logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI K9N SLI, Windows XP SP3 - nie działają porty USB

janoxxxx 02 Wrz 2012 20:56 4044 12
REKLAMA
  • #1 11272669
    janoxxxx
    Poziom 9  
    Po zainstalowaniu systemu Windows XP sp3, na komputerze nie działają porty USB. Płyta główna to MSI K9N SLI. Menadżer urządzeń widzi USB i informuje, że działają poprawnie. Próbowałem:
    - instalowałem sterowniki zarówno ze strony MSI jak i nvidia do chipsetu bodajże serii 500,
    - odinstalowywałem stery by po ponownym uruchomieniu instalowałe ię na nowo,
    - ustawienia w BIOS-ie są enabled dla USB,
    - resetowałem BIOS,

Menadżer urządzeń wykrywa jedno urządzenie nieznane (żółty pytajnik).

Wykluczam mechaniczne uszkodzenie, ponieważ wiem, że ostatnia wymiana Windowsa też przyniosła brak działania USB. Jakimś cudem poradziłem sobie z tym problemem, jednak po tych 2-3 latach nie pamiętak jak to zrobiłem:(
  • REKLAMA
  • #2 11272865
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    janoxxxx napisał:
    - ustawienia w BIOS-ie są enabled dla USB,

Czy to jedyna opcja - czy może jeszcze jest tzw. Legacy USB.
    Ostatnio miałem problem z bootowaniem notebooka, z powodu wyłączonej tej opcji.
    janoxxxx napisał:
    Menadżer urządzeń wykrywa jedno urządzenie nieznane (żółty pytajnik).
    Co oznacza, że albo urządzenie uszkodzone, albo zwarcie w liniach D+ D- portu USB (środkowe). Jakiego typu urządzenia sprawdzałeś?
  • REKLAMA
  • #3 11272951
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jakim bądż jakimi urządzeniami testowałeś porty usb?
  • #4 11273042
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Podłącz jakieś urządzenia, uruchom UVCView i daj zrzut ekranu. Taki jak ten przykład:

MSI K9N SLI, Windows XP SP3 - nie działają porty USB MSI K9N SLI, Windows XP SP3 - nie działają porty USB
    Załączniki:
    • UVCView.zip (67.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 11275986
    janoxxxx
    Poziom 9  
    Podpiołem Bluetooth pod USB zainstalowałem oprogramowanie i działa bez zarzutu. Poprzednio podłączałem pendrive-y i tak przedtem jak i teraz windows ich nie widzi. Pewnie tu kryje się rozwiązanie problemu.
  • REKLAMA
  • #6 11276883
    janoxxxx
    Poziom 9  
    Może nie jasno się wyraziłem.
    Problem cały czas istnieje, system nie widzi wpiętych pendive-ów.
    Proszę o pomoc.
  • #7 11277154
    CHACA
    Poziom 43  
    W innych komputerach te pendrive są widoczne?
  • REKLAMA
  • #8 11278868
    janoxxxx
    Poziom 9  
    Pendrive są widoczne na innych komputerach.
  • #9 11278884
    CHACA
    Poziom 43  
    Oczywiscie na innych komputerach z USB 2.0
  • #10 11278949
    janoxxxx
    Poziom 9  
    Oczywiście wszędzie USB 2.0
  • #11 11279164
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    A czy nie jest tak, że masz zainstalowany jakiś sterownik o tych samych VID/PID na tych portach, jak rzeczone 2szt. pendrive?
    Podepnij działający pendrive do jednego z działających portów, uruchom program, który wysłał kolega i daj nam zrzut ekranu (rozwinięte drzewko). Potem do tych uszkodzonych - ten sam program i drugi zrzut ekranu.

Zmierz napięcie (ostrożnie) na tych portach USB. Powinno być 5V DC. Być może jest tak że padło zasilanie, albo na tyle wydajność (prądowa) jego spadła, że nie zasila poprawnie pendrive.

Jeśli jednak w końcu nic nie nie pomożemy, kup sobie po prostu dodatkową kartę USB.
  • #12 11279221
    janoxxxx
    Poziom 9  
    Czyli gdyby napięcie było mniejsze od 5V na USB, to znaczyło by, że jest coś uwalone na płycie gównej?
    Dajcie mi jakąś 1 godzinę to jeszcze raz to wszystko sprawdzę od nowa.
  • #13 11279628
    CHACA
    Poziom 43  
    A brałeś pod uwagę oprogramowanie pena które może być kompatybilne do usb 2.0, wyżej już nie. No chyba,że się mylę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po zainstalowaniu systemu Windows XP SP3 na płycie głównej MSI K9N SLI, użytkownik napotkał problem z działaniem portów USB, mimo że Menedżer urządzeń wskazuje na ich poprawne działanie. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym instalacji sterowników z oficjalnych stron MSI i NVIDIA, resetowania BIOS-u oraz sprawdzania ustawień USB w BIOS-ie. Problemy z wykrywaniem urządzeń USB, takich jak pendrive'y, utrzymują się, mimo że te same urządzenia działają na innych komputerach. Użytkownicy sugerują sprawdzenie opcji Legacy USB, napięcia na portach oraz ewentualne konflikty sterowników. Wskazano również na możliwość zakupu dodatkowej karty USB jako rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA