logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chieftec CFT-560A-12S 560W - Cykanie/stukanie po uruchomieniu, co to może być?

microsofter 23 Sie 2012 00:03 1200 6
REKLAMA
  • #1 11236074
    microsofter
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam

Przeglądałem fora, problem już spotykany u innych, lecz u mnie jest trochę inny przypadek. Zasilacz Chieftec CFT-560A-12S 560W, po 4 latach pracy w stresie zaczął cykać, albo powiedziałbym, że bardziej przypomina to lekkie stukanie. Przez 1-5 minut po uruchomieniu komputera, jak jest zimny, troszeczkę się rozgrzeje i mu przechodzi. Co ciekawe, nie ma z nim żadnych problemów. Wiecie co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 11236316
    FINIX_47
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    Witam, podejrzewam że po takim czasie jakim go posiadasz gwarancji już na niego nie ma, więc rozkręć go i zerknij do środka może zauważysz że coś jest nie tak np. coś jest poluzowane. Poza tym to temat chyba nie w tym dziale.
  • REKLAMA
  • #3 11239982
    microsofter
    Poziom 14  
    Otworzę go i zobaczę co i jak. Przepraszam za zły dział, pisałem na szybkiego, proszę o przeniesienie.
  • #4 11240168
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    A po co otwierać zasilacz, skoro jest sprawny? To cykanie to zapewne cewki. Nie masz się co martwić. W moim nowym chieftecu w stresie piszczały, ale już im przeszło :D
  • REKLAMA
  • #5 11240725
    microsofter
    Poziom 14  
    Już im przeszło? Co padł zasilacz? :) Jak go otwierałem rok przed końcem gwarancji, żeby wywalić wentylator, to co mi szkodzi teraz?
  • REKLAMA
  • #6 11240759
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Nie, nie padł. Właśnie piszę do ciebie korzystając z niego :D . Działa cały czas i przy podkręconym x6 i 6850 ma się wyśmienicie. Przeszło im piszczenie. W tym momencie mój komputer jest słyszalny dopiero jak się przyłoży ucho do obudowy. W stresie lekki szum. nic więcej.

A co do twojego cheftec'a - nie masz już gwarancji. Wentylator powinien Ci wymienić serwis. Po otwarciu obudowy tracisz gwarancję.
  • #7 11258687
    microsofter
    Poziom 14  
    Wiem, że gwarancji nie mam, chodziło mi o to, że zerwałem plombę jak jeszcze rok gwarancja była ważna. I tak regulaminowo skończyła się 2 lata temu. Otworzyłem zasilacz, uruchomiłem, a tu cisza, cykanie samo zniknęło. Złożyłem wszystko i na razie spokój, jak by się coś działo, będę pisał w nowym temacie. Na razie dziękuje za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem Chieftec CFT-560A-12S 560W, który po czterech latach użytkowania zaczął wydawać dźwięki cykania lub stukanie przez 1-5 minut po uruchomieniu, co ustępuje po rozgrzaniu. Użytkownicy zasugerowali, aby otworzyć zasilacz i sprawdzić, czy coś nie jest poluzowane, jednak inny użytkownik zauważył, że dźwięk może pochodzić od cewek, co nie jest powodem do niepokoju. Po otwarciu zasilacza, użytkownik stwierdził, że cykanie zniknęło, a zasilacz działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA