Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cerberus pentagram P - Konfiguracja routera bez połączenia z komputerem

VanKiller003 22 Aug 2012 18:57 21084 32
  • #1
    VanKiller003
    Level 15  
    Witam!
    Wszedłem właśnie w posiadanie routera Cerberus pentagram P 6361 i chciałbym oczywiście aby działał. Internet mam radiowy. Rysunek przedstawia połączenia w moim domu. Dawniej jeden z kabli od modemu (zielony) był połączony z Komputerem 2, a teraz podłączyłem go pod WAN w modemie. Chciałbym go skonfigurować jednak nie posiadam kabla do połączenia go z Komputerem. (router używany, w pudełku nie było kabla). Mam nadzieję, że takie połączenie jest dobre.

    Cerberus pentagram P - Konfiguracja routera bez połączenia z komputerem

    Słyszałem, że konfigurację można przeprowadzić bez połączenia routera z komputerem. Może ktoś napisać zielonemu jak??
  • #3
    VanKiller003
    Level 15  
    No właśnie nie mogę :/
  • #5
    VanKiller003
    Level 15  
    Podobno trzeba trzymac przycisk reset az lampki sie wylacza, wlacza i jeszcze raz wylacza, ja trzymam 5min i nic. W instrukcji co prawda nic nie podali na ten temat ale w google ktos napisal ze tak jest. Ale u mnie nie :/
  • #6
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    VanKiller003 wrote:
    Nie wiem jak, a w instrukcji nie pisze

    To słabo szukasz :(

    (przycisk reset na obudowie routera) ;)
  • #7
    VanKiller003
    Level 15  
    wyzej ^^
  • #8
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Jest jeszcze inna metoda, trzymaj przycisk 30sek. wyłącz zasilane trzymając cały czas przycisk, następnie po 10sek. włącz zasilanie i trzymaj jeszcze 30sek. Sprawdź jakie będą efekty?
  • #9
    VanKiller003
    Level 15  
    Nic, nawet trochę przedłużyłem każdy z czasów.
  • #11
    VanKiller003
    Level 15  
    Aha no dziękuję. Spróbuje poszukać po sklepach. Może znajdę i kupię.
  • #12
    514242
    Level 20  
    Przecież możesz użyć przewodu, który łączy komputer1 z modemem.
  • #13
    VanKiller003
    Level 15  
    514242 wrote:
    Przecież możesz użyć przewodu, który łączy komputer1 z modemem.


    Mądrze kolego, tylko że ten przewód prowadzi przez ścianę i otwór wentylacyjny. Nie ma możliwości go wyciągnąć. Jutro z sąsiadem pokombinuję. On też ma kabel na stałe, ale spróbuje przeciągnąć do niego ten zielony kabel z routerem. Jutro pokombinuje i napisze skutki ;)
  • #14
    VanKiller003
    Level 15  
    Kabel zakupiony, połączenie jest. Mam internet ale tylko w komputerze przewodem. WiFi nie działa. Nawet nie świeci się lampka "WLAN" na routerze.

    Nie mogę się też połączyć w przeglądarce domyślnym IP: http://192.168.0.1
    Wyskakuje "Przekroczono limit czasu połączenia"
  • #15
    514242
    Level 20  
    Na moim pentagramie adresem domyślnym jest 192.168.1.100
  • #16
    VanKiller003
    Level 15  
    W instrukcji były podane dwa: ten co podałeś i ten co ja podałem tylko, że mój jest również na routerze. Znalazłem w sieci inne IP: 192.168.1.1 ktore odpala. Być może było one zmieniane. Tylko kolejny kłopot: login i hasło nie wchodzą. W instrukcji podano admin i admin. Szkoda, że reset nie działa :/

    -------------------------------------------------

    Spróbuje uzyskać login i hasło od poprzedniego właściciela. Innej opcji nie widzę.

    -------------------------------------------------

    Wg. poprzedniego właściciela dane nie były zmieniane, więc wina może leżeć w IP. Czemu nie odpala ten podany na routerze?

    Co prawda 192.168.1.1 działa, ale komunikat w oknie nad loginem i hasłem brzmi: Witryna http://192.168.1.1 prosi o podanie nazwy użytkownika i hasła. Komunikat witryny: „TP-LINK Wireless Router WR543G”.

    Więc ten IP pewnie tylko dla tego TP-linka, tylko czemu on odpala a orginał nie??
  • #17
    mateuszj14
    Level 14  
    A ten przycisk od resetu działa?
    Przyciskasz go i jest tyknięcie?
  • #18
    VanKiller003
    Level 15  
    W instrukcji nakazano trzymać go 10sek. i powinien nastąpić reset. Próbowałem na 100 różnych sposobów i bez efektów. On nie tyka

    Dodano po 25 [minuty]:

    Znalazłem w jednym z postów na forum:
    "podlacz sie skretka do tego AP http://192.168.1.100
    Oczywiscie musisz miec w kompie adres IP z tej podsieci np: 192.168.1.111"

    Jak mam mieć w kompie adres IP z podsieci??
  • #19
    514242
    Level 20  
    Połączenie lokalne -> (PPM) właściwości, w oknie wybierasz Protokół TCP/IP i tam wpisujesz adres.
  • #20
    VanKiller003
    Level 15  
    Czyli w protokole w wersji 4 mam wpisać IP routera?
    A potem, gdy wpisze go w przeglądarkę uruchomi mi się konto logowania?

    Dodano po 29 [minuty]:

    Załączam zrzut z ipconfig.

    Cerberus pentagram P - Konfiguracja routera bez połączenia z komputerem

    IPv4 czyli 192.168.1.100 nie wchodzi w przeglądarce, lecz jest zapisana w instrukcji routera wraz z 192.168.0.1 (podano dwa)

    Brama domyślna (192.168.1.1) wchodzi w przeglądarce, ale nie jest w żaden sposób powiązana z routerem. Niestety hasło i login nie wchodzą, a witryna jest podpisana „TP-LINK Wireless Router WR543G”

    Dodano po 5 [minuty]:

    Chciałbym się tylko upewnić, czy tu wszystko ok, że ten IP wchodzi, a nie inny i że pasuje do routera. Jeśli tak to jedynym moim zmartwieniem jest to, że RESET nie działa ;(
    Może to usterka mechaniczna? Jeśli tak to czy można zrobić reset do ustawień fabrycznych w inny sposób?
  • Helpful post
    #21
    egons
    Level 15  
    Jeśli sprzęt ma adres ip 192.168.1.100 to Twoja karta sieciowa-w opcji IPv4 ma mieć adres co najmniej 192.168.1.111. (chodzi o te ostatnie 3 cyfry, że muszą być wyższe niż w sprzęcie może być np 150 i też będzie dobrze, ale nie mogą być takie same czyli w tym przypadku nie może być 100) Co do resetu z Twojego opisu wynika że może być uszkodzony switch-przycisk więc trzeba by było rozkręcić sprzęt i zewrzeć ścieżki na płytce w miejscu wlutowania tego przycisku i poczekać te kilkanaście sekund.
  • #22
    VanKiller003
    Level 15  
    Dzięki, tak uczynię
  • #23
    VanKiller003
    Level 15  
    Zwarcie ścieżek ani 10-sek., ani 5-minutowe nie pomogło, ale przycisk wygląda na sprawny. Musi być gdzie indziej pies pogrzebany z tym resetem...

    Ale wciąż mnie dziwi to IP. Czemu wchodzi mi 192.168.1.1, a nie 192.168.1.100 jak pisze na sprzęcie?
  • #26
    VanKiller003
    Level 15  
    egons wrote:
    Co znaczy "wchodzi mi 192.168.1.1"?


    Uruchamia się okno logowania na router w przeglądarce.

    No ale login i hasło nie wchodzą, a poprzedni użytkownik mówi, że nic nie zmieniał. Da się inaczej zrobić reset niżeli przyciskiem?
  • #27
    Stepej
    Level 12  
    Spróbuj z tym: login to admin a hasło to pentagram.
  • #28
    VanKiller003
    Level 15  
    Tak próbowałem, bo znalazłem tak w instrukcji. Na routerze pisze admin/admin ale to też nie wchodzi.
  • #29
    mateuszj14
    Level 14  
    Pytałeś się poprzedniego właściciela jak zmieniał ustawienia?
    Próbowałeś z 192.168.0.1?
    Niemożliwe, żeby nie szło zresetować przyciskiem. Może uszkodzony? Po burzy?

    A sprawdzałeś na innej przeglądarce?
  • #30
    VanKiller003
    Level 15  
    Właściciel już sam nie wie jak to robił. 192.168.0.1 i 192.168.0.1 są zawarte w instrukcji, ale oba nie wchodzą. Jedynie ten 192.168.1.1 ale go nie ma w instrukcji. Być może poprzedni właściciel tak ustawił. Jednak loginu i hasła nie mam, a reset nie odpowiada.