logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

oświetlenie biurowe i sale szkoleniowe - jakie zastosować?

lukdym 16 Sie 2012 19:40 2442 10
REKLAMA
  • #1 11215979
    lukdym
    Poziom 2  
    Witam!

Będę wyposażał biura i sale szkoleniowe w nowe oświetlenie. Pomieszczenia biurowe i sale ok. 25-30m2; 2,55m wysokości, bez sufitu podwieszanego. Planuję zastosować świetlówki w oprawach rastrowych, oprawy podłużne, nie kwadratowe - chyba, że kwadratowe byłyby lepsze? Muszę zastosować natynkowe - niskie pomieszczenia.

Najważniejsze jest to, aby pracując 8h przy świetle nie męczyć tak bardzo oczu. Czy możecie polecić jakieś sprawdzone rozwiązania?

Moje wątpliwości i kwestie do omówienia:
    1) Oprawy rastrowe - które są najlepsze a zarazem nie kosztują majątku?
    2) Świetlówki T8 czy nowe T5?
    3) Statecznik elektroniczny czy magnetyczny starego typu? Chodzi o zmęczenie oczu mruganiem.
    4) Świetlówki 840 będą dobre? (Ra 80, barwa 4000), czy może lepiej 950 (Ra wysokie - 90 a barwa bardziej dzienna - 5000)? Lub Ra 90, ale barwa 4000?
    5) Ilość świetlówek: na 25m2 wystarczą 4 szt.?
    6) Chciałbym uniknąć efektu olśnienia, może jakieś rozwiązanie częściowo pośredniego oświetlenia?

Ten temat był obecny na Elektrodzie w 2007 roku, więc warto go wznowić.

Dziękuję za merytoryczną dyskusję! :)
  • REKLAMA
  • #2 11216337
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    lukdym napisał:
    Będę wyposażał biura i sale szkoleniowe w nowe oświetlenie. Pomieszczenia biurowe i sale ok. 25-30m2; 2,55m wysokości, bez sufitu podwieszanego. Planuję zastosować świetlówki w oprawach rastrowych, oprawy podłużne, nie kwadratowe - chyba, że kwadratowe byłyby lepsze?

A co na to projekt?
  • #3 11216350
    lukdym
    Poziom 2  
    to będzie przeróbka, projekt zakłada zwykłe oświetlenie domowe
  • REKLAMA
  • #4 11216357
    Arturo2005
    Poziom 33  
    lukdym napisał:
    to będzie przeróbka

Raczej samowolka
  • REKLAMA
  • #5 11216402
    lukdym
    Poziom 2  
    No nie wiem, mam elektryka z uprawnieniami i nie widzi w tym problemu. Nie wolno mi lamp u siebie zmienić??? No bez przesady. To mój prywatny dom więc mogę chyba zrobić co chce? Poza tym byłem u nas w energetyce w poznaniu i też nikt nic nie mówił. A poza tym masz coś sensownego do dodania?
  • #6 11216435
    Arturo2005
    Poziom 33  
    lukdym napisał:
    biura i sale szkoleniowe

To raczej nie jest salon czy sypialnia w budynku mieszkalnym, prawda?

Niech Kolegi elektryk zerknie może do PN-EN 12464-1 listopad 2004 r
  • REKLAMA
  • #7 11216754
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 330
    lukdym napisał:
    Moje wątpliwości i kwestie do omówienia:
    1) Oprawy rastrowe - które są najlepsze a zarazem nie kosztują majątku?
    2) Świetlówki T8 czy nowe T5?
    3) Statecznik elektroniczny czy magnetyczny starego typu? Chodzi o zmęczenie oczu mruganiem.
    4) Świetlówki 840 będą dobre? (Ra 80, barwa 4000), czy może lepiej 950 (Ra wysokie - 90 a barwa bardziej dzienna - 5000)? Lub Ra 90, ale barwa 4000?
    5) Ilość świetlówek: na 25m2 wystarczą 4 szt.?
    6) Chciałbym uniknąć efektu olśnienia, może jakieś rozwiązanie częściowo pośredniego oświetlenia?

1) Firm na rynku jest wiele, musi kolega poszperać w cennikach producentów.
    2) Zależy to o zastosowanego rodzaju opraw.
    3) Statecznik elektroniczny.
    4) 840 będą wystarczające chyba że w normie są podane specjalne wymagania.
    5) Należy wykonać komputerowe symulacje natężenia oświetlenia na konkretnych oprawach - wtedy można mówić o ilości.
    6) Opcja to klosze, szyby matowe ale po co?

Co z ewentualnym oświetleniem awaryjnym i ewakuacyjnym?

Jeśli są to pomieszczenia jak w temacie to potrzebna będzie koledze dokumentacja projektowa którą będzie musiał uzgodnić bhp'owiec i strażak.
  • #8 11219094
    lukdym
    Poziom 2  
    Dziękuję za rady. Miło będzie posłuchać jeszcze jakichś wypowiedzi? Może ktoś wykonywał podobne prace i jakieś praktyczne rozwiązania mógłby podpowiedzieć?
  • #9 11220482
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    W Krakowie jest taka firma,producent oświetlenia, przychodzisz do nich z rysunkiem swojej sali i mówisz że to będzie sala wykładowa. Oni na podstawie symulacji z komputerka dobierają oświetlenie, które oczywiście zakupisz u nich. Nie chcę tu robić reklamy na całe forum ale nie trudno to w google znajść.
  • #10 11220542
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 156
    Z tą sympatyczną firmą miałem kiedyś "ciekawe" doświadczenie. Poszedłem po obliczenia do projektu i dobór opraw do salki gimnastycznej, opraw trójrurowych z osłonami kratkowymi. Oprawy miały być kupione w ich firmie, było to już ustalone między Wykonawcą instalacji i Inwestorem.
    Pracownik powpisywał w komputerze dane, trochę byłem zdziwiony że adres inwestora też potrzebuje, policzył, wydrukował, podziękowałem. Po tygodniu poszedłem oddać projekt. Na biurku Pani Dyrektor leżała w widocznym miejscu oferta tejże sympatycznej firmy na wykonanie projektu, instalacji i dostawę opraw. Projekt oddałem, Pani Dyrektor ani słowa nie wspomniała o ofercie.
    Od tamtej pory liczę sam. :D
  • #11 11227267
    wish666
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Jeżeli chodzi o program to Dialux - darmowy, większość biur projektowych i to tych z wyżej półki używa go do obliczeń i doboru oświetlenia

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące doboru oświetlenia do biur i sal szkoleniowych o powierzchni 25-30 m² i wysokości 2,55 m. Użytkownik planuje zastosować świetlówki w oprawach rastrowych, preferując oprawy natynkowe. Kluczowe pytania obejmowały wybór między świetlówkami T8 a T5, rodzaj statecznika (elektroniczny vs. magnetyczny), oraz odpowiednią barwę i wskaźnik oddawania barw (Ra) świetlówek. Użytkownik dąży do minimalizacji zmęczenia oczu podczas pracy oraz unikania efektu olśnienia. Wskazano na potrzebę wykonania symulacji natężenia oświetlenia oraz zwrócono uwagę na konieczność uzyskania dokumentacji projektowej. Zasugerowano również korzystanie z programu Dialux do obliczeń oświetleniowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA