logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa słuchawek lutowanie kabli mini jack z 4 na mini jack 2x2

Kryminator 05 Mar 2023 17:05 462 1
REKLAMA
  • #1 20471058
    Kryminator
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.

Problem: urwany kabel od słuchawek z mikrofonem. Cztery przewody które były podłączone do pojedynczego 4 pinowego minijacka.

Chcę przerobić to na dwa kable mini jacki a nie jak bylo do tej pory na jeden. Są dwa powody dla którego chcę to zrobić. Pierwszy to taki że mimo przejściówki do komputera z jednego minijacka na dwa słuchawki działały słabiej mikrofon również. Drugi powód to problemy przy lutowaniu do tego pojedynczego mini Jacka od którego wyrwane zostały przewody.

Zapytanie:
    Przewodów wychodzących z słuchawek są cztery (Foto 1):
    1. Niebieski
    2. Zielony
    3. Miedziany
    4. Czerwony
    Ale przewodów od dwóch mini Jacków mam sześć (Foto 2):
    5. Miedziany przewód słuchawkowy 1
    6. Niebieski przewód słuchawkowy 1
    7. Miedziano-zielony przewód słuchawkowy 2
    8. Miedziano-czerwony przewód słuchawkowy 2
    9. Miedziany przewód mikrofonowy 2
    10. Czerwony przewód mikrofonowy 2

Proszę o podanie numeracji co z czym lutować...
    Wolę lutować przewody niż te kabelki do samego orginalnego mini jacka na te cztery kanały. Już raz tak zrobiłem i efekty były mizerne to znaczy dźwięk słuchawkach był okej ale z mikrofonu nic. A kable sobie zaizoluje opaską termokurczliwą potem na to dam jeszcze większą tak żeby kabel był wzmocniony. A jak mi się to rozwali to będę miał instrukcję na przyszłość... i może pomoże to komuś jeszcze.

Na tej fotce powyżej widać że kabel słuchawkowy składa się z dwóch mniejszych czarnych (w środku każdy z kabli ma po dwa) kabel mikrofonowy składa się z jednego czarnego (w środku dwa).

Ewentualnie jestem skłonny poświęcić tą przejściówkę i jeżeli to ma uratować sytuację... Naprawa słuchawek lutowanie kabli mini jack z 4 na mini jack 2x2

Będę wdzięczny za każdą pomoc pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20471100
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 699
    Każdy przetwornik ma dwa przewody; słuchawka lewa - 2, słuchawka prawa - 2, mikrofon - 2.
    W każdej parze jest "+" i "-". Minusy łączysz wszystkie w jeden wspólny, "+" słuchawek i mikrofonu łączysz do odpowiadających im styków wtyczek i załatwione.
    Z sześciu kabelków robi się Tobie cztery - tak jak na pierwszej fotce po lewej. Musisz jedynie zidentyfikować masę (wspólny przewód).
REKLAMA