logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać napięcia zespolone z różnymi kątami fazowymi?

Special11 02 Wrz 2012 23:35 1917 2
REKLAMA
  • #1 11273328
    Special11
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z zadaniem polegającym na dodaniu napięć w postaci zespolonej. Moje zadanie polega na dodaniu następujących napięć:
    $$U1=20cos(300t+45)$$
    $$U2=7cos(300t-45)$$
    Mój problem polega na niezrozumieniu zachowania kątów w przypadku zapisów tylko z cosinusem, lub tylko z sinusem.
    Jeżeli zapis $$U1=20cos(300t+45)$$ równa się temu $$U1=20(cos45+jsin45)$$ to jak wyglądałby zespolony zapis trygonometryczny postaci $$U1=20sin(300t+45)$$.
    Jeśli wyglądałby tak samo to w każdym przypadku, czy tylko w przypadku, gdy φ wynosi 45°?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11273472
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Special11 napisał:
    Witam, mam problem z zadaniem polegającym na dodaniu napięć w postaci zespolonej. Moje zadanie polega na dodaniu następujących napięć:
    $$u1(t) =20\cdot cos(300\cdot t+45)$$
    $$u2(t) =7\cdot cos(300\cdot t-45)$$
    przecież to da się sumować bez zamieniana na reprezentację Symboliczną (jako liczba zespolona).
    Nosi to w matematyce nazwę sumowania harmonik - ZOBACZ - tylko albo zamienisz funkcję trygonometryczną cosinus na sinus - patrz niżej - albo skorzystasz z tożsamości trygonometrycznej na sumę/różnicę argumentu funkcji cosinus.

Special11 napisał:
    Mój problem polega na niezrozumieniu zachowania kątów w przypadku zapisów tylko z cosinusem, lub tylko z sinusem.
    Jeżeli zapis $$u1(t) =20\cdot cos(300\cdot t+45)$$ [równa się] temu $$\underline{U1}=20\cdot(cos45+j\cdot sin45)$$
    To nie jest prawdą - ta zamiana z postaci równania wartości chwilowej (czasowego): u1(t) =20•cos(300•t+45°), na równoważną postać Symboliczną Amplitudy.
    I należy tu odróżnić to od zamiany na równoważną postać Symboliczną o Wartości Skutecznej, a której tu nie będę dalej wspominał.
    Popatrz na wykres Układu Współrzędnych Zespolonych Gaussa oraz na wirujący na nim wskaz - w kierunku matematycznie dodatnim czyli przeciwnie do kierunku ruchu wskazówek zegara - o promieniu r =20 i w Układzie Współrzędnych Biegunowych a zaczynającego się dla cosinusoidy od osi urojonej (Img) owego Układu Współrzędnych Zespolonych Gaussa, innymi słowy oś biegunowa jest tu tożsama z dodatnią półosią części urojonej Układu Współrzędnych Zespolonych Gaussa.

Special11 napisał:
    to jak wyglądałby zespolony zapis [trygonometryczny postaci] równania wartości chwilowej: $$u1(t) =20\cdot sin(300\cdot t+45)$$.
    Patrz wyżej - właśnie tak, jak to tam zapisałeś, czyli:
    $$\underline{U1}=20\cdot(cos45+j\cdot sin45)$$.
    A więc, musi być, np. dla równania: u(t) = Um•sin(ω•t) - kąt fazy początkowej jest tu równy zero - zapis Symboliczny tego napięcia (dla chwili t =0) o takiej postaci:
    U = Um•(cos0° + j•sin0°) = Um
    - jak widać jest to liczba rzeczywista = części rzeczywistej liczby zespolonej, ponieważ część urojona tej liczby zespolonej jest równa zero.
    Innymi słowy, by być w zgodzie z tym co wyżej, należy skorzystać z zależności trygonometrycznej - wzorów redukcyjnych - dla funkcji kąta ostrego:
    cos(α) = sin(90°+α), pamiętamy tu o kierunku wirowania wskazów, ponieważ ogólnie byłoby to: cos(α) = sin(90°±α) - należy pamiętać, że funkcja cosinus jest parzysta - ale znak minus nie spełnia tu założeń.
    Wszak jak argument cosinusoidy (zaczynający się od dodatniej półosi części urojonej) ma wartość równą zero, to argument sinusoidy (zaczynający się od dodatniej półosi części rzeczywistej) musi mieć wartość +90° (+Π/2) - aby ich wirujące wskazy (wirujące w tę samą stronę - matematycznie dodatnią) pokrywały się, czyli były one tożsame.

Special11 napisał:
    Jeśli wyglądałby tak samo to w każdym przypadku, czy tylko w przypadku, gdy φ wynosi 45°?
    Patrz wyżej, przecież wartość 45° jest tu kątem fazy początkowej, czyli dla wartości argumentu (zmiennej niezależnej) t =0 i może on przyjmować każdą wartość z zakresu kąta pełnego {0°, 360°} a w mierze łukowej {0, 2•Π} radianów.

Pozdrawiam

P.S. Zacytowane wzory, a napisane przez Ciebie za pomocą edytora LaTEX, doprowadziłem/poprawiłem do postaci występujących we właściwej ich formie.
  • #3 13878353
    Special11
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dziękuję za pomoc, wszystko mi się teraz wyjaśniło, tylko zapomniałem o tym napisać :D
REKLAMA