logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thermomix TM21 - wyrzuca bezpiecznik po probie właczenia obrotów

Maciej1991P 21 Sie 2012 18:41 8055 8
REKLAMA
  • #1 11231120
    Maciej1991P
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Jestem w posiadaniu robota Thermomix I i jako, że ma swoje lata zaczął się problem.
    Mianowicie po podlączeniu do sieci włączeniu głównego zasilania wszystko jest ok. Gdy po zamocowaniu garnka włączam obroty to od razu wyskakuje główny bezpiecznik ( na wszystkie 3 fazy). Dodam, że silnik nie zdąży nawet obrócić. wymieniałem niedawno wtyczkę, ponieważ była nadpalona aż w końcu nie przekazywała prądu. na starej wtyczce od czasu do czasu wyskakiwał pojedynczy bezpiecznik z jednej fazy i miało to miejsce przy włączeniu głownego zasilana w robocie. Na nowej wszystko było dobrze, aż do dzisiaj.

Co może być przyczyną i czy jako początkujący dam radę naprawić usterkę bo servis jest dosyc drogi i odległy od mojego miejsca zamieszkania. posiadam zestaw kluczy potrzebny do rozkręcenia obudowy.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 11231334
    tartaros
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Najpierw sprawdź czy to czasem nie problem uszkodzonych zabezpieczeń. Następnie trzeba rozebrać robota, odłączyć silnik i sprawdzić. Jeżeli nie masz doświadczenie i odpowiedniej wiedzy nie rozbieraj i daj komuś do naprawy. Ta zabawa grozi śmiercią.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11232137
    zbigniew3107
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Na sam początek sprawdź przewód zasilający potem kondensator przeciw-zakłóceniowy , usuń go z obwodu często właśnie on powoduje zwarcie powodzenia .
  • #4 11232218
    Maciej1991P
    Poziom 10  
    No własnie z doświadczeniem to u mnie nie najlepiej, ale zawsze udawalo mi sie reperować po krótkiej instrukcji. Hmm jak poznam ten kondensator przeciw zakłóceniowy? Podejrzewam, że to wlasnie wina elektroniki bo silniki są w porządku ( jeden napędzający, jeden chłodzący) więc to reczej dobry trop. Wszelkie porady widziane ;)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 11232284
    zbigniew3107
    Poziom 21  
    Będzie to mała plastikowa kostka podpięta równolegle do obwodu ,w starszych modelach walec w obudowie z aluminium do którego wchodzą 2 przewody , są modele w których wchodzą 2 a wychodzą 3przewody "przepływowe" pytanie czy posiadasz miernik jeśli tak to możesz sprawdzić czy masz zwarcie na omomierzu powodzenia .
  • #6 11232868
    Maciej1991P
    Poziom 10  
    posiadam miernik tylko puki co dopiero się ucze jego obslugi. Dzisiaj poszukam tego kondensatora i napiszę z jakim skutkiem ;)

Pozdrawiam!
  • #7 11244644
    Maciej1991P
    Poziom 10  
    suma sumarum wyszło, że oddałem mikser do elektryka i przyczyna była w grzałce, która miała przebicie. Z czystej ciekawości zapytam Was fachowców- jak na przyszłość sprawdza sie takie usterki, jak przebicie jakiegoś podzespołu?

Pozdrawiam!
  • #8 11246305
    zbigniew3107
    Poziom 21  
    Jest tego masa na forum poszukaj .Jedno z podstawowych zagadnień przy naprawie
    sprzętu funkcja omomierza pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #9 11500789
    marcin termol
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    i przedewszystkim nie ma kondensatora w thermomix

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z robotem kuchennym Thermomix TM21, który po włączeniu obrotów wyłącza główny bezpiecznik. Po wymianie uszkodzonej wtyczki problem wystąpił ponownie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przewodu zasilającego oraz kondensatora przeciwzakłóceniowego, który może powodować zwarcie. Wskazówki dotyczą również użycia omomierza do diagnozy. Ostatecznie, użytkownik oddał urządzenie do elektryka, gdzie stwierdzono, że przyczyną usterki była grzałka z przebiciem. Pojawiły się pytania o metody diagnozowania takich usterek w przyszłości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA