Grubskee napisał: a powiedzcie mi jeżeli kupię nową antenę to jeżeli chcę dokupić do niej wzmacniacz to na napięcie 5V? ale antena też to musi obsługiwać? o co z tym chodzi (...) chodzi oczywiście o wzmacniacz anteny a nie o antenę dobrze się domyślam? :>
Tak, chodzi oczywiście o wzmacniacz zamontowany w antenie lub na kablu antenowym (tzw. masztowy lub liniowy).
Jest tak:
• Antena pasywna (z symetryzatorem), żadnych wzmacniaczy pomiędzy anteną a dekoderem:
Opcja "zasilanie anteny", "zasilanie wzmacniacz anteny" lub podobnie,
wyłączona.
dekoder -->
zwykła wtyczka antenowa --> kabel antenowy --> antena z symetryzatorem.
• Antena ze wzmacniaczem zamontowanym w antenie lub na kablu antenowym (tzw. masztowy lub liniowy), zasilanie z dekodera napięciem +5V:
włączona.
dekoder -->
zwykła wtyczka antenowa --> kabel antenowy --> antena z wbudowanym wzmacniaczem lub wzmacniacz masztowy / liniowy.
• Antena ze wzmacniaczem zamontowanym w antenie lub na kablu antenowym (tzw. masztowy lub liniowy), zasilanie z zasilacza antenowego napięciem +12V:
wyłączona.
dekoder -->
wtyczka antenowa od zasilacza antenowego --> kabel antenowy --> antena z wbudowanym wzmacniaczem lub wzmacniacz masztowy / liniowy.
Grubskee napisał: A i tak dla ścisłości bo może ja mylę pojęcia tak naprawdę to, to na środku tej anteny taka puszka jak tu:
http://www.tamiza.com.pl/data/ANT0049.jpg
To jest układ wzmacniacza antenowego
nie wiadomo co ma, albowiem w opisie nic na ten temat nie opisano, a powinno być wyraźnie powiedziane, że to abo jest antena z symetryzatorem, albo ze wzmacniaczem.
Ogólnie, jeśli cokolwiek jest podane, to można zorientować się i na podstawie samego opisu parametrów anteny:
• jeśli
zysk podawany dla
anteny zewnętrznej jest mniejszy od 20dB, to jest to antena pasywna, czyli z zamontowanym symetryzatorem. I tu uwaga, bywają "
bardzo specjalistyczne" sklepy które potrafią napisać zamiast "
zysk"
wzmocnienie".
• jeśli "
wzmocnienie" anteny podawane jest jako >20dB, to oznacza to w ogólności, że w antenie jest zamontowany wzmacniacz.
Ale, taka uwaga ogólna, jeśli dane towaru podawane są tak, że trzeba się domyślać, jakie parametry ma urządzenie, lepiej poszukać sobie innego dostawcy.
SP5ANJ napisał: Z wielkim szacunkiem ale wysokość masztu to >3m nad-up - licząc od poszycia dachowego.
Same anteny już (chyba od października 2011 - nie pamiętam dokładnie) nie podlegają tym "zasadom" wysokościowym.
dzięki za zwrócenie uwagi, było 3, a zrobiło mi się 2,5 - już poprawiam...
A skąd masz tę informację o wyłączeniu konstrukcji wsporczych antenowych > 3m spod prawa budowlanego?