Witam, jestem kompletnym laikiem w tych tematach, próbuję zmierzyć pole magnetyczne mojego otoczenia, sąsiadującego z dwoma liniami średniego napięcia 15 kV. Proszę nie krytykować narzędzia pomiarowewgo /?/, bo innego nie mam, jakim się posługuję. Jest nim opcja mierzenia pola magnetycznego, nazwana wykrywaczem metali/?/w telefonie sony ericsson Ixperia. Na wyświetlaczu mam cały czas pomiar w granicach 50-60 mikrotesli /oznaczenie jednostki uT/, nie nanotesli oznaczanej nT. Z artykułu Dariusza Bobera o polach magnetycznych wokół linii wysokiego napięcia wynika, że od 3 do 30 uT jest pole o bardzo wysokim natężeniu, powyżej 30 uT już nie wypowiada się. Proszę o krótką informację, co robię źle, czy taki pomiar telefonem jest bez sensu, czy źle interpretuję jednostki. Linie średnigo napięcia są dwie w odległości około 20 metrów każda, czyli 40 metrów jedna od drugiej, pomiar wykonany 20 m od każdej, czyli na środku ich odleglości. Gdzie w Poznaniu wykonują profesjonalnie takie pomiary i jaki jest koszt ich wykonania? Dzięki....