logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cisco 3750 - Konfiguracja automatycznego przełączania VLAN bez STP

leserek 21 Sie 2012 18:55 1623 11
REKLAMA
  • #1 11231168
    leserek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    potrzebuję skonfigurować automatyczne przełączanie się pomiędzy dwoma łączami dwóch cisco 3750. Posiadam dwa połączenia pomiędzy tymi urządzeniami jedno swoje i jedno mojego ISP. Muszę przepuścić tymi połączeniami dwa vlany v111(net) i v222(iptv). Spanning tree per vlan jest tu idealnym rozwiązaniem ale nie mogę niestety tego zastosować, ponieważ mój ISP nie chce dostosować swojej konfiguracji. Dodatkowo u mojego ISP vlany rozszywają się na jakimś przełączniku i przepuszczane są inną drogą, następnie schodzą się na przełączniku przed moim 3750. Czy wie ktoś może jak rozwiązać ten problem, może jakiś skrypt?

->p1 v111 i v222 -> moje łącze -> p1 v111 i v222
    Cisco 3750 Cisco 3750

->p1 v111 i v222 -> ISP -> v111 -> ISP -> p1 v111 i v222
    -> v222 -> ISP ->
  • REKLAMA
  • #2 11231773
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Nie wiem, jaką masz wersję IOS, ale w takich przypadkach stosuje się HSRP lub VRRP.
  • #3 11232846
    leserek
    Poziom 10  
    Witam,
    dzięki za odpowiedź. Mój ios to 12.2(40)SE. Czy mógłbyś napisać jak ty widzisz działanie tych mechanizmów per vlan?
  • REKLAMA
  • #4 11246047
    blues
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    To, że ISP nie wpuszcza obcych drzew spanningowych do swojej sieci to akurat bardzo normalne... i w sumie zdrowe (dzięki temu ma stabilniejszą sieć :) ).

Jeżeli po obu stronach masz 3750 to spróbuj skonfigurować na nich q-in-q (ten model powinien to mieć) i to przepuść przez łącze swojego ISP jako jeden vlan u niego. Jeżeli z obu łączy zrobisz port-channel - masz załatwioną sprawę. Jeżeli któryś z linków nie będzie działał to nie będzie bolało.

Zresztą - dzięki q-in-q nawet STP przepchniesz.
  • REKLAMA
  • #5 11250311
    leserek
    Poziom 10  
    Witam,
    a czy jest możliwość skonfigurowania HSPR per vlan per port. Chciałbym, żeby w razie awarii na drugi interfejs przełączył się tylko jeden vlan lub jeżeli padną swa vlany to, żeby przełączyły się oba. Zacząłem czytać i można uruchomić hspr na vlanie tylko nie wiem jak przypisać interface master i slave do vlanu. Czy opcja track może do tego posłużyć?
  • REKLAMA
  • #6 11250501
    blues
    Poziom 14  
    Powinno się to dać przez MHSRP, ale wymagałoby potestowania czy dokładnie osiągniesz to co tutaj piszesz (wydaje mi się, że nie do końca).

Niemniej - tutaj piszesz już o zupełnie innej działce - o łączeniu routerów między sobą. Wcześniej pisałeś o STP - musisz się zdecydować co tak naprawdę robisz... Przez STP osiągniesz to samo jeżeli jednym linkiem pchniesz oba vlany, a drugim tylko jeden. I będzie to raczej o niebo prostsze, ale nie zawsze da się zastosować.
  • #7 11250668
    leserek
    Poziom 10  
    Chcę osiągnąć stp per vlan. To znaczy chcę puścić jednym portem np. g0/1 dwa vlany np. 100 i 110. U mojego isp mają one różne trasy. I chcę aby w razie awarii przełączył mi się tylko jeden vlan na moje łącze awaryjne np g0/2 (chyba, że awarii ulegną oba vlany wtedy mają się przełączyć oba. Takie podejście jest spowodowane ograniczoną przepustowością mojej radiolinii.
  • #8 11250713
    blues
    Poziom 14  
    leserek napisał:
    Chcę osiągnąć stp per vlan. To znaczy chcę puścić jednym portem np. g0/1 dwa vlany np. 100 i 110. U mojego isp mają one różne trasy. I chcę aby w razie awarii przełączył mi się tylko jeden vlan na moje łącze awaryjne np g0/2 (chyba, że awarii ulegną oba vlany wtedy mają się przełączyć oba. Takie podejście jest spowodowane ograniczoną przepustowością mojej radiolinii.

No i bardzo dobrze - zrób tak jak pisałem: przez swojego ISP zrób tunel q-in-q z obsługą STP, najlepiej na jumbo-frame, bo i tak ISP musi ci zaakceptować ciut większą ramkę. I wpuść w to oba vlany.
    A na swojej radiolinii dodaj te same vlany tylko z większym "kosztem" i masz załatwioną sprawę, bez zabawy z HSRP.
  • #9 11254303
    leserek
    Poziom 10  
    Tak, masz racje czytałem o q-in-q i byłby to najprostszy sposób. Zapomniałem jednak dodać, za co przepraszam, że na tym porcie podniesione są jeszcze inne vlany (tintet itd.) i to raczej eliminuje q-in-q chyba że czegoś nie doczytałem (nie zrozumiełem) o tej technologi i da się zastosować jedynie do dwóch vlanów. A czy to mhsrp da się skonfigurować per vlan per port?
  • #10 11255168
    blues
    Poziom 14  
    leserek napisał:
    Tak, masz racje czytałem o q-in-q i byłby to najprostszy sposób. Zapomniałem jednak dodać, za co przepraszam, że na tym porcie podniesione są jeszcze inne vlany (tintet itd.) i to raczej eliminuje q-in-q chyba że czegoś nie doczytałem (nie zrozumiełem) o tej technologi i da się zastosować jedynie do dwóch vlanów.

Nie, nie da się, ale można zrobić małą kombinację i na swoich portach zrobić "przekładkę":
    na jednym porcie konfigurujesz q-in-q jaki ci jest potrzebne, a na drugim vlan twojego ISP.
    Łączysz to po prostu skrętką i masz przekładkę q-in-q na vlan operatora. Po drugiej stronie to wyplatasz identycznie.

leserek napisał:
    A czy to mhsrp da się skonfigurować per vlan per port?

Wydaje mi się, że jeżeli konfigurujesz hsrp na vlanie i vlan wpuścisz na odpowiednim porcie to będziesz miał sprawę załatwioną.
  • #11 11259334
    leserek
    Poziom 10  
    No tak ale te same dwa vlany będą na obu interfejsach powiedzmy g0/1 i g0/2. Jeżeli skonfiguruję hspr to zapewni przełączanie vlanu ale jak określić aby większy priorytet miał g0/1 i to nim mają wychodzić vlany a dopiero podczas awari przełączyć się na g0/2. Czy do tego służy opcja track bo nie mogę zrozumieć działania tej opcji.
  • #12 11259582
    blues
    Poziom 14  
    Nie kombinuj i zrób q-in-q, tak jak ci napisałem z przekładką :) To naprawdę będzie najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie.

HSRP powinno też zadziałać przy lekkim pomieszaniu z numerkami vlanów i ich adresacją po obu stronach, ale to naprawdę zależy od detali twojej konfiguracji i sytuacji lokalnej. Raczej bez wgłębienia się we wszystkie detale, których brak tutaj (i zapewne nie bardzo możesz je podać :) ), nikt ci za bardzo nie pomoże z tym akurat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na skonfigurowanie automatycznego przełączania pomiędzy dwoma łączami na przełącznikach Cisco 3750, aby obsługiwać dwa VLANy (v111 i v222) bez użycia STP, co jest niemożliwe z powodu ograniczeń ze strony ISP. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie HSRP lub VRRP, a także konfigurację q-in-q, co pozwoli na przesyłanie obu VLANów przez jedno połączenie ISP. Użytkownik rozważa również możliwość skonfigurowania HSRP per VLAN, aby w razie awarii przełączać tylko odpowiednie VLANy na zapasowe łącze. W dyskusji podkreślono, że q-in-q może być najprostszym rozwiązaniem, ale wymaga przemyślenia, gdyż na portach są również inne VLANy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA