logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nośność dwuteownika 120 mm (HEB/IPN) na 130 cm – czy udźwignie 200 kg silnik?

kamilek89 14 Sie 2012 22:51 10683 7
REKLAMA
  • #1 11209839
    kamilek89
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam mam takie pytanko , może ktoś będzie umiał policzyć z wieńca w domu wystają mi 3 dwuteowniki 120 mm na odległość 130 cm , planowany był tam balkon ale do dnia dzisiejszego nie powstał :D i oto moje pytanie , jaki ciężar może przenieść każdy z tych dwuteowników ? Pytam gdyż chciałbym podnieść na końcu jednego z nich silnik o wadze ok 200 kg , ps z góry dziękuje za odpowiedź :D
  • REKLAMA
  • #2 11213593
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Zbiór zadań z mechaniki i z wytrzymałości materiałów da Ci odpowiedź ;)
  • REKLAMA
  • #3 11214893
    kamilek89
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedź Ronin ale liczyłem na coś więcej w końcu inżynierów tu nie brakuje :D Matematyka nie jest moją mocną stroną poza tym nie mam nawet żadnych książek ani pomocy o takiej tematyce. W sobotę będę miał trochę czasu więc spróbuje najwyżej się wygnie, chociaż nie sądzę wydaje mi się ze 200 kg to nie jest dużo jak na belkę o takiej długości ale to tylko moje przypuszczenia.
  • REKLAMA
  • #4 11215012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11216092
    _paput_
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Może połóż (przymocuj!) na tych trzech dwuteownikach jakąś belkę i dopiero na niej podnoś, obciążenie rozłoży ci się na 3 a i teownika nie skręcisz.
  • REKLAMA
  • #6 11229207
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    O ile te dwuteowniki sa odpowiednio zakotwione w odpowiedniej klasy betonie.
    Normy wytrzymalosciowe dwuteownikow to jedno, a ich odpowiednie zamocowanie, ktore powinno miec wyzsza wartosc niz ich wytrzymalosc, to drugie.
    Jest takie znane powiedzenie, "lancuch ma taka wytrzymalosc, jak jego najslabsze ogniwo".
  • #7 11231611
    kamilek89
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi :) Ten dwuteownik jest mocniejszy niż myślałem wytrzymał ciężar silnika a także mój czyli jakieś 280 kg :) Jeśli chodzi o zakotwienie o czym wspomniał jeden z kolegów to są one wsunięte w strop ok 150cm i na końcu przyspawane do dwuteownika idącego prostopadle i jeszcze zazbrojone drutami fi 16 mm także nie ma opcji żeby się cokolwiek poluzowało
  • #8 11232481
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    To dobrze! Nawet za.
    Zawsze lepiej wszystko sprawdzic, aby nie narobic balaganu.
    Ja akurat jestem na to wyczulony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o obliczenie nośności trzech dwuteowników o szerokości 120 mm, które wystają z wieńca w jego domu na odległość 130 cm. Planuje podnieść na końcu jednego z nich silnik o wadze 200 kg. Odpowiedzi wskazują na konieczność obliczenia momentu gnącego oraz wytrzymałości materiałów. Podano, że dla stali S235JR dopuszczalne naprężenia na zginanie wynoszą około 140 MPa, co daje duży zapas wytrzymałości. Użytkownik potwierdza, że dwuteowniki wytrzymały ciężar silnika oraz dodatkowe obciążenie, a ich zakotwienie w stropie jest odpowiednie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA