Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cerberus pentagram P - Konfiguracja routera bez połączenia z komputerem

VanKiller003 22 Aug 2012 18:57 21408 32
    VanKiller003
    Level 15  
    Witam!
    Wszedłem właśnie w posiadanie routera Cerberus pentagram P 6361 i chciałbym oczywiście aby działał. Internet mam radiowy. Rysunek przedstawia połączenia w moim domu. Dawniej jeden z kabli od modemu (zielony) był połączony z Komputerem 2, a teraz podłączyłem go pod WAN w modemie. Chciałbym go skonfigurować jednak nie posiadam kabla do połączenia go z Komputerem. (router używany, w pudełku nie było kabla). Mam nadzieję, że takie połączenie jest dobre.

Słyszałem, że konfigurację można przeprowadzić bez połączenia routera z komputerem. Może ktoś napisać zielonemu jak??
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Możesz połączyć się bezprzewodowo z pentagramem i skonfigurować przez przeglądarkę internetową.
    VanKiller003
    Level 15  
    No właśnie nie mogę :/
    jimasek
    Robiłeś reset do ustawień fabrycznych?
    VanKiller003
    Level 15  
    Podobno trzeba trzymac przycisk reset az lampki sie wylacza, wlacza i jeszcze raz wylacza, ja trzymam 5min i nic. W instrukcji co prawda nic nie podali na ten temat ale w google ktos napisal ze tak jest. Ale u mnie nie :/
    jimasek
    VanKiller003 wrote:
    Nie wiem jak, a w instrukcji nie pisze

To słabo szukasz :(

(przycisk reset na obudowie routera) ;)
    VanKiller003
    Level 15  
    wyzej ^^
    jimasek
    Jest jeszcze inna metoda, trzymaj przycisk 30sek. wyłącz zasilane trzymając cały czas przycisk, następnie po 10sek. włącz zasilanie i trzymaj jeszcze 30sek. Sprawdź jakie będą efekty?
    VanKiller003
    Level 15  
    Nic, nawet trochę przedłużyłem każdy z czasów.
  • Helpful post
    jimasek
    Pozostaje użyć kabla do połączenia się z routerem.
    VanKiller003
    Level 15  
    Aha no dziękuję. Spróbuje poszukać po sklepach. Może znajdę i kupię.
    514242
    Level 20  
    Przecież możesz użyć przewodu, który łączy komputer1 z modemem.
    VanKiller003
    Level 15  
    514242 wrote:
    Przecież możesz użyć przewodu, który łączy komputer1 z modemem.

Mądrze kolego, tylko że ten przewód prowadzi przez ścianę i otwór wentylacyjny. Nie ma możliwości go wyciągnąć. Jutro z sąsiadem pokombinuję. On też ma kabel na stałe, ale spróbuje przeciągnąć do niego ten zielony kabel z routerem. Jutro pokombinuje i napisze skutki ;)
    VanKiller003
    Level 15  
    Kabel zakupiony, połączenie jest. Mam internet ale tylko w komputerze przewodem. WiFi nie działa. Nawet nie świeci się lampka "WLAN" na routerze.

Nie mogę się też połączyć w przeglądarce domyślnym IP: http://192.168.0.1
    Wyskakuje "Przekroczono limit czasu połączenia"
    514242
    Level 20  
    Na moim pentagramie adresem domyślnym jest 192.168.1.100
    VanKiller003
    Level 15  
    W instrukcji były podane dwa: ten co podałeś i ten co ja podałem tylko, że mój jest również na routerze. Znalazłem w sieci inne IP: 192.168.1.1 ktore odpala. Być może było one zmieniane. Tylko kolejny kłopot: login i hasło nie wchodzą. W instrukcji podano admin i admin. Szkoda, że reset nie działa :/

-------------------------------------------------

Spróbuje uzyskać login i hasło od poprzedniego właściciela. Innej opcji nie widzę.

-------------------------------------------------

Wg. poprzedniego właściciela dane nie były zmieniane, więc wina może leżeć w IP. Czemu nie odpala ten podany na routerze?

Co prawda 192.168.1.1 działa, ale komunikat w oknie nad loginem i hasłem brzmi: Witryna http://192.168.1.1 prosi o podanie nazwy użytkownika i hasła. Komunikat witryny: „TP-LINK Wireless Router WR543G”.

Więc ten IP pewnie tylko dla tego TP-linka, tylko czemu on odpala a orginał nie??
    mateuszj14
    Level 14  
    A ten przycisk od resetu działa?
    Przyciskasz go i jest tyknięcie?
    VanKiller003
    Level 15  
    W instrukcji nakazano trzymać go 10sek. i powinien nastąpić reset. Próbowałem na 100 różnych sposobów i bez efektów. On nie tyka

Dodano po 25 [minuty]:

Znalazłem w jednym z postów na forum:
    "podlacz sie skretka do tego AP http://192.168.1.100
    Oczywiscie musisz miec w kompie adres IP z tej podsieci np: 192.168.1.111"

Jak mam mieć w kompie adres IP z podsieci??
    514242
    Level 20  
    Połączenie lokalne -> (PPM) właściwości, w oknie wybierasz Protokół TCP/IP i tam wpisujesz adres.
    VanKiller003
    Level 15  
    Czyli w protokole w wersji 4 mam wpisać IP routera?
    A potem, gdy wpisze go w przeglądarkę uruchomi mi się konto logowania?

Dodano po 29 [minuty]:

Załączam zrzut z ipconfig.

IPv4 czyli 192.168.1.100 nie wchodzi w przeglądarce, lecz jest zapisana w instrukcji routera wraz z 192.168.0.1 (podano dwa)

Brama domyślna (192.168.1.1) wchodzi w przeglądarce, ale nie jest w żaden sposób powiązana z routerem. Niestety hasło i login nie wchodzą, a witryna jest podpisana „TP-LINK Wireless Router WR543G”

Dodano po 5 [minuty]:

Chciałbym się tylko upewnić, czy tu wszystko ok, że ten IP wchodzi, a nie inny i że pasuje do routera. Jeśli tak to jedynym moim zmartwieniem jest to, że RESET nie działa ;(
    Może to usterka mechaniczna? Jeśli tak to czy można zrobić reset do ustawień fabrycznych w inny sposób?
  • Helpful post
    egons
    Level 15  
    Jeśli sprzęt ma adres ip 192.168.1.100 to Twoja karta sieciowa-w opcji IPv4 ma mieć adres co najmniej 192.168.1.111. (chodzi o te ostatnie 3 cyfry, że muszą być wyższe niż w sprzęcie może być np 150 i też będzie dobrze, ale nie mogą być takie same czyli w tym przypadku nie może być 100) Co do resetu z Twojego opisu wynika że może być uszkodzony switch-przycisk więc trzeba by było rozkręcić sprzęt i zewrzeć ścieżki na płytce w miejscu wlutowania tego przycisku i poczekać te kilkanaście sekund.
    VanKiller003
    Level 15  
    Dzięki, tak uczynię
    VanKiller003
    Level 15  
    Zwarcie ścieżek ani 10-sek., ani 5-minutowe nie pomogło, ale przycisk wygląda na sprawny. Musi być gdzie indziej pies pogrzebany z tym resetem...

Ale wciąż mnie dziwi to IP. Czemu wchodzi mi 192.168.1.1, a nie 192.168.1.100 jak pisze na sprzęcie?
    VanKiller003
    Level 15  
    egons wrote:
    Co znaczy "wchodzi mi 192.168.1.1"?

Uruchamia się okno logowania na router w przeglądarce.

No ale login i hasło nie wchodzą, a poprzedni użytkownik mówi, że nic nie zmieniał. Da się inaczej zrobić reset niżeli przyciskiem?
    Stepej
    Level 12  
    Spróbuj z tym: login to admin a hasło to pentagram.
    VanKiller003
    Level 15  
    Tak próbowałem, bo znalazłem tak w instrukcji. Na routerze pisze admin/admin ale to też nie wchodzi.
    mateuszj14
    Level 14  
    Pytałeś się poprzedniego właściciela jak zmieniał ustawienia?
    Próbowałeś z 192.168.0.1?
    Niemożliwe, żeby nie szło zresetować przyciskiem. Może uszkodzony? Po burzy?

A sprawdzałeś na innej przeglądarce?
    VanKiller003
    Level 15  
    Właściciel już sam nie wie jak to robił. 192.168.0.1 i 192.168.0.1 są zawarte w instrukcji, ale oba nie wchodzą. Jedynie ten 192.168.1.1 ale go nie ma w instrukcji. Być może poprzedni właściciel tak ustawił. Jednak loginu i hasła nie mam, a reset nie odpowiada.