logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika niskotonowego do samochodu: free air Pioneer TS-W383F czy zabudowa?

P.Artek 22 Sty 2005 09:15 3775 6
REKLAMA
  • #1 1159929
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Witam.
    Mam zamiar zamontowac glosnik niskotonowy w samochodzie.Zalezy mi na glebokim,niskim basie i oczywiscie aby mozna bylo odpowiednio glosno sluchac(nie chodzi o uliczne lubudubu i inne tubowate dudnienie).Zastanawiam sie nad uzyciem glosnika typu free air np.Pioneer TS-W383F(38cm,Vas 198.8l,18-1500Hz,95dB,FS32.3Hz,Qts0.768).Jaki jest prawidlowy montaz tego typu glosnika(do siedzenia,polki?).Czy lepiej zastosowac jeden glosnik czy dwa mniejsze np.TS-W303F?(30cm,20-2000Hz,94dB,Vas105.62l,FS33.4Hz,Qts0.481 sa to parametry dla TS-W302F,mysle ze dla 303F podobne).
  • REKLAMA
  • #2 1160212
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Dwa TS-W303F pasują akurat w półkę do bagażnika o pojemności ok 500l. (no może do trochę mniejszego też). Tylko, czy uda ci sie to wszystko uszczelnić?
    Zalecaną obudową dla tego głośnika jest ob. zamknięta (lub band-pas).
    Miałem kiedyś starszą wersję tego głośnika w aucie, ale ze względu na pewne ograniczenia, nie mogłem wyciągnąć z tego głośnika nic dobrego.
    Teraz pracuje w subie do kina domowego :).
  • REKLAMA
  • #3 1160576
    P.Artek
    Poziom 21  
    Do "zabudowy"przeznaczone sa glosniki z oznaczeniem "C"np. TS-W303C.Mnie interesuja do pracy bez skrzyni.Sa jakies zalecenia polaczenia polki,elementow tapicerki uszczelnic tak aby bagarznik tworzyl skrzynie do tego typu glosnikow?I jak zamontowac taki glosnik do oparcia kanapy(odleglosc gl.od scianki oparcia itp.),najbardziej ten rodzaj montazu interesuje mnie,czy taki gl. moze pracowac w mniejszym bagazniku i z jakim efektem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1160651
    Gonzo
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam.

Szczelność bagażnika im większa tym oczywiście lepiej ale większe znaczenie ma sztywność samej półki i jej mocowania.. oraz wyciszenie tapicerki, głównie drzwi, w większości przypadków to ona denerwuje przy troche większym natężeniu..

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 1160822
    IrekKo
    Poziom 32  
    P.Artek napisał:
    Do "zabudowy"przeznaczone sa glosniki z oznaczeniem "C"np. TS-W303C.Mnie interesuja do pracy bez skrzyni

To tylko chwyt reklamowy.
    Parametry głośników wskazują co innego :)
    Po prostu ta seria (f) wymaga dużych obudów i dlatego "fachowcy" z Pioneer-a nazwali to "free-air". Prawdziwe free-air to były głośniki w latach 60-tych, gdzie obudowa wykonana była z jednego kawałka płyty w postaci prostokątu, ale to inna bajka (głośniki z wysokim parametrem Qts>1).
    Przykręcenie głośnika do siedzenia spowoduje że nic nie usłyszysz, bo niby jak, skoro objętość komory wynosi 1litr?
  • #6 1162676
    P.Artek
    Poziom 21  
    Super!
    Z subwooferem typu "free air" dam sobie spokoj.
  • REKLAMA
  • #7 1163290
    IrekKo
    Poziom 32  
    Jak szukasz głośnika do auta, to zwróć uwagę na parametry Vas i Qts.
    Vas - jak najmniejsza.
    Qts - poniżej 0,5 (dla obudowy B-R)
    Qts - powyżej 0,5 (dla obudowy zamkniętej)
    Oczywiście nie jest to regułą, bo wpływ mają też inne parametry, ale na początek się nadają.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru i montażu głośnika niskotonowego do samochodu, ze szczególnym uwzględnieniem głośników typu free air, takich jak Pioneer TS-W383F, oraz alternatywy w postaci dwóch mniejszych głośników TS-W303F. Głośniki free air wymagają dużej objętości obudowy i odpowiedniej szczelności bagażnika, jednak ich montaż bez skrzyni (np. przykręcenie do siedzenia) jest nieefektywny ze względu na zbyt małą objętość komory. Zalecane są obudowy zamknięte lub band-pas dla modeli takich jak TS-W303F, które lepiej sprawdzają się w samochodowych warunkach. Szczelność bagażnika i sztywność półki, na której montowany jest głośnik, mają duże znaczenie dla jakości basu, podobnie jak wyciszenie tapicerki i drzwi. Parametry techniczne, takie jak Vas i Qts, są kluczowe przy doborze głośnika: niższe Vas i odpowiedni Qts (poniżej 0,5 dla obudowy bas-refleks, powyżej 0,5 dla obudowy zamkniętej) wskazują na lepsze dopasowanie do konkretnej obudowy. Ostatecznie autor zdecydował się zrezygnować z subwoofera typu free air na rzecz innych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA