Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Thermomix TM21 - wyrzuca bezpiecznik po probie właczenia obrotów

Maciej1991P 21 Aug 2012 18:41 5751 8
    Maciej1991P
    Level 10  
    Witam!

Jestem w posiadaniu robota Thermomix I i jako, że ma swoje lata zaczął się problem.
    Mianowicie po podlączeniu do sieci włączeniu głównego zasilania wszystko jest ok. Gdy po zamocowaniu garnka włączam obroty to od razu wyskakuje główny bezpiecznik ( na wszystkie 3 fazy). Dodam, że silnik nie zdąży nawet obrócić. wymieniałem niedawno wtyczkę, ponieważ była nadpalona aż w końcu nie przekazywała prądu. na starej wtyczce od czasu do czasu wyskakiwał pojedynczy bezpiecznik z jednej fazy i miało to miejsce przy włączeniu głownego zasilana w robocie. Na nowej wszystko było dobrze, aż do dzisiaj.

Co może być przyczyną i czy jako początkujący dam radę naprawić usterkę bo servis jest dosyc drogi i odległy od mojego miejsca zamieszkania. posiadam zestaw kluczy potrzebny do rozkręcenia obudowy.

Pozdrawiam!
    tartaros
    Level 13  
    Najpierw sprawdź czy to czasem nie problem uszkodzonych zabezpieczeń. Następnie trzeba rozebrać robota, odłączyć silnik i sprawdzić. Jeżeli nie masz doświadczenie i odpowiedniej wiedzy nie rozbieraj i daj komuś do naprawy. Ta zabawa grozi śmiercią.
  • Helpful post
    zbigniew3107
    Level 20  
    Na sam początek sprawdź przewód zasilający potem kondensator przeciw-zakłóceniowy , usuń go z obwodu często właśnie on powoduje zwarcie powodzenia .
    Maciej1991P
    Level 10  
    No własnie z doświadczeniem to u mnie nie najlepiej, ale zawsze udawalo mi sie reperować po krótkiej instrukcji. Hmm jak poznam ten kondensator przeciw zakłóceniowy? Podejrzewam, że to wlasnie wina elektroniki bo silniki są w porządku ( jeden napędzający, jeden chłodzący) więc to reczej dobry trop. Wszelkie porady widziane ;)

Pozdrawiam!
    zbigniew3107
    Level 20  
    Będzie to mała plastikowa kostka podpięta równolegle do obwodu ,w starszych modelach walec w obudowie z aluminium do którego wchodzą 2 przewody , są modele w których wchodzą 2 a wychodzą 3przewody "przepływowe" pytanie czy posiadasz miernik jeśli tak to możesz sprawdzić czy masz zwarcie na omomierzu powodzenia .
    Maciej1991P
    Level 10  
    posiadam miernik tylko puki co dopiero się ucze jego obslugi. Dzisiaj poszukam tego kondensatora i napiszę z jakim skutkiem ;)

Pozdrawiam!
    Maciej1991P
    Level 10  
    suma sumarum wyszło, że oddałem mikser do elektryka i przyczyna była w grzałce, która miała przebicie. Z czystej ciekawości zapytam Was fachowców- jak na przyszłość sprawdza sie takie usterki, jak przebicie jakiegoś podzespołu?

Pozdrawiam!
    zbigniew3107
    Level 20  
    Jest tego masa na forum poszukaj .Jedno z podstawowych zagadnień przy naprawie
    sprzętu funkcja omomierza pozdrawiam .
    marcin termol
    Level 2  
    i przedewszystkim nie ma kondensatora w thermomix