logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Santa Fe CD32 - mrugający i gasnący wyświetlacz po włączeniu radia

mariusz1327 22 Sty 2005 14:17 3154 6
REKLAMA
  • #1 1160608
    mariusz1327
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Po włączeniu radia wyświetlacz na chwilę jest podświetlony,następnie zaczyna mrugać,po czym przestaje świecić.Zamiast żarówek są zamontowane(chyba) 2 diody.Temat był poruszany na forum ,jednak bez odpowiedzi.Może obecnie ktoś wie już coś więcej.
  • REKLAMA
  • #2 1160630
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    mam też takie do naprawy . jeszcze nad nim nie pracowałem , ale to mi wygłąda na jakąś podróbe blaupunkta bez rds-u.obudowa wygląda jak wyklepana na kolanie.w poniedziałek będę z nim dziełał to zobaczę na czym to dziwactwo jest zbudowane.
  • REKLAMA
  • #3 1164707
    Becel
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Moj blaupunk posiada kilka zarowek wydaje mi sie ze one sa na 2V czy można gdzieś takie kupić w szczeconie wszedzie są na 6V
  • #4 2361315
    ola1ola
    Poziom 12  
    mam taki sam problem czy ktos to juz zrobil?
  • REKLAMA
  • #5 2361368
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Jak 2V to ledy hiperjasne czerwone, zielone lub żółte i zapominacie o sprawie.
    Swoją drogą to nie są podróby tylko takie niestety blaupunkty z serii podstawowej 3 w chinach robione. Odpowiedź na inne tanie z chin. Zeszli na psy.
  • REKLAMA
  • #6 2363635
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Wrzucam fragment schematu z diodami panela
    Załączniki:
    • Blaupunkt Santa Fe CD32 - mrugający i gasnący wyświetlacz po włączeniu radia cd32.jpg (59.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3857943
    pragnący_wiedzy
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!
    Miałem taki sam problem. Pół roku zbierałem siły do naprawy. W końcu z braku zajęcia rozebrałem panel. Okazało się, że powodem migania były zimne luty. Zebrałem cyne ze styków i nałożyłem nową. Oto zakres prac do wykonania
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

To znowu ja! Te zimne luty znajdują się z lewej (2) i z prawej (2) strony wyświetlacza.

Dodano po 1 [minuty]:

To znowu ja! Te zimne luty znajdują się z lewej (2) i z prawej (2) strony wyświetlacza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem mrugającego i gasnącego wyświetlacza w radiu Blaupunkt Santa Fe CD32 po włączeniu jest związany z podświetleniem, które zamiast tradycyjnych żarówek wykorzystuje dwie diody LED. W dyskusji pojawiły się sugestie, że urządzenie może być tańszą wersją Blaupunkta produkowaną w Chinach, co wpływa na jakość wykonania. Użytkownicy zwracają uwagę na specyfikację żarówek 2V, które trudno znaleźć w sklepach, gdyż standardowo dostępne są 6V. Kluczową przyczyną migotania i zaniku podświetlenia okazały się zimne luty na styku wyświetlacza, szczególnie po obu stronach panelu. Naprawa polega na rozebraniu panelu, usunięciu zimnych lutów i ponownym przylutowaniu, co skutecznie eliminuje problem mrugania i gaśnięcia wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA