logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można bezpośrednio wymienić olej półsyntetyczny na syntetyczny?

bimber 21 Sty 2005 20:08 13260 11
REKLAMA
  • #1 1158821
    bimber
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam!!!
    Czy można bezpośrednio wymienić olej półsyntetyczny na syntetyczny?
    (punto 55,gaz)
  • REKLAMA
  • #2 1158856
    janjan
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Tak, tylko koniecznie wymień filtr oleju.
    Stary olej spuść dokładnie "na gorąco".
  • REKLAMA
  • #3 1158861
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Poczytaj jescze o ewentualnych skutkach zalewania chodzonych silników olejem syntetycznym.
  • REKLAMA
  • #4 1158885
    janjan
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Błażeja uwaga jest ważna bo możesz "przedobrzyć".
    Pozdrawiam !!!
  • REKLAMA
  • #5 1158995
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    O co chodzi z tym olejem syntetycznym
  • #6 1159028
    Błażej
    syntetyka nie wlewa się do silników które mają już swoją "historię". olej syntetyczny wypłukuje nagar, którego kawałki wędrują później po silniku. Poza tym nagar odkładając się "uszczelnia" silnik. i po zastosowaniu syntetyka moga pojawić się przedmuchy, wycieki...
    Poczytaj podobne posty:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221816.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221780.html
  • #7 1159048
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Jeździłem kiedyś poldkiem rocznik 85 i gdzieś w 92r. - przebieg ok 150tys. po remoncie silnika zalałem pełny syntetyk Mobil 1 (wcześniej chodził na noramlnym - mineralnym) niby chodził dobrze ale nie ta dynamika i głosna praca silnika i ciężko palił ciepły. Jak dolałem dodatku teflonowego, to ucichł, przesał brać olej, silnik równomiernie trzymał obroty w całym zakresie temperatur a i przy ostrej jeździe na czwórce szedł równo do 160km/h. Polubił wysokie obroty i ładnie na nie wchodził. Teraz smigam z 97r. Caro+ na syntetyku smigam od początku. Przy przebiegu 170tys. silnik chodzi dobrze (50tys. benzyna + 120 gaz). Było kilka usterek w silniku : dwa razy wymieniana uszczelka pod klawiaturą, raz pasek rozrządu pękł przy 120Km/h, wtryskiwacz i pompa paliwa wysiadła (z braku benzyny) ale żadnych wiecej usterek. Przewody WN + swiece + filtry. Teraz mnie czeka wymiana uszczelki pod głowicą bo olej ucieka (odziwo nie płyn) oraz przy okazji wymienię szklaneczki bo troche dzonia. Tylko denerwuje mnie ten komputerek - 5000rpm i dławi. ( czas sobie na chyba na gaźnik przerobić i trochę elektrykę poprawić, a blachy i tak korniki zjedzą :) ).

P.S. a co do zmiany oleju to musisz się upewnic, że nie masz przedmuchów, i na wolnych obrotach nie masz słabego ciśnienia - sysntetyk jest rzadszy i moze w niezadawalający sposób uszczelniać przecieki i przedmuchy. (umnie pomógł doktorek - ten preparat - dwa lata z bani bez wymiany oleju 15tys. na rok) a w 94r. samochód został na latarni albo latarnia sie połozyła a samochód był na jej miejscu.:)
  • #8 1159128
    Błażej
    Telex: To co to był za remont silnika? Jak kapitalka, to silnik powinien być jak nowy i zalanie syntetykiem powinno tylko pomóc.
  • #9 1159240
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Błażej napisał:
    syntetyka nie wlewa się do silników które mają już swoją "historię"

Dzięki za podpowiedź, jest to oczywiste, ale ten post nie za bardzo zrozumiałem.
    Błażej napisał:
    Poczytaj jescze o ewentualnych skutkach zalewania chodzonych silników olejem syntetycznym.
    i stąd moje zpytanie.
  • #10 1159248
    Błażej
    Nie wlazły mi wtedy te linki. W jednym z nich jest opisane jak to wlanie syntetyka do silnika używanego skończyło sie uwaleniem głowicy. Polecam lekturę.
  • #11 1159900
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Błażej napisał:
    Telex: To co to był za remont silnika? Jak kapitalka, to silnik powinien być jak nowy i zalanie syntetykiem powinno tylko pomóc.

faktycznie ten remont to była porażka, ale ten samochód wspominam z sentymentem, co ten samochód przeżył to tylko on sam wie ŚWP. :) . Silnik był orginalny i za moich młodych lat dobijany na maksa, az sam się dziwię, że tyle wytrzymał.
  • #12 1160869
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    mozna to zrobic ale po co?
    chyba po to zeby wydac wiecej pieniędzy
    moim zdaniem nie jest to konieczne ani potrzebne
    ale jezeli kogos na to stac to proszę bardzo
    pozdrawiam
    T

Podsumowanie tematu

✨ Bezpośrednia wymiana oleju półsyntetycznego na syntetyczny jest możliwa, jednak wymaga dokładnego spuszczenia starego oleju na gorąco oraz wymiany filtra oleju. Stosowanie oleju syntetycznego w silnikach z dużym przebiegiem lub z nagarem może prowadzić do wypłukiwania osadów, co z kolei może powodować wycieki, przedmuchy i inne problemy eksploatacyjne. W przypadku silników po remoncie kapitalnym syntetyk powinien poprawić pracę jednostki napędowej. Przykłady użytkowania syntetycznego oleju Mobil 1 w samochodzie Fiat Polonez (rocznik 1985) pokazują, że po dodaniu dodatku teflonowego silnik pracował ciszej i równomiernie, choć początkowo występowały problemy z dynamiką i rozruchem na ciepło. Wymiana na syntetyk w modelu Fiat Caro+ (1997) przy przebiegu 170 tys. km przebiegała bez większych problemów, mimo kilku innych usterek silnika. Niektórzy użytkownicy uważają, że wymiana na syntetyk nie jest konieczna i może być jedynie dodatkowym kosztem. Zaleca się zapoznanie z dodatkowymi opiniami i doświadczeniami dotyczącymi wpływu oleju syntetycznego na silniki z historią eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA