logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopoty z przerobieniem wtyczki hełmofonowej na mini jack

nieznajomy2 21 Sie 2012 23:25 2418 18
REKLAMA
  • #1 11232280
    nieznajomy2
    Poziom 9  
    Witam
    Mam problem z przerobieniem wtyczki od hełmofonu wyglądającej mniej więcej tak: [.' '.] na wtyczkę mini jack. Oprócz tego gdyby mógłby mi ktoś wytłumaczyć:
    Z każdej wkładki słuchawkowej, używanej w tym hełmofonie, wychodzą 2 kabelki: żółty (i w zależności od wkładki) czerwony/czarny. Kłopot w tym że ten żółty kabelek łączy bezpośrednio te dwie wkładki. Pytanie: Po co?
    Gdyby znalazł się ktoś kto wie jak jak przerobić taką wtyczkę na mini jack proszę o kontakt :)
    Pozdrawiam i z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 11232288
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Ten żółty jest wyprowadzony do wtyczki, czy tylko łączy głośniczki między sobą? Jeśli to drugie, to słuchawki są połączone w szereg. Co nie dziwi, bo w czołgu stereo nie jest chyba potrzebne.
  • #3 11232301
    nieznajomy2
    Poziom 9  
    Ten żółty nie jest wyprowadzany do żadnej wtyczki tylko łączy te dwie wkładki.
    Szczerze mówiąc nie wiem jak mam się zabrać do przerabiania tej wtyczki... :/
    Wziąć ten sprzęt i iść do jakiegoś elektryka?
    Nie ogarniam

Dodano po 16 [minuty]:

do wtyczki idą 2 kabelki czerwony i czarny czerwony z prawej słuchawki czarny z lewej...
    Nie wydaje mi się żeby to było stereo jeżeli jeden kabelek na każdą słuchawkę...
  • #4 11232422
    telecaster1951
    Ocena: 818
    Bawiłem się dwoma hełmofonami i zawsze było podobnie. Wkładki połączone szeregowo.
    Jeśli chcesz przerobić na Jacka, to jeden z przewodów lutujesz jako sygnał, drugi jako masę. Zobacz jak to jest polutowane na wkładkach. Znając życie czerwony będzie do + czarny do -. Tam gdzie jest + lutujesz sygnał, tam gdzie - masę.
    Można też pokusić się o zrobienie z tego stereo.
  • #5 11232725
    nieznajomy2
    Poziom 9  
    Czy zrobienie z tego stereo będzie bardzo skomplikowane?
  • REKLAMA
  • #6 11233044
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    Czarny i czerwony jako sygnały L i P, a żółty jako wspólna masa. Jeśli zajdzie potrzeba odwrócenia fazy jednej ze słuchawek należy zamienić miejscami jej końcówki czyli rozłączyć połączenie pomiedzy oboma żółtymi kablami i połączyć zółty z czarnym, wtedy wyjściami L i P bedą czerwony i drugi żółty.
  • #7 11235723
    nieznajomy2
    Poziom 9  
    thereminator powiem Ci tak:
    Jestem początkujący w tych sprawach i kompletnie nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi :P
    mógłbyś to spróbować bardziej przetłumaczyć na Polski xD
  • #8 11236073
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    L i P to kable sygnałowe kanału lewego i prawego. Pisząc o kolorach miałem na mysli kolory izolacji przewodów.
  • #9 11236093
    telecaster1951
    Potrzebujesz tylko ekranowanego przewodu stereo. W przewodzie masz 2 żyły i oplot. Po jednej z żył lutujesz do + każdej wkładki. Żółty przewód musi być przylutowany do - w obu wkładkach. Rozumiesz teraz ? Dla ułatwienia narysowałem Ci:
    Kłopoty z przerobieniem wtyczki hełmofonowej na mini jack
  • #10 11236501
    nieznajomy2
    Poziom 9  
    Teraz to zrozumiałem :D
    Pogrzebie w tym dzisiaj i wieczorem dam znać jakby jeszcze coś nie pasowało :D
  • REKLAMA
  • #11 11239032
    nieznajomy2
    Poziom 9  
    Ołkej :D
    Wszystko ładnie pięknie działa ale jak juz to robie to mam dodatkowe pytanie za 100 punktów :D
    Czy ten laryngofon można podłączyć do tego samego jack'a? Tak żeby i laryngofon i dszwięk był w jednej wtyczce :P
    Wymyślam teraz, nie?
  • #12 11239097
    telecaster1951
    Nie da się tego zrobić.
  • #13 11239239
    nieznajomy2
    Poziom 9  
    Trzeba by zrobić 2 jack'a, nie? :/
  • REKLAMA
  • #14 11239269
    Błażej
    telecaster1951 napisał:
    Nie da się tego zrobić.

Jeśli laryngofon nie wymaga dodatkowego zasilania, a ma wspólną ze słuchawkami masę, to są jacki, które mają dodatkowy styk i można go zastosować. można też oczywiście dołożyć drugi.
  • #15 11239379
    telecaster1951
    Błażej napisał:

Jeśli laryngofon nie wymaga dodatkowego zasilania, a ma wspólną ze słuchawkami masę, to są jacki, które mają dodatkowy styk i można go zastosować.
    Oczywiście że tak, tak się obecnie robi słuchawki do telefonów, ale czy Autor ma takie gniazdo żeby to ze sobą współgrało.
  • #16 11239383
    Błażej
    Można kupić.
  • #17 11239416
    telecaster1951
    Błażej napisał:
    Można kupić.
    Ale czy ktoś, kto zadaje pytanie jak zlutować słuchawki, będzie potrafił wmontować we wzmacniacz lub zrobić przejściówkę.
  • #18 11239433
    Błażej
    Informację dostał. To, czy będzie potrafił wykorzystać, nie ode mnie zależy.
  • #19 11239436
    nieznajomy2
    Poziom 9  
    Nie będę umiał :P
    Dobra nie było pytania :P
    Ogólnie to dzięki za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przerobieniem wtyczki hełmofonu na mini jack. W hełmofonie znajdują się dwa kabelki z wkładek: żółty oraz czerwony/czarny. Żółty kabelek łączy wkładki, co sugeruje połączenie szeregowe. Użytkownicy sugerują, że czerwony przewód powinien być lutowany jako sygnał, a czarny jako masa. Istnieje możliwość przekształcenia połączenia na stereo, gdzie czarny i czerwony będą sygnałami lewego i prawego kanału, a żółty będzie wspólną masą. Użytkownik pyta również o możliwość podłączenia laryngofonu do tego samego jacka, co nie jest zalecane, chyba że zastosuje się odpowiednie gniazdo z dodatkowymi stykami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA