logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vitopend 100 WHOA - Przepuszcza ciepłą wodę do co, przy używaniu cwu

Josse 21 Sie 2012 18:02 3819 5
REKLAMA
  • #1 11230999
    Josse
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,

piec grzejąc wodę podgrzewa również grzejniki :(, musiałem zamknąć zawory na grzejnikach bo latem jest wystarczająco ciepło i bez grzania :). Przypuszczałem że może to silniczek krokowy i zawór trójdrożny (przy silniku pompy), zawór zdemontowałem, silniczek krokowy też, przeczyściłem, trzpień posmarowałem smarem silikonowym, silniczek sprawdziłem - działa, wysuwa i cofa trzpień, wszystko zmontowałem z powrotem, ale ciągle to samo. Próbowałem przełączać cwu - co i z powrotem kilka razy, ale ciągle to samo, przepuszcza wodą na grzejniki.

Czy jest jeszcze inne miejsce (jakiś zawór) gdzie woda może przechodzić do grzejników ? czy może to jednak coś z silniczkiem ? nie mam już pojęcia
  • REKLAMA
  • #2 11231363
    davvid80
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Sprawdź wymiennik woda/woda - jak się zawali po stronie kotłowej to może dawać za duże opory...
  • REKLAMA
  • #3 11231425
    Josse
    Poziom 10  
    Rozumiem że chodzi o wymiennik płytowy ciepła ?, czyli jeśli by dawał duże opory po stonie kotłowej to mógłby powodować wpychanie cwu do co ?
  • REKLAMA
  • #4 11233247
    Josse
    Poziom 10  
    Wymiennik zdemontowany, odkamieniony, wypłukany, zamontowany, ale niestety nie pomogło.

Czy jest możliwe że silniczek krokowy nie domyka ?, tzn działa, ale np nie domyka do końca i wtedy woda dostaje się na grzejniki ? Wiem że jak jest cwu to trzpień jest wysunięty, więc może nie wysuwa się do końca ? czy jakoś tak ?

A może uszczelki w zaworze trójdrożnym są do wymiany (chociaż wyglądają ok).

Dzisiaj jak czyściłem wymiennik to zrobiłem kilka fotek, zobaczcie może coś pomoże ?

Zdjęcia
  • REKLAMA
  • #5 11233493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11233688
    Josse
    Poziom 10  
    jstem własnie po wizycie serwisanta, bo miałem akurat przegląd no i zajrzał Pan do silniczka i się zdziwił że jest osobno (w częściach :), któryś z serwisantów z poprzednich lat po prostu musiał go uszkodzić jak go czyścił i się nie przyznał :), w każdym razie silnik wymieniony i wszystko gra.

Dzięki za wszelką pomoc, teraz już będę wiedział że tego się nie powinno rozbierać, ale parę stówek lżej :(

pozdro
REKLAMA