logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikko 8085 - Brak napięcia w sekcji tunera, szukam schematu zasilania

flubber.trip 17 Sie 2012 10:37 1347 4
REKLAMA
  • #1 11217580
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Witam. Posiadam amplituner marki NIKKO model 8085. Problem jest taki, że nie gra w nim radio od pewnego czasu. Jest to raczej coś z sekcją zasilania, bo do płytki tunera nie dopływa żadne napięcie. Gdyby ktoś posiadał schemat do tego amplitunera, lub wiedział które przewody odpowiadają za zasilanie tunera byłbym bardzo wdzięczny, samemu niestety nie udało mi się do tego dojść.
  • REKLAMA
  • #2 11217630
    Reprint
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Pierwsze sprawdź czy nie są spalone bezpieczniki.
  • REKLAMA
  • #3 11218122
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Reprint napisał:
    Pierwsze sprawdź czy nie są spalone bezpieczniki.

Bezpieczniki to oczywiście pierwsza rzecz jaką sprawdziłem. Napięcie z zasilacza dochodzi do płytki przedwzmacniacza, który też działa (wzmacniacz gra normalnie, nie działa tylko radio). Potem już się totalni gubię. Prawdopodobnie napięcie zasilające tuner powinno dochodzić do selektora wejść, gdzie po wybraniu tunera jest on zasilany, niestety i tam tego napięcia nie znalazłem, czyli prawdopodobnie usterka jest gdzieś na płytce przedwzmacniacza i tu by się właśnie przydał schemat.

EDIT: Ewentualnie mógłby ktoś powiedzieć jak pobierać z tej strony?
    http://www.service-manuals-e.com/e/action/ShowInfo.php?classid=202&id=191963
  • REKLAMA
  • #4 11218214
    Reprint
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Możesz wkleić zdjęcie, będzie wiadomo jakie elementy tam siedzą i jak to wygląda.
  • #5 11218649
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Znalazłem tranzystor odpowiedzialny za sterowanie radiem. Wylutowałem go, pomierzyłem i okazał się sprawny, więc wlutowałem go z powrotem, po czym radio ożyło. Widać problemem był zimny lut.
REKLAMA