable cinch
    i oczywiście uzupełnić kondensatory tylko jakiej pojemności będą najlepsze ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 11221039
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Wyjścia Front i Rear ale to trzeba prześledzić po ścieżkach.

Zwykle w tych miejscach stoją elektrolity 0,1-0,47uF
  • #10 11224529
    folciqz12
    Poziom 11  
    problem pojawił się jeszcze jeden niestety wyjście owszem i znalazłem nawet po schemacie ze strony producenta trochę mi to zajęło ale da się jednak nie wiem jak to ugryźć. a mianowicie w czytaniu schematów jestem słaby (chyba, że są małe).
    Szanowni koledzy proszę pomóżcie mi rozwiązać sprawę odnośnie rezystorów zworek i diod jakie powinienem zakupić i zamontować
    schemat i wygląd płytki znajduje się w: Schemat i wygląd płytki
    lub alternatywnie gdzie można bez zbędnego kombinowania wszystko popodpinać.
  • REKLAMA
  • #11 11224668
    Mleczyk89
    Poziom 34  

Na niebiesko mostki, czerwone to kondensatory o których była mowa wcześniej.

Na pomarańczowo teoretycznie wyjście tylne/sub, choć nie wiem czy będzie funkcjonować ze względu na brak informacji w procku o nim.

Jeżeli nie będzie funkcjonować podam inne punkty do których trzeba będzie się podłączyć.
  • #12 11224702
    black.jack98
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam. Przeanalizowałem schemat i nie powinno być problemu. Wystarczy wstawić elementy, chyba że na płytce znajdują się krosy w obwodzie sygnału na to gniazdo ale na schemacie tego nie widać. Problem stanowi fakt, że elementy te, z wyjątkiem elektrolitów, to elementy SMD.
    Wlutuj te elementy;
    kondensatory;
    C320,C330,C340,C350- 10uF/6,3-25V
    C321,C331,C341,C351- 100pF

Rezystory;
    R320,R330,R340,R350- 330Ω
    R321,R331,R341,R351- 22kΩ
    R322,R332,R342,R352- 180Ω

Pozostają jeszcze tranzystory kluczujące (wyciszające), ale jeśli ich brak nie będzie uciążliwy, np szum w momencie zmiany pamięci stacji radiowej lub samego strojenia radia, można by je sobie darować wraz z kilkoma dodatkowymi elementami.

Można by też ułatwić sobie sprawę i pobrać sygnał z wyprowadzeń układu TDA7718N-X.
    PRZÓD;
    kanał lewy k.21
    kanał prawy k.18
    TYŁ
    kanał lewy k.17 lub k.20
    kanał prawy k.16 lub k.19

Sygnał w każdym kanale należy podać na wyjście przez szeregowo połączony rezystor 510Ω i kondensator 10uF. Przy gnieździe wyjściowym można dolutować kondensatory 100pF.
  • REKLAMA
  • #13 11226879
    folciqz12
    Poziom 11  
    Jakie będą konsekwencje jeśli zrobię sobie płytkę drukowaną, na której będzie się znajdował rezystor 510Ω i kondensator 10uF i wezmę sygnał bezpośrednio z głośnika prowadząc go przez płytkę do wejścia we wzmacniaczu?
    Widziałem kiedyś takie małe puszeczki które konwertowały sygnał wysoki na niski jednak w mojej okolicy jest to trudno dostępne a jechać po to mi się niestety nie opłaca.
    Nie mam wiedzy na temat tego co się stanie kiedy dopnę do sygnału wzmocnionego takie urządzenie i do tego jeszcze wzmacniacz.
  • #14 11227085
    black.jack98
    Poziom 17  
    Ciągle mówimy tu o wyprowadzeniu sygnału z radyjka na zewnątrz do dodatkowego wzmacniacza. Podanie tu sygnału o tak wysokim poziomie napewno marnie się skończy dla radyjka. Jak sama nazwa sugeruje OUT jest to wyjście sygnału a nie odwrotnie. Czy robić tu dodatkową płytke? Nie ma sensu. Wlutuj kondensatory elektrolityczne w płytę radia a za nimi po stronie druku cztery rezystory 510 om w koszulkach izolacyjnych. Kondensatory 100pF przylutuj do pól lutowniczch samego gniazda wyjściowego. Wydaje mi się że będzie to najbardziej optymalne rozwiązanie. A tak na koniec, czemu chcesz podawać na to radio sygnał z innego wzmacniacza?
  • #15 11227109
    folciqz12
    Poziom 11  
    folciqz12 napisał:
    wezmę sygnał bezpośrednio z głośnika prowadząc go przez płytkę do wejścia we wzmacniaczu?

Z radia do wzmacniacza. Chodzi mi o wzmocniony sygnał z radia który chciałbym za pomocą rezystorów osłabić i wpuścić na wzmacniacz celem posłania go do skrzyni.

Dodano po 27 [minuty]:

black.jack98 napisał:
    Witam. Przeanalizowałem schemat i nie powinno być problemu. Wystarczy wstawić elementy, chyba że na płytce znajdują się krosy w obwodzie sygnału na to gniazdo ale na schemacie tego nie widać. Problem stanowi fakt, że elementy te, z wyjątkiem elektrolitów, to elementy SMD.
    Wlutuj te elementy;
    kondensatory;
    C320,C330,C340,C350- 10uF/6,3-25V
    C321,C331,C341,C351- 100pF

Rezystory;
    R320,R330,R340,R350- 330Ω
    R321,R331,R341,R351- 22kΩ
    R322,R332,R342,R352- 180Ω

Pozostają jeszcze tranzystory kluczujące (wyciszające), ale jeśli ich brak nie będzie uciążliwy, np szum w momencie zmiany pamięci stacji radiowej lub samego strojenia radia, można by je sobie darować wraz z kilkoma dodatkowymi elementami.

.

Mleczyk89 napisał:

Na niebiesko mostki, czerwone to kondensatory o których była mowa wcześniej.

Na pomarańczowo teoretycznie wyjście tylne/sub, choć nie wiem czy będzie funkcjonować ze względu na brak informacji w procku o nim.

Jeżeli nie będzie funkcjonować podam inne punkty do których trzeba będzie się podłączyć.

Niestety ten pomysł nie działa jak kolega poniżej napisał prawdopodobnie brak informacji w procku sygnał z radia nie wychodzi.
    Pozostaje łapać sygnał zanim zostanie on wzmocniony przed końcówką mocy
    Czy możecie mnie poinstruować gdzie ten sygnał łapać ?

Najchętniej podpiął bym się do układu TDA7718N-X IC161 pod nóżkę 16 i 17 out SW (chyba jest to wyjście na subwoofer) i masy GND 15 jednakże jest to nie możliwe, żeby móc za pomocą kabla cinch wpiąć się do wzmacniacza do którego chcę podpiąć skrzynie.
    Więc zatem gdzie szukać?
    Czy może to być nóżka 20 i 21 oraz masa(bądź gdzie) czy masa raczej pod 15
  • #16 11227407
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Pomarańczowe ( wyjście sub z TDA7718) może nie funkcjonować, jak pisałem wcześniej.

Za to wyjście dla głośników przednich ( niebieskie zwory) musi działać, ten sam sygnał podany jest do końcówki mocy.

Nie wiem czemu kolega proponuje tak duża wartość pojemności oraz ten rezystor.

Przy nie uzupełnianiu pozostałych elementów i zastąpieniu zworami wystarczy szeregowy kondensator małej pojemności dla uniknięcia składowej stałej.

Można pobrać również sygnał bezpośrednio z wyprowadzeń końcówki mocy, tylko po co skoro wszystkie ścieżki są i wystarczy uzupełnić je brakującymi zworami.
  • #17 11227460
    folciqz12
    Poziom 11  
    niestety jeśli usiłuję podpiąć wyjście w inne miejsce na radiu wyświetla się komunikat "WARNING CHK (...)"
    jednym słowem lipa.
    Czy od kabla z głośnika da się w jakiś sposób podpiąć sygnał do wzmacniacza tak aby nie obciążyć radia, nie stracić (przynajmniej nie dużo) na mocy w danym głośniku oraz tak aby nie uszkodzić wzmacniacza?
    ewentualnie co zrobić
  • #18 11227489
    black.jack98
    Poziom 17  
    Witam. Fakt, pojemności kondensatorów są dość duże, ale odczytałem je ze schematu, kanały dla głośników na tył lub suba. I chyba ze względu na tego suba miały taką pojemność by nie ograniczać pasma od dołu. Tor dla kanałów przednich jest taki sam, wiec z tąd ta analogia.
  • #19 11227619
    folciqz12
    Poziom 11  
    niebieskie ścieżki również nie działają

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

czy macie jakiś scemat konwertera sygnału audio ?
  • #20 11228437
    black.jack98
    Poziom 17  
    Zacznijmy jeszcze raz by stwierdzić co mamy i na czym stoimy.
    1). Czy niebieskie kreski zastąpiłeś połączeniami (obok układu scalonego)?
    2). Czy wmontowałeś kondensatory elektrolityczne C340 i C350?
    3). Wykonaj połączenia na miejscu elementów SMD to co kolega Mleczyk89 zaznaczył na niebiesko. Uważaj na zwarcia bo po między punktami lutowniczymi są ścieżki.
    Tak jak kolega wcześniej zauważył na wyprowadzeniach 18 i 21 musi być sygnał i ja się z tym całkowicie zgadzam.
    A adapter tzw. dzielnik napięcia sygnału wyjściowego z radyjka na głośniki to moim zdaniem ostateczne rozwiązanie.
    Np taki:
    http://multisort.pl/product/Konwerter-poziomu-sygnalu-audio,7909.html
  • #21 11228638
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Może tak będzie dla kolegi prościej, Przynajmniej radio ocaleje.

• #22 11228901
    black.jack98
    Poziom 17  
    Obawiam się, że ten układ dzielnika przy tym radyjku się nie sprawdzi. Stopnie mocy wykonane są jako wzmacniacz mostkowy a w takim przypadku podłączenie wyjścia sygnału "-" do masy dzielnika i wzmacniacza zewnętrznego spowoduje zadziałanie zabezpieczenia przeciw zwarciowego. Można by się pokusić i wstawić szeregowo połączony rezystor kilkaset om i kondensator elektrolityczny na sygnale "-" między głośnikiem a rezystorem 1k. Kondensator w celu separacji napięcia stałego względem masy a rezystor dla ograniczenia pobieranej mocy z tego wyjścia (-). Link który podałem do konwertera, prawdopodobnie wykonany jest na transformatorach. Sygnał podany na uzwojenie pierwotne (możliwe że w szeregu jest rezystor dla ograniczenia mocy). Poprzez przekładnie transformatora obniżony do poziomu odpowiedniego dla wzmacniacza.
    Np.
    http://www.bcae1.com/loc.htm
    Pierwsze zdjęcia pokazują układ dla wspólnej masy a następne dla wzmacniaczy mostkowych (transformatory)
  • #23 11228989
    folciqz12
    Poziom 11  
    black.jack98 napisał:
    Zacznijmy jeszcze raz by stwierdzić co mamy i na czym stoimy.
    1). Czy niebieskie kreski zastąpiłeś połączeniami (obok układu scalonego)?
    2). Czy wmontowałeś kondensatory elektrolityczne C340 i C350?
    3). Wykonaj połączenia na miejscu elementów SMD to co kolega Mleczyk89 zaznaczył na niebiesko. Uważaj na zwarcia bo po między punktami lutowniczymi są ścieżki.
    Tak jak kolega wcześniej zauważył na wyprowadzeniach 18 i 21 musi być sygnał i ja się z tym całkowicie zgadzam.
    A adapter tzw. dzielnik napięcia sygnału wyjściowego z radyjka na głośniki to moim zdaniem ostateczne rozwiązanie.
    Np taki:
    http://multisort.pl/product/Konwerter-poziomu-sygnalu-audio,7909.html

1.tak
    2.tak
    3.wykonałem
    usiłowałem nawet podpiąć się bezpośrednio do zworki sygnału wyjściowego jednak to też nic nie dało

Dodano po 1 [minuty]:

Mleczyk89 napisał:
    Może tak będzie dla kolegi prościej, Przynajmniej radio ocaleje.

radio jeszcze żyje :D

czy coś w tym schemacie kolego black.jack98 powinienem twoim zdaniem dodać ?

Dodano po 3 [minuty]:

black.jack98 napisał:
    Można by się pokusić i wstawić szeregowo połączony rezystor kilkaset om i kondensator elektrolityczny na sygnale "-" między głośnikiem a rezystorem 1k. Kondensator w celu separacji napięcia stałego względem masy a rezystor dla ograniczenia pobieranej mocy z tego wyjścia (-).
    czyli po prostu użyć rezystora np 560Ω i kondensatora i wprowadzić do wzmacniacza jako już obniżony dźwięk
  • #24 11229280
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Kolega niech sprawdzi multimetrem czy wszystkie masy głośnikowe w radyjku nie są ze sobą połączone.

Z tego co mi się kojarzy z serwisu radyjek to tak się zdażało.

W takim wypadku zaproponowany układ zadziała.
  • #25 11229380
    black.jack98
    Poziom 17  
    To co napisałem o dodatkowych elementach w dzielniku, to miało na celu ochronę radyjka. Jaki bedzie efekt, jakość dźwięku, tego nie wiem. Trzeba by było się pobawić i eksperymentować. Na początek zacząć od mniejszych pojemności np 10-47uF. Co do rezystora to na początek może być, lecz nie zbyt małą wartość bo może nie wytrzymać.
    Co do mierzenia mas głośnikowych, to myślę że można, ale na schemacie widać iż jest to stopień mocy mostkowy. Wyprowadzenia na głośniki bezpośrednio z układu scalonego, brak kondensatorów na wyjściach i zapewne moc radyjka 35-50W. Nie mam jak teraz tego sprawdzić, bo piszę z telefonu.
    Nadal uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie pobranie sygnału z płyty radia. Układ jest banalnie prosty. Jak kolega Mleczyk89 zauważył sygnały te podawane są na wewnętrzny stopień mocy a radyjko przecież działa. Najprościej zrób sobie taką sondę. Odcinek przewndu ekranowanego podłącz do zewnętrznego wzmacniacza. Drugi koniec i jego oplot do masy radyjka. Do środkowej żyły dolutuj kondensator 1uF minusem do przewodu. Wolną końcówką dotykaj wyprowadzeń układu o których już pisaliśmy. Tam musi być sygnał, bo jest on podawany na stopień mocy radyjka.
    Pozostaje jeszcze kwestia poprawnego działania dodatkowego wzmacniacza i podłączenia. Co to za sprzęt, i jeśli ma wyprowadzenie remote to czy podałeś tam 12V by go urochomić?
  • #26 11234704
    folciqz12
    Poziom 11  
    udało mi się znaleźć ze środka płytki wyjście 3,92V kable już wlutowałem jednak przydało by się zamontować kondensatory, żeby nie było słychać trzasków i szelestu jakiej pojemności kondensatory polecacie?
    czy mogę wlutować 10pF i 47pF i za tym jakiś kondensator 100pF?
  • #27 11234993
    black.jack98
    Poziom 17  
    Cześć. Jest jakiś postęp! Tylko UWAGA, UWAGA. Czy ten sygnał znalazłeś na TDA7718? Z resztą nie ważne. Ważne jest to, że nie wstawiłeś kondensatorów elektrolitycznych a podłączyłeś przewody i zapewne dodatkowy wzmacniacz. Jesteś na prostej drodze do uszkodzenia radyjka! Pisałeś o napięciu 3,92V, myślę że jest to składowa stała sygnału audio, którą należy bez względnie separować i właśnie od tego są te kondensatory.
    I jeszcze jedna sprawa. Nie myl jednostek: uF- mikro Farady i pF- piko Farady. Ty masz podać sygnały na wyjścia przez kondensatory np. 1uF (1 mikro Farad).
  • #28 11235147
    folciqz12
    Poziom 11  
    Na wyjściu drogi kolego zastosowałem kondensatory na prawy kanał 10uF 25v na lewy taki sam i minus z kondensatora oczywiście do masy. dodatkowo zamontowałem kondensator 47pF 1 nóżka do prawego a druga do lewego kanału. wyprowadziłem to na małej płytce na zewnątrz radia.
    Po zamontowaniu radia w aucie słychać niewielkie i baaaardzo ciche piszczenie w głośnikach, co po drodze spierniczyłem?
  • #29 11235297
    black.jack98
    Poziom 17  
    Więc tak. Kondensatory 10uF plusem do punktów na płytce radyjka (tam gdzie pobierasz sygnał) a minusy nie do masy tylko do przewodów wyjściowych na wzmacniacz (środkowa żyła przewodu ekranowanego a oplot do masy). Kondensator 47pF od minusa 10uF do masy radyjka.
  • #30 11235461
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ciekawi mnie czy kolega zastosował w ogóle przewody ekranowane.

Na 4 elementy robić płytkę ?

Zmieściło by się to spokojnie po stronie druku pod obudową radia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o miejsce przylutowania kabli cinch do wzmacniacza w radiu JVC KD-R223. Odpowiedzi wskazują, że J120 to miejsce do zdalnego sterowania, a wyjścia liniowe znajdują się w pobliżu kondensatorów C330 i C340. Użytkownicy sugerują podłączenie do końcówki mocy z użyciem kondensatorów 0,1-0,47uF oraz uzupełnienie brakujących elementów na płytce. Pojawiają się również pytania o schematy i elementy, takie jak rezystory i diody, które należy zakupić i zamontować. Wskazówki dotyczące podłączenia sygnału z układu TDA7718N-X oraz problemy z sygnałem wyjściowym są również omawiane. Użytkownik doświadcza trudności z jakością dźwięku, co może być spowodowane brakiem ekranowanych przewodów oraz niewłaściwym montażem kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA