Witam,
moja żona posiada pendrive firmy A-DATA o pojemności 4GB. Jest on obrandowany Kubusiem Puchatkiem
i po podłączeniu go do komputera pojawia się dodatkowy napęd CD-ROM, który ma ustawione autouruchamianie prezentacji w Macromedia Flash Player, z Kubusiem Puchatkiem i logo Disneya. Jest to o tyle irytujące, że u siebie mogę wyłączyć autoodtwarzanie, ale po podłączeniu pendrive'a do innego komputera na cały ekran wyskakuje ta prezentacja
Chciałbym to usunąć, ale w żaden sposób nie jestem w stanie tego ugryźć. Program diskpart w Windows widzi to jako oddzielne urządzenie, podobnie parted pod Ubuntu. Jako dysk jest widoczny pendrive z jedną partycją.
Dysk 2 i Wolumin 4 to ten pendrive, Wolumin 0 to wirtualny CD-ROM.
Pendrive'y są teraz tanie, więc nie ma problemu żeby używać innego, ale strasznie mnie męczy ten problem. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to chętnie bym sprawdził
Przychodzi mi jeszcze do głowy, że być może to nie jest żadna partycja, tylko zupełnie oddzielny chip przeznaczony tylko na tego wirtualnego CD-ROMa... Czy to możliwe, żeby producent zrobił coś aż tak kosmicznego?
Pozdrawiam,
Grzegorz Olszewski
moja żona posiada pendrive firmy A-DATA o pojemności 4GB. Jest on obrandowany Kubusiem Puchatkiem
Chciałbym to usunąć, ale w żaden sposób nie jestem w stanie tego ugryźć. Program diskpart w Windows widzi to jako oddzielne urządzenie, podobnie parted pod Ubuntu. Jako dysk jest widoczny pendrive z jedną partycją.
DISKPART> list disk
Nr dysku Stan Rozmiar Wolne Dyn GPT
-------- ------------- ------- ------- --- ---
Dysk 0 Online 298 GB 0 B
Dysk 2 Online 3819 MB 0 B
DISKPART> list volume
Wolumin ### Lit Etykieta Fs Typ Rozmiar Stan Info
----------- --- ----------- ----- ---------- ------- --------- --------
Wolumin 0 E WINNIE CDFS CD-ROM 4608 KB Zdrowy
Wolumin 1 Zastrzeżone NTFS Partycja 100 MB Zdrowy System
Wolumin 2 C NTFS Partycja 40 GB Zdrowy Rozruch
Wolumin 3 D Data NTFS Partycja 257 GB Zdrowy
Wolumin 4 I FAT32 Wymienny 3819 MB Zdrowy
DISKPART> select disk 2
Obecnie wybranym dyskiem jest dysk 2.
DISKPART> list partition
Partycja ### Typ Rozmiar Przesunięcie
------------- ---------------- ------- ------------
Partycja 1 Podstawowy 3819 MB 64 KB
DISKPART> select volume 0
Obecnie wybranym woluminem jest wolumin 0.
DISKPART> delete volume
Program DiskPart nie może usunąć woluminów na nośnikach wymiennych.
Dysk 2 i Wolumin 4 to ten pendrive, Wolumin 0 to wirtualny CD-ROM.
GNU Parted 2.3
Użycie /dev/sda
Witamy w GNU Partedzie! Listę poleceń można zobaczyć po napisaniu 'help'.
(parted) print devices
/dev/sda (100GB)
/dev/sdb (4005MB)
/dev/sr2 (4719kB)
(parted)
(parted) select /dev/sr2
Ostrzeżenie: Nie można otworzyć /dev/sr2 jednocześnie w trybie do odczytu i zapisu (System plików wyłącznie do odczytu). /dev/sr2 został otwarty tylko w trybie do odczytu.
Ostrzeżenie: Nie można otworzyć /dev/sr2 jednocześnie w trybie do odczytu i zapisu (System plików wyłącznie do odczytu). /dev/sr2 został otwarty tylko w trybie do odczytu.
Użycie /dev/sr2
(parted)
(parted) print
Błąd: /dev/sr2: nierozpoznana etykieta dysku
(parted)
(parted) print all
Błąd: /dev/sr2: nierozpoznana etykieta dysku
Pendrive'y są teraz tanie, więc nie ma problemu żeby używać innego, ale strasznie mnie męczy ten problem. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to chętnie bym sprawdził
Pozdrawiam,
Grzegorz Olszewski