logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznie 3 z 5 kaloryferów, a zużycie gazu.

lukashekluk 01 Wrz 2012 22:19 28362 9
REKLAMA
  • #1 11269636
    lukashekluk
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie. Mam do państwa pytanie. Posiadam piecyk gazowy, który odpowiada za ogrzewanie mieszkania oraz wody. Nie lubie nadmiernie zużywac gazu bo rachunki w zime są ogromne. Jak wiadomo za 2-3-4 miesiące zacznie się okres grzewczy. Chciałem się zapytać zgodnie z informacją zawartą w temacie czy wyłącznie 3 kaloryferów w pomieszczeniach, w którch nie przebywam pomoże mi zaoszczędzić trochę grosza w zime? Czy dzięki temu iż 3 kaloryfery będą wyłączone zużycie gazu spadnie znacznie?
    dodam że są to kaloryfery tego typu Link
  • REKLAMA
  • #2 11269755
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Jeśli masz głowice termostatyczne to skręć je o 1 przedziałke, ale nie dużo bo ciepło i tak będzie uciekać przez niedogrzane ściany.
  • REKLAMA
  • #3 11269981
    lukashekluk
    Poziom 12  
    Nie mam zwykle kurki na kaloryferach. Ale ogolnie czy wyl 3 z 5 kaloryferow zmniejszy zuzycie gazu? Rok temu cala zime przejchalem na 1 kaloryferze. W ta chce na 2 moze 3.
  • #4 11270038
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 521
    Więcej odbiorników ciepła - większy odbiór - większe zużycie. Ale nie popadajmy w skrajności. Grzejniki aluminiowe mają dużą sprawność. Rachunek Cie nie zabije. Chyba że ogrzewasz studnie bez dna np garaż
  • REKLAMA
  • #5 11270081
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Jak zmniejszysz losc grzejnikow , a przeplyw powietrza miedzy pomieszczeniami pozostanie, to mozesz nawet liczyc na zwiekszenie zuzycia gazu, bo kociol bedzie wtedy pracowal na maxa aby to ogrzac, a wtedy ma nizsza sprawnosc.
  • #6 11270571
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    A ja czepił bym się tych głowic własnie. A konkretnie ich braku. Zainstaluj i dostrzeżesz różnicę. No i może jeszcze jakiś regulator pomieszczeniowy. To pomaga oszczędzać.
  • #7 11271304
    lukashekluk
    Poziom 12  
    Napisze tak. Piecyk automatycznie co jakiś czas podgrzewa wode w kaloryferach.
    zazwyczaj ustawiam temp. piecyków na minimalną do góra 45-50st.
    Tak na prawde 1 kaloryfer znajduje się w małej łazience. Ten zostanie wyłączony.
    2 kaloryfer znajduje się w kuchni on jest włączony i kolejny w 2 pokoju, w którym nikt nie przebywa to taki pokój że tak napisze dla picu.
    2 kaloryfery mam u siebie w pokoju ale z przyczyn pewnych 1 został zasłonięty w większości szafą, której w chwili obecnej nie mam jak wyciągnac ze wzlędu że z tyłu nie ma tapety i wiadomo jak to by wyglądało. W przyszłym roku będę malował więc wtedy go odsłonie. I nad łóżkiem praktycznie mam 1 duży kaloryfer i chce żeby grzał tylko on.
    przedstawie może schemat dla formalności.
    Wyłącznie 3 z 5 kaloryferów, a zużycie gazu.

Dodano po 34 [minuty]:

jeszcze jedno. Czemu z 1 kaloryfera z odpowietrznika kapie cały czas woda?

nie ważne czy zakręce, odkręce ona i tak kapie.
  • REKLAMA
  • #8 11272889
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Jeśli kapie, to odpowietrznik jest wadliwy i wymaga wymiany, oczywiście po zakręceniu dopływu wody do danego grzejnika (zarówno na zasilaniu, jak i powrocie).
  • #9 11276322
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    W każdym pomieszczeniu powinien być otwarty minimalnie żeby mocno nie wychłodzić bo wilgoć i grzybki :D. No a po za tym przy 1 czy tam 2 grzejnikach kocioł będzie MOCNO taktował.
  • #10 11797529
    lukashekluk
    Poziom 12  
    Witajcie.

Odkopie swój wątek gdyż piecyk mam już naprawiony! Smiga jak nówka! :D Znalazłem świetnego fachowca. Było u mnie 2 oboje chcieli zabierać piecyk... przyszedł skropmny Pan nic nie mówiąć po 5min miałem sprawny piecyk :)

Co do ostatniej wypowiedzi do dnia dzisiejszego opalałem drewnem mieszkanko. Przez małe zużycie gazu zmienili mi taryfe z W2.1 na 1.1 ale mniejsza o to.

Takie pytanko teraz mam. W moim mieszkaniu jak wyżej widać znajduje się 5 kaloryferów. Ile gazu mój piecyk zużywa dziennie? "termostat mam ustawiony na 19.5 w dzien 19 w nocy. Blok nie jest docieplony. W jednym pokoju sąsiedzi grzeją mnie tak że temp. jest o 3 stopnie wyższa niż w całym domu.

Ok... jak w/w ile zużywam gazu dziennie mając na piecyku 50st ?
    Za gaz mam sporą nadpłate sobie nie żałuje. 1 faktura na ten rok dopiero 2013/czerwiec na kwote 5,13zł !:P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość oszczędności gazu poprzez wyłączenie trzech z pięciu kaloryferów w mieszkaniu. Odpowiedzi sugerują, że zmniejszenie liczby grzejników może niekoniecznie prowadzić do oszczędności, ponieważ kocioł może pracować mniej efektywnie, próbując ogrzać pomieszczenia. Wskazano na znaczenie termostatów oraz regulacji temperatury, a także na konieczność utrzymania minimalnej temperatury w pomieszczeniach, aby uniknąć problemów z wilgocią. Użytkownik zauważa, że piecyk gazowy działa poprawnie po naprawie, a jego zużycie gazu jest niskie, co prowadzi do zmiany taryfy na korzystniejszą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA