logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć pole elektromagnetyczne przy liniach 15 kV telefonem Xperia?

aloha26 24 Sie 2012 13:30 11565 2
REKLAMA
  • #1 11240956
    aloha26
    Poziom 1  
    Witam, jestem kompletnym laikiem w tych tematach, próbuję zmierzyć pole magnetyczne mojego otoczenia, sąsiadującego z dwoma liniami średniego napięcia 15 kV. Proszę nie krytykować narzędzia pomiarowewgo /?/, bo innego nie mam, jakim się posługuję. Jest nim opcja mierzenia pola magnetycznego, nazwana wykrywaczem metali/?/w telefonie sony ericsson Ixperia. Na wyświetlaczu mam cały czas pomiar w granicach 50-60 mikrotesli /oznaczenie jednostki uT/, nie nanotesli oznaczanej nT. Z artykułu Dariusza Bobera o polach magnetycznych wokół linii wysokiego napięcia wynika, że od 3 do 30 uT jest pole o bardzo wysokim natężeniu, powyżej 30 uT już nie wypowiada się. Proszę o krótką informację, co robię źle, czy taki pomiar telefonem jest bez sensu, czy źle interpretuję jednostki. Linie średnigo napięcia są dwie w odległości około 20 metrów każda, czyli 40 metrów jedna od drugiej, pomiar wykonany 20 m od każdej, czyli na środku ich odleglości. Gdzie w Poznaniu wykonują profesjonalnie takie pomiary i jaki jest koszt ich wykonania? Dzięki....
  • REKLAMA
  • #2 11241220
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam

Wykrywacz metali w telefonie komórkowym działa na bazie elektronicznego kompasu. Kompas ten dokonuje pomiarów stałego bądź wolnozmiennego pola magnetycznego wykorzystując AMR (Anizotropowy magnetoopór) w trzech ortogonalnych osiach.

Wg mojej wiedzy kompas elektroniczny nie jest w stanie zmierzyć pola magnetycznego linii NN z przepływającym prądem. Tutaj jego przydatność jest równa 0. Nawet jakby kol. hipotetycznie położył telefon na samym przewodzie wysokiego napięcia - on pokazywałby 50uT :-) (od magnesu głośniczka). Chociaż może i niekoniecznie tak by było - silne pole magnetyczne od linii energetycznej mogło by przesterować układ wejściowy kompasu - powodując jego trudne do określenia zachowanie (możliwe, że wskazywałby 0 uT).

Zresztą do mierzenia pół magnetycznych takich jak pole geomagnetyczne, jego przydatność jest dość ograniczona. A to względu na zakłócenia wnoszone przez magnes głośniczka telefonu, który może powodować, że pomiary będą możliwe dla pól >100mikrotesli. Dlatego kompas elektroniczny jest z regułu instalowany w dolnej części telefonu.

Proponowałbym potraktować "pomiar" w telefonie jako miły gadzet i nie przywiązywać do niego wagi. Jak pokazuje 100uT to równie dobrze może być 74uT jak i 140uT. Cieszmy się, że działa kompas i "wykrywacz metali", a i z bliskimi można porozmawiać - po to w końcu jest telefon.

pzdr
    -DAREK-
  • #3 11287137
    denis2k1

Poziom 14  
    Ocena: 4
    Przydatność twojego narzędzia rzeczywiście jest zerowa. Do tego celu należy użyć specjalnego miernika do takich pomiarów. Tego typu mierniki nie są tanie - patrz NARDA, PMM, MEH. Jeśli chodzi o cenę pomiarów pola elektromagnetycznego to zależy czy potrzebujesz ten pomiar tylko dla własnej wiedzy czy z całym opracowaniem do jakichś celów. Zapytaj tutaj www.emilab.pl
    Konto firmowe:
    EMILAB
    Wojska Polskiego 3/104, Nowogard, 38-440 | Tel.: 512XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.emilab.pl
REKLAMA