logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć sterowniki USB dla płyty głównej MSI K9N Neo V3?

atrax82 30 Wrz 2008 17:28 6286 7
REKLAMA
  • #1 5585718
    atrax82
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Potrzebuję pomocy!
    Mam płytę główną MSI K9N Neo V3 i od jakiegos czasu nie działają USB. System pokazuje, że urządzenie działa poprawnie, w BIOSie tez jest wszystko dobrze skonfigurowane. Po włożeniu jakiegokolwiek urządzenia do gniazda USB komputer go nie wykrywa (ręczne wyszukiwanie sprzętu też nie działa). Ja jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie, ale zaprzyjaźniony komputerowiec podał jeszcze 2 przyczyny usterki: sterowniki i uszkodzona płyta główna. Tej drugiej opcji staram się nie brać pod uwagę.

Skąd mogę ściągnąć sterowniki USB do mojej płyty? Na CD ani na stronie producenta ich nie mogę znaleźć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5587130
    atrax82
    Poziom 10  
    Napięcie jest, bo jak podłączę MP4 to się ładuje, ale jej nie widzi.
    Nie widzi też aparatu, telefonu, pendrive'a, przenośnego dysku, czytnika kart pamięci, drukarek, skanera, ... po prostu niczego :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5590864
    atrax82
    Poziom 10  
    Do USB na płycie mam wpięty czytnik kart pamięci. Też nie działa :(
    Używam systemu Win XP.
    Porty przestały działać jakieś 3 tygodnie temu.
    Przywracałem system, ale to nic nie dało :cry:
  • #6 5593183
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Pytając od kiedy występuje problem , miałem na myśli okoliczności w jakich ten problem powstał - sorki za źle sformułowane pytanie , więc jakie to były okoliczności , czy może tak bez większego powodu z dnia na dzień przestały działać ?
  • #7 5593507
    atrax82
    Poziom 10  
    Niestety jak bym znał przyczynę, to pewnie znalazłbym też rozwiązanie. Komputer dość często mi się wiesza, więc możliwe że przy resetowaniu coś nawaliło, ale nie zauważyłem nie działających USB z minuty na minute. Po prostu pewnego dnia wstałem i chciałem coś skopiować na pena, a on go już nie widział. Nie wiem w którym momencie nastąpiła awaria :(
    Sorry, że nie zrozumiałem Twojego poprzedniego pytania, skojarzyłem sobie że być może ostatnio pojawił się jakiś nowy wirus. Swoją drogą, często skanuję dyski i żadnego wirusa nie ma, więc tą ewentualność wykluczyłem.
    Może to sterowniki? Tyle że nie mogę ich nigdzie znaleźć.
  • #8 5593520
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    atrax82 napisał:
    ...Może to sterowniki? Tyle że nie mogę ich nigdzie znaleźć.

Po prostu u producenta :)
    www.msi-polska.pl/index.php?func=proddesc&prod_no=1238&maincat_no=1
    nForce 560:
    www.nvidia.pl/object/nforce_520_winxp32_12.15_pl.html
    lub nowszy w wersji 15.23
    www.nvidia.pl/object/nforce_winxp_15.23_pl.html

Wskazówki dotyczące instalacji
    Użytkownicy Windows XP powinni zainstalować co najmniej dodatek Service Pack 1 przed przystąpieniem do instalacji sterowników. Nie zastosowanie się do powyższego zalecenia spowoduje brak możliwości korzystania z portów USB 2.0.

Potem sprawdź np. za pomocą UVCView.
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic496099.html#2552240

atrax82 napisał:
    Napięcie jest, bo jak podłączę MP4 to się ładuje...

To, że jest nie oznacza, że prawidłowe. Ładować będzie i przy 4,5V a do zasilania elektroniki ma być 5V ± 10%.
    Napięcia mierzy się miernikiem (pod obciążeniem).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada płytę główną MSI K9N Neo V3 z problemem nie działających portów USB – system Windows XP wykrywa urządzenia jako poprawne, jednak nie rozpoznaje podłączonych urządzeń USB. BIOS jest poprawnie skonfigurowany, a zasilanie +5V na portach USB jest obecne, co potwierdza ładowanie podłączonych urządzeń, lecz nie ich wykrywanie. Problem pojawił się nagle, bez wyraźnej przyczyny, około 3 tygodnie wcześniej. Próby przywracania systemu nie przyniosły efektu. Podejrzewane są sterowniki lub uszkodzenie płyty głównej. Zalecane jest pobranie sterowników nForce 560 lub nowszych (wersje 12.15 lub 15.23) ze strony producenta MSI lub NVIDIA, przy czym instalacja wymaga co najmniej Service Pack 1 dla Windows XP, aby porty USB 2.0 działały prawidłowo. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie napięcia pod obciążeniem miernikiem oraz diagnostykę za pomocą narzędzia UVCView.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA