logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK - Nie można zalogować się do routera z zewnątrz.

PAWLOO1989 04 Wrz 2012 18:55 7095 8
REKLAMA
  • #1 11278465
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam, Mam taki problem.

Router TP-LINK ADSL, neostrada

Potrzebna jest możliwość konfiguracji routera z zewnątrz.
    Dyndns założone i skonfigurowane - działa ok.
    Opcja dostępu http przez wan włączona w routerze - po jej włączeniu zaczęła wchodzić strona routera.

Po próbie zalogowania się z zewnątrz do routera wyskakuje okienko uwierzytelnienia, więc wpisuje poprawny login i hasło i po wciśnięciu ok wyskakuje znowu to samo okienko wyczyszczone. Nie chce wejść na stronę routera. W czym tkwi błąd?
  • REKLAMA
  • #2 11278590
    adnet.ag
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Firewall?
    Albo nie http tylko https?
    Możesz zrobić zrzut ekranu i tu jakoś wcisnąć?
    Skąd wiesz, że DynDNS oraz user/hasło do routera jest OK - sprawdź to jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #3 11278611
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    oczywiście chodziło o https

dyndns sam robiłem i router konfigurowałem - hasła moje. to działa wszystko, logowanie lokalnie ok

niby blokada takowa była wyłączona.

Zrzut ekranu okna logowania, który w kołko wyskakuje
    TP-LINK - Nie można zalogować się do routera z zewnątrz.
  • #4 11279030
    adnet.ag
    Poziom 13  
    łączysz się z tej samej sieci czy z innej? tzn. ja u siebie zrobiłem to samo i ...
    mój WAN IP = np. 12.22.23.44
    mój LAN IP = 192.168.100.100

jak próbuję połączyć się do 12.22.23.44 to mam też problem z uwierzytelnianiem (wchodząc z LAN na WAN IP) ale jak już się połącze do sąsiada albo przez sieć GSM na 12.22.23.44 to działa.

Spytaj kogoś zaufanego *mnie - o sprawdzenie tego połączenia, może problem jest lokalnie w maszynie z której się łączysz a nie DO której się łączysz...
  • REKLAMA
  • #5 11279050
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    to samo się dzieje z telefonu, z komputera w domu i drugiego komputera w akademiku. problem dotyczy urządzenia w firmie.
  • REKLAMA
  • #6 11279059
    adnet.ag
    Poziom 13  
    w takim razie pozostaje - reset i ponowna konfiguracja i ponowne sprawdzenie wszystkiego. ew. może masz jakieś LOGi z tego urządzenia do poczytania?
  • #7 11279076
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    nie wiem kiedy będę tam ponownie. zobaczę ten firewall najpierw
  • #8 13350781
    krzysztofat
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Powiedzcie mi, czy dostęp z internetu tak jak w konfiguracji u kolegi, będzie tylko jeśli TP-link będzie połączony z liveboxem, do TP-linka na port WAN?
    Czy na LAN także?

Livebox pracuje jako router, a TP-link jako AP.
  • #9 13739595
    krzysztofat
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Dostęp z internetu tak jak w konfiguracji u kolegi, będzie tylko jeśli TP-link będzie połączony z liveboxem do TP-linka na port WAN.

Livebox pracuje jako router, a TP-link jako AP

Jeśli na port LAN to takiego dostępu nie będzie. Musiałem sam przetestować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zewnętrznym logowaniem do routera TP-LINK ADSL, mimo że skonfigurował DynDNS i włączył dostęp HTTP przez WAN. Po próbie logowania pojawia się okno uwierzytelnienia, które się powtarza, mimo podania poprawnych danych. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień zapory, użycie HTTPS zamiast HTTP oraz testowanie logowania z różnych sieci. Wskazano również na możliwość resetu routera i ponownej konfiguracji. Dodatkowo, poruszono kwestię połączenia TP-LINK z Liveboxem, gdzie dostęp z internetu jest możliwy tylko przy podłączeniu do portu WAN.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA