logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena pierwszej samodzielnie wykonanej płytki PCB – poprawność projektu

terminator988 18 Sie 2012 23:49 1965 6
  • #1 11223024
    terminator988
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam
    Dziś zrobiłem swoją pierwszą płytkę.
    Nie wiem czy jest zrobiona poprawnie i prosił bym o sprawdzenie bardziej doświadczonych. Ocena pierwszej samodzielnie wykonanej płytki PCB – poprawność projektu Ocena pierwszej samodzielnie wykonanej płytki PCB – poprawność projektu
  • Pomocny post
    #3 11223579
    brodziek
    Poziom 14  
    Scalak jest w obudowie Dip16 i taką powinieneś zastosować zamiast tych J1,J2.
    Kondensatory 470uF to raczej trochę większa obudowa, to samo tyczy 100nF,220nF.
    Możesz też rozważyć zastosowanie innych złączy do głośników i zasilania, rozstaw pinów sugeruje stosowanie zwykłych 'goldpin' warto stosować coś solidniejszego, a jeśli to mają być tylko pola do przylutowania kabli to proponuję znacznie je powiększyć i zwiększyć rozstaw.
    Ścieżki masy oraz prądowe(zasilanie, głośniki) powinny być pogrubione.
    Dużo zależy od rozmieszczenia elementów, czasem przesuniecie jednego upraszcza całą płytkę, więc warto z tym pokombinować.

Moja praktyczna rada:
    Weź do ręki kilka elementów elektronicznych jakie posiadasz w domu(najlepiej takie które mają być zastosowane w projekcie), obejrzyj obudowy, przymierz do wydruku zaprojektowanej płytki - zobaczysz czy pasują , czy też coś trzeba poprawić.
  • #4 11223790
    terminator988
    Poziom 20  
    Co do obudowy scalka niestety w programie nie ma jak wybrać obudowy więc musiałem jakoś sobie poradzić.
    Ok rozmiar kondensatorów do poprawy.
    Niestety w tym programie nie znalazłem jeszcze opcji robienia szerszych ścieżek.
    Złącza zasilania i do głośników są od razu w bazie tego programu wiec je użyłem.
    jest to moja pierwsza płytka i umieszczałem to tak aby móc łatwo połączyć i dlatego tak to wygląda.

Dziękuję za radę na pewno skorzystam
  • #6 11225191
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 455
    miszczo997 napisał:
    Rzuć okiem tutaj

Byłoby dobrze, gdyby nogi przeznaczone jako odprowadzanie ciepła (4,5,13,12) miały łącza normalne, a nie termiczne; a także sam polygon podłączony do tych nóg znacznie większy.
  • #7 11225226
    terminator988
    Poziom 20  
    Dziękuję wam za rady i poprawianie mnie. Jako że chcę się też nauczyć więc jutro usiądę wzorując się na waszych projektach coś postaram się zrobić

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował swoją pierwszą płytkę PCB i poprosił o opinie bardziej doświadczonych. Otrzymał kilka wskazówek dotyczących rozmieszczenia elementów, które powinno być bardziej przemyślane, aby uprościć projekt. Zasugerowano zastosowanie obudowy DIP16 dla scalaka oraz większe obudowy dla kondensatorów 470uF, 100nF i 220nF. Rekomendowano również użycie solidniejszych złączy do głośników i zasilania oraz pogrubienie ścieżek masy i prądowych. Użytkownik przyznał, że napotkał ograniczenia w programie do projektowania PCB, ale zamierza wprowadzić poprawki i uczyć się na podstawie rad innych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA