logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przewód do zewnętrznej lampy 100-150W na kiju, 6m długości?

suflet 29 Sie 2012 23:31 7521 15
REKLAMA
  • #1 11260117
    suflet
    Poziom 9  
    Witam,

Chcę zrobić proste oświetlenie, które mógłbym wystawić na zewnątrz tylko na kilka godzin wieczorem w bezdeszczową pogodę (czyli normalnie przechowywane pod dachem). Konstrukcja prosta - kij wbijany w ziemię a do niego przytwierdzona oprawka z żarówką tradycyjną około 100W, może 150W. Od oprawki kabel długości około 6m. Kilka takich lamp podłączonych do rozgałęziacza ogrodowego kupionego już w sklepie.

Chcę, żeby ten 6metrowy kabel był jak najcieńszy, jak najbardziej wiotki. Czy kabel 2x1 byłby odpowiedni?

Dziękuję z góry
    Suflet
  • REKLAMA
  • #2 11260351
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Nie byłby. Oprawa na zewnątrz musi być zewnętrzna przystosowana, mimo tego że będziesz chował ją od deszczu. Wilgoć zawsze zostaje. A przewód musi być trzy- żyłowy.
  • REKLAMA
  • #4 11260432
    piter244
    Poziom 23  
    No ochronny to powinien być.
  • REKLAMA
  • #6 11260482
    pm.001
    Specjalista elektryk
    Ocena: 49
    Witam
    Pozwolę sobie zapytać o podstawę doboru przekroju 1mm2?
    pozdrawiam
    pm001
  • #7 11260510
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    suflet napisał:
    Chcę, żeby ten 6metrowy kabel był jak najcieńszy, jak najbardziej wiotki.

Jeśli chodzi o "wiotkość" to przewód z żyłą w postaci linki.
  • #8 11260515
    piter244
    Poziom 23  
    xury napisał:
    Nie musi, jeśli oprawa wykonana jest w drugiej klasie ochronności oraz o odpowiednim IP dla warunków pracy.

Nie wiem czy są takie oprawy zewnętrzne, ponieważ we wszystkich które montowałem,nawet z plastikową obudową zewnętrzną są części metalowe i zacisk dla przewodu PE. A skoro jest zacisk to trzeba go podłączyć. Może nie występuje zagrożenie przebiciem na obudowę w normalnej eksploatacji ale już w czasie wymiany źródła światła tak.
  • #9 11260701
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Napisz nam jaką masz oprawkę,

Co do przewodu - z założenia obciążeń mógłby być nawet cieńszy, pod warunkiem, że będzie to przewód TYLKO do tej żarówki, czy 2x czy 3x zależy od oprawki.

Niestety bardzo często jest tak, że zamiast oprawki wstawiane jest w późniejszym czasie gniazdo, a do gniazda ktoś podłączy kosiarkę, i wychodzą zonki.
  • #10 11260991
    suflet
    Poziom 9  
    To będzie zwykła oprawka lampowa do żarówki, plastikowa, E27, taka jak ta (z prawej), żarówka do niej wkręcona goła, bez żadnego klosza:

Jaki przewód do zewnętrznej lampy 100-150W na kiju, 6m długości?

Lampy będą używane tylko do tego celu, przeze mnie, tymczasowo tzn. przez 3 godziny przez kilka kolejnych dni, po czym z powrotem rozbieram je na części. Do jednego kabla, którego szukam, podłączę na końcu jedną żarówkę tradycyjną, max 150W, ale raczej będzie to 75-100W.

Przewód 2x1mm2 dobrałem po prostu do obciążenia żarówką. Ale nie mam w tej kwestii doświadczenia, więc może się mylę, stąd ten wątek.
  • #11 11261056
    pm.001
    Specjalista elektryk
    Ocena: 49
    serwisor napisał:
    Co do przewodu - z założenia obciążeń mógłby być nawet cieńszy, pod warunkiem, że będzie to przewód TYLKO do tej żarówki

Hmm rozumiem że kryterium minimalnych przekrojów zasilających przestało obowiązywać?
    pozdrawiam
    pm001
  • #12 11261199
    piter244
    Poziom 23  
    Kolego suflet a jaka jest gwarancja że nikt postronny się Twojej "instalacji" nie dotknie? Oprawka którą sfotografowałeś jak mi się wydaje może być zastosowana do żarówki max 60W ze względu na temperaturę. Jeżeli chcesz założyć mocniejsze żarówki to oprawka powinna być ceramiczna lub metalowa, przewód do tego ochronny i klosz jakiś. Co będzie jeżeli o przewód od Twojego oświetlenia ktoś się potknie, patyk wkopany w ziemię nie wytrzyma i żarówka (goła i gorąca) spadnie komuś na głowę?
  • #13 11261293
    suflet
    Poziom 9  
    Kij będzie elastyczny i solidnie zamocowany, żarówka na wysokości 3-4 metrów.
    Dzięki za uwagę dot. oprawki, zmienię żarówkę na mniejszej mocy.
  • REKLAMA
  • #14 11261714
    piter244
    Poziom 23  
    No mnie się jednak dalej jakoś nie podoba ta goła żarówka na kiju. Ja rozumiem że oprawka kosztuje pięć złotych a oprawa (lampa) kilkukrotnie więcej ale jednak bezpieczeństwo jest ważne. Dziwne że nikt z bardziej doświadczonych użytkowników jeszcze się nie wypowiedział.
  • #15 11261798
    KuReK93
    Poziom 17  
    Ocena: 122
    Kolego suflet a co jeżeli przyjdzie nagły deszcz lub urwanie chmury? Zdążysz wtedy schować niczym niezabezpieczoną przed wilgocią żarówkę i oprawę? Nie sądzę. Taka oprawa jaką proponujesz + woda i kabel dwużyłowy - robi się niebezpiecznie. Kup oprawę halogenową z żarówką np taką : Jaki przewód do zewnętrznej lampy 100-150W na kiju, 6m długości?

Koszt: około 20-30zł w pobliskim markecie z żarówką 150W do tego przewód OWY 3x1.5 około 3zł/m ( a dla twoich potrzeb 6mx3zł=18zł) i wtyczka z uziemieniem około 2zł. Koszt całkowity około 40zł. I na czym tu oszczędzać? Poza tym nie będziesz musiał rozbierać na części a przyda ci się na przyszłość takie przenośne oświetlenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć tymczasowe oświetlenie zewnętrzne z wykorzystaniem oprawki na żarówkę tradycyjną o mocy 100-150W, umieszczonej na kiju. Zadał pytanie dotyczące odpowiedniego przewodu o długości 6m, preferując cieńszy i bardziej elastyczny kabel. Odpowiedzi wskazują, że przewód powinien być trzyżyłowy, aby zapewnić bezpieczeństwo, zwłaszcza w kontekście wilgoci. Użytkownicy podkreślają również, że oprawka powinna być odpowiednia do mocy żarówki, a w przypadku większych obciążeń zaleca się użycie ceramicznej lub metalowej oprawy. Wskazano na ryzyko związane z używaniem gołej żarówki oraz na konieczność zabezpieczenia instalacji przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA