Otóż od tygodnia po raz pierwszy w życiu przytrafia mi się taka rzecz; telefon przestał dzwonić tj. sam telefon jest sprawny (bezprzewodowy Siemens), tylko że ani nie ma sygnału, ani nikt nie może się do mnie dodzwonić!
Dwa miesiące temu wymieniłem "stockowego" Live Box`a na TP-LINK TD-W8950ND i tutaj mam pytania:
1) Czy internet jest zależny od linii telefonicznej? Chyba nie do końca, skoro działa internet... Bo ta "inteligenta" pani w infolinii pytała się, czy świecą mi się takie a takie diody, czy kabelki podłączone prawidłowo... Ale to chyba od tego nie zależy ta usterka?
Jeżeli jest blisko do DSLAM-u modem może zsynchronizować się po jednej żyle i pojemnościach, upływnościach do ziemi na drugiej. Telefon potrzebuje pętli stałoprądowej. Zajrzyj do routera na parametry szerokopasmowe a dowiesz się wszystkiego. Masz duży wzrost tłumienia i szumu oraz obniżoną synchronizację.
Jest jeszcze jedna możliwość: skusiłeś się na usługę "nielimitowane rozmowy" i telefon masz już (lub wkrótce będziesz mieć) na voipie
Nie wiem z tymi "nielimitowanymi rozmowami" bo nie ja załatwiam te sprawy, muszę popatrzeć na umowę. A jeżeli nawet to co będzie z tym VoIP`em, muszę mieć specjalny telefon? Przy okazji wstawiam "staty", mam nadzieje, że dobra rubryka:
Dodano po 4 [minuty]:
Ostatnio właśnie właściciel domu robił z TP aneks w umowie i dostaliśmy nową, a tak brzmi jej nagłówek: "Umowa o świadczenie Pakietu usług Internet z Usługą TV i Telefonią internetową". Czyli z tego co rozumiem to telefon pójdzie przez VoIP? Dodam tylko, że telewizję mam przez "talerz satelitarny".
Zależy w którą stronę. Wynik na upstream masz niesamowity - pełna synchronizacja to niezwykła rzadkość (widziałem ją zaledwie ze 2 razy i to u osób z tłumieniem rzędu 0.x-2 dB, pełne jest 1312, ale drobna niedokładność to typowe dla ADSL2+). Downstream w normie, zwykle powinno być nieco więcej, ale nie jest źle. Tzw. "szumy" prawidłowe, choć mogłoby być po 6 dB (ale masz zbyt dobrą linię na up, a na down może czasami tyle bywa). Za to błędów HEC itp. masz bardzo dużo (choć zależy z jakiego okresu, jeśli z tygodnia to z trudem ujdzie).
Dzięki bardzo za wylewne informacje! A idąc tym tropem, to te HEC na coś poważnie wpływają. Jeśli tak to na co i z jakim skutkiem? Nie znam się na tym, kompletnie!
Dodano po 4 [minuty]:
Dodam tylko, że teraz mam tych błędów HEC: 7076 a wtedy na screenie który był w poście wcześniej było ich 7037 więc przybyło ich 39 w ciągu "plus minus" 8 godzin...
Na początek sprawdź co zamówiłeś, wygląda to na fun-packa HD, tzn. telewizja>internet>telefon (nie wiadomo jakie opcje). Wg. zamieszczonego zrzutu parametrów powinno wszystko działać wystarczy odpowiednio podłączyć, ale na pewno bez Tp-linka.
Otóż od tygodnia po raz pierwszy w życiu przytrafia mi się taka rzecz; telefon przestał dzwonić tj. sam telefon jest sprawny (bezprzewodowy Siemens), tylko że ani nie ma sygnału, ani nikt nie może się do mnie dodzwonić!
Dwa miesiące temu wymieniłem "stockowego" Live Box`a na TP-LINK TD-W8950ND i tutaj mam pytania:
1) Czy internet jest zależny od linii telefonicznej? Chyba nie do końca, skoro działa internet... Bo ta "inteligenta" pani w infolinii pytała się, czy świecą mi się takie a takie diody, czy kabelki podłączone prawidłowo... Ale to chyba od tego nie zależy ta usterka?
2) Czy mam obowiązek korzystać z Live Box`a?
Dziękuję i pozdrawiam!
przeszles na FAN PACK musi byc podpiety LIVEBOX -nowy gniazdo 1 symbol tel bez mikrofiltru
Prosiłbym was jeszcze o polecenie jakiegoś dobrego, sprawdzonego routera z bramką VoIP, chodzi mi aby był pod ADSL 2+, miał dobry zasięg Wi-Fi (zewnętrzna antena), w granicach 200zł. Zależy mi na bezawaryjnym działaniu i przyzwoitych/dobrych osiągach.
Masz liveboxa 1.1 czy 2.0, te drugie mają wbudowane 2 anteny i niby lepszy zasięg i są (niby) lepsze od poprzednich. ZTE to też router z bramką voip, w końcu coś takiego Ci sprzedali.
Błędy HEC na działanie neostrady nie mają wogóle wpływu. Do neo możesz patrzeć tylko na błędy CRC (bit errors, których masz 0). Na upstream przeważnie są lepsze parametry, ponieważ na linii na niższej częstotliwości właśnie jest upstream, a na wyższej download, dlatego upstream nie jest obcinany, tylko ewentualnie download. Bo to z wyższymi częstotliwościami są problemy przy większej odległości, słabszych parametrach linii...
Co do routera to nie wskażę jakiegoś konkretnego modelu, ale mogę polecić firmy: D-Link, ZTE, linksys. Jak masz LB 2.0 to zobacz, czy on ci nie wystarczy, bo 1.1, czy 1.0 raczej ma mały zasięg WiFi.
PS. Nie stawiaj LB przy choince, albo akwarium, znacznie osłabiają sygnał WiFi,
Masz liveboxa 1.1 czy 2.0, te drugie mają wbudowane 2 anteny i niby lepszy zasięg i są (niby) lepsze od poprzednich. ZTE to też router z bramką voip, w końcu coś takiego Ci sprzedali.
Mam chyba wersję 1.1, kształtem gdy stoi przypomina wąski namiot. A idzie ich poprosić o nowy livebox? Chociaż ja osobiście bym wolał kupić router inny niż dają w "stocku"- taki mój stereotyp.
Ja bym wolał w "stocku", bo inaczej będą się czepiać przy każdej awarii, że to wina twojego routera (zakładam, że już wymyśliłeś jak wyciągnąć login i hasło do VoIP z Livebox-a). Też mam VoIP i nie miałbym ochoty zmieniać routerów do testów (np.czemu znowu ta dioda VoIP się nie pali? lub czemu nie mogą się do mnie dodzwonić, a ja mogę do nich? lub czemu nie mogę dzwonić na numery lokalne?). VoIP się nadaje dla takich jak ja, którzy dzwonią raz na miesiąc.
skyref wrote:
Na upstream przeważnie są lepsze parametry
Jak dla mnie prawie zawsze: wyższy SNR (nie mylić z Margin) i niższe tłumienie.
skyref wrote:
dlatego upstream nie jest obcinany, tylko ewentualnie download
Usptream jest obcinany prawie zawsze, w szczególności w Neostradzie, wiele osób ma synchronizację rzędu 1000 (mając prawie maksimum na downstream, np. franek_T 24461/1099 przy tłumieniu 6.8/5.2 - takich przykładów setki, zaś z pełnym uploadem tylko kilka). Jacekziom ma 13310/1311, zaś normalne dla Neostrady to ok.14000-16000/900-1000 (dla Netii LLU /1200).
Chyba będę zmuszony kupić LB 2.0 na znanym portalu aukcyjnym. To chyba jedna z prostszych dróg. Niestety ale doczytałem, że: "z Liveboksa 2.0 mogą skorzystać wyłącznie nowi użytkownicy Neostrady. Osoby obecnie korzystające z dostępu do internetu od TP, nawet jeśli wcześniej nie używały Liveboksa, skazane są na jego starszą wersję. TP nie wymienia też starych modeli na nowe nawet wtedy, gdy te ulegną awarii. Jedyną więc szansą na skorzystanie z Liveboksa 2.0 jest zakończenie obecnej umowy z operatorem i podpisanie nowej." Czy to jest prawda, że routery (tak jak Livebox) jeżeli mają bramkę VoIP to mają wbudowane dwa wejścia LINE i PHONE? Oczywiście mówię o standardzie ADSL 2.
Chyba będę zmuszony kupić LB 2.0 na znanym portalu aukcyjnym. To chyba jedna z prostszych dróg. Niestety ale doczytałem, że: "z Liveboksa 2.0 mogą skorzystać wyłącznie nowi użytkownicy Neostrady. Osoby obecnie korzystające z dostępu do internetu od TP, nawet jeśli wcześniej nie używały Liveboksa, skazane są na jego starszą wersję. TP nie wymienia też starych modeli na nowe nawet wtedy, gdy te ulegną awarii. Jedyną więc szansą na skorzystanie z Liveboksa 2.0 jest zakończenie obecnej umowy z operatorem i podpisanie nowej." Czy to jest prawda, że routery (tak jak Livebox) jeżeli mają bramkę VoIP to mają wbudowane dwa wejścia LINE i PHONE? Oczywiście mówię o standardzie ADSL 2.
Czy jest jakieś lepsze wyjście?
Odradzam Ci kupowanie Livebox 2.
Dlaczego? W domu moich rodziców też zrobiliśmy podmianę. Mam podejrzenia, że livebox jest przypisany do linii.
Dochodzę do takiego wniosku, gdy po podłączeniu box i wpisaniu tylko hasla internetoego livebox synchronizuje się z serwerem SIP. Więc albo idzie po loginie neostrady ALBO w sofcie liveboxa są jakieś mechanizmy autoryzujące. To znaczy, że być może taki kupny box u Ciebie nie zadziała.
(może ktoś ma inne doswiadczenie?)
Najlepiej kup fritzboxa (na allegro widziałem 7170) albo modzone w701v (140PLN) albo jeszcze lepiej w503v.
To wszystko jest o niebo lepsze od tego badziewnego liveboxa.
Na marginesie: Jak długo czekałeś na hasło neofon? U nas mijają już 2 tygodnie.
Do kupna liveboxa na znanym portalu aukcyjnym przemawia do mnie:
-Przede wszystkim cena za jaką można go dostać na Z.P.A
- Nie ma konieczności grzebania i przerabiania czegokolwiek w sofcie z Annex`u B na Annex A.
- To, że te w/w routery są trudno dostępne w Polsce...
A nie ma czegoś, co było by raz, że nowe, dwa, że w Polsce, zgodne ze standardami neostradowymi. Tak bym mógł go w razie jakiejś awarii serwisować w Polsce?
Wracając jednak do wcześniejszej sytuacji, próbowałem wczoraj powrócić do "LB" na "stare śmieci". Jednak okazało się, że jak już wszystko podłączyłem (instalacja bez softu, Enthernet, kabel telefoniczny, zasilanie) to LB zaczął swoje humory, ponieważ chciałem przetestować internet bo windows`owa ikona wskazywała na poprawność połączenia. Otwieram przeglądarkę, jednak ten "przemądrzałek" zaczął się aktualizować. Pisało, że potrwa to 10 min. Dobrze przeczuwałem, i zostawiłem go na całą dzisiejszą noc. Niestety chodził 8 godzin i tak samo wszystkie diody migały-czyli dalej się aktualizuje, nie wiem co się dzieje, oddać go na wymianę? Instalacja z softu nie pomaga ponieważ pisze, że komputer nie mógł pobrać adresu IP ..."blablabla". Ten post piszę, kiedy jest podłączony mój TP-LINK który żadnych takich problemów nie sprawia. Proszę o pomoc!
Aktualizacja Liveboxa może potrwać do 48 godzin. W tym czasie nie należy wyłączać go z prądu, gdyż grozi to uszkodzeniem softu.
Dzięki za informacje! Nie wiedziałem, że 10 minut TPSA to nasze 2880. Ale dobrze spróbuję zostawić go, chociaż szkoda mi, bo mogę nie mieć przez 2 dni internetu. A jest potrzebny do pracy... A swoją drogą to co on ściąga, aktualizację dla wszystkich "LB" w Polsce, że tyle to trwa?
miałem LB1.... chciałem zamienić na LB2
TPSA - nie wyraziła chęci wymiany
kupiłem na aukcji LB2 - podłączyłem, skonfigurowałem działa
poprzez błąd obsługi osób z TPSA - długo czekałem na uruchomienie Telefonu HD...
po mękach nie związanych ze sprzętem tylko z ludźmi - też się udało - wszystko działa
wobec powyższego wyżej wskazane przypuszczenia co do LB2 - to stek bzdur...
@freetz_master - jesteś handlowcem fritz'a?
bo twój głos jest dość odosobniony... może nie miałeś kontaktu z innym sprzętem?
...
@freetz_master - jesteś handlowcem fritz'a?
bo twój głos jest dość odosobniony... może nie miałeś kontaktu z innym sprzętem?
Nie, nie jestem handlowcem AVMu. Jestem użytkownikiem z przekonania i linuksiarzem.
Tak więc, czy głos odosobniony, czy nie, to mnie to rybka...
Na tym forum zapewne tak, ale praca u podstaw i uświadamianie nie jest łatwa Jak ktoś twierdzi, że LB2 działa, to jest ok. Ja tam pod pojęciem "działa" rozumiem coś innego.
A co takiego innego posiada ten "inny sprzęt", czego fritz nie potrafi? Na odwrót lista byłaby troche przydługawa.....
Ja również użytkuję Fritzboxa i nie zamieniłbym na nic innego, ale jednak [być może] będę zmuszony do LB2, chyba że uda mi się zdobyć login i hasło do VOIP TP, jak te dane wyciągnąć, by skonfigurować fritz.box?
TPsa potrzebowała 2 i pół tygodnia na wygenerowanie hasła do tego numeru telefonu, który był przedtem stacjonarny. Jak wcześniej pisałem, ten numer "zastępczy" bezhasłowy działający na liveboxie tylko poprzez zalogowanie do internetu dzisiaj znikł na stronie konta klienta i przyszło hasło neofon na skrzynke emailową (jak zapisano w umowie).
Po wpisaniu hasła do konfiguracji FritzBoxa wszystko działa pięknie.(zgodnie z oczekiwaniami)
Oczywiste, że warunki techniczne i jakość łącza są uwarunkowane tym, czy w pobliżu jest jakiś dobry węzeł.
W naszej sytuacji nie mamy co narzekać.
1. Internet (rzeczywista szybkość) down ~16.000 kbit/s up ~ 1100 kbit/s
2. neofon (konfiguracja na fritzu)
Proste jak drut...
I tu ciekawe informacje odnośnie usługi neofon:
1. Nie myślałem, że TPsa będzie taka wspaniałomyślna: na serwer SIP zalogowałem się z dwóch miejsc na świecie (na stronach TPsy jest nawet opisane, że max 6 jest dozwolone)
- na "normalnym" łączu w Polsce, gdzie był do tej pory stacjonarny (jeden Fritz)
- na łączu internetowym w Niemczech - i numerek pięknie się zalogowal na serwerze TPsy (drugi Fritz)
W efekcie wybieram sobie na telefonie w Niemczech na frycku *126# oraz numerek w Polsce (czyli np. *126#875xxxxx patrz obrazek poważej) i wychodzę na Polske za free, w planie neofon na okrągło. Wynika z tego, że pozwalają się "oficjalnie" logować. W prosty sposób mozna by to również ominąć przez własnego asteriska, ale tak jest jeszcze prościej.
Odnośnie kodeków (jeżeli kogoś interesuje). Dzwoniłem do znajomych w Netii, ustawił się kodek 711 i super jakość głosu. Po drugiej stronie na stacjonarnym do Polski nie próbowałem jeszcze.
Wyniki:
I to wszystko za jedyne 104 zł w miesiącu. Za złotówkę mozna sobie dokupić np. polski numer w voipcall, aby odbierać za granicą darmowe rozmowy od innych, tez przychodzące z neofonu na okragło.
Livebox2 oczywiście do pudła i do szafy... a może kto chce kupić? nówka i zapakowany...
Tak więc musze powiedzieć, że jak się przetrzyma 3 tygodnie i zamieszani z numerami i hasłami (niestety, organizacyjna porażka), to kto ma lepsza ofertę (abstrahuje od VDSL, jak ktoś jest w pobliżu węzła).
Na marginesie powiem, że internet w Polsce mam szybszy od tego w Niemczech - ot zależy od dostawcy i jego możliwości. Tak więc TPsa nie jest taka zła.
Najlepiej zamówic i pojechac na wczasy na 2 tygodnie. No i żeby jeszcze fryce dawali a nie ten szajs chiński to juz było cacy....
I pytanie do kogoś, może czyta to kto z TPsy. Po kiego grzyba to zamieszanie z tym zastepczym numerem?
gkasp wrote:
o czym mowicie?
o usludze NEOFON czy TELEFON HD?
A jaki to ma wpływ na kabelki i interfejsy? Żaden.
Po kiego grzyba to zamieszanie z tym zastepczym numerem?
To "zamieszanie" jest w celu zachowania ciągłości świadczenia usługi. Jeśli masz PSTN i decydujesz się na migrację na VoIP to dostajesz tymczasowy numer aby dzwonić z VoIP w czasie realizacji usług. Kiedy już wszystko jest zrobione to następuje podmiana numeru na LB i wyłączenie PSTN'a. Dzięki temu przerwa w dostępnie do telefonu powinna trwać nie dłużej niż 24h
Jeśli chodzi o neofon to można być zalogowanym na pięciu instancjach jednocześnie a podobno z dwóch jednocześnie wykonywać połączenie.
Jeśli chodzi o neofon to można być zalogowanym na pięciu instancjach jednocześnie a z dwóch jednocześnie wykonywać połączenie.
Dziekuje za informację.
ViP3R wrote:
To "zamieszanie" jest w celu zachowania ciągłości świadczenia usługi. Jeśli masz PSTN i decydujesz się na migrację na VoIP to dostajesz tymczasowy numer aby dzwonić z VoIP w czasie realizacji usług. Kiedy już wszystko jest zrobione to następuje podmiana numeru na LB i wyłączenie PSTN'a. Dzięki temu przerwa w dostępnie do telefonu powinna trwać nie dłużej niż 24h
Ciągłość miałem niesamowitą.
Chyba nie wierzysz sam w to, co piszesz.24 godziny. W moim przypadku trwało to 16 dni.
Cały proces przejścia jest źle skonstruowany..
I nawet ten numer "przejściowy" możnaby przełknąć, pod jednym warunkiem, gdyby do numeru przejściowego załączone było hasło nie powiazane z Liveboxem. Wtedy możnaby się zalogować z każdego kompatybilnego urządzenia. Ma to znaczenie w sytuacji, kiedy to ma sie już jakąś infrastrukturę skonfigurowaną na innym sprzęcie.
W bardziej cywilizowanych warunkach (np 1&1 czy nawet Deutsche Telekom) dostaje sie na dzień dobry 2-3 numery telefonów VOIP na stałe. Jeden "stary", który był dotychczasowym stacjonarnym (do przestawienia), oraz drugi (lub dwa),zupełnie nowy.
Jak wygląda zamówienie i przestawienie?
(_U TEGO SAMEGO_ dostawcy)
1. Zamawiasz przez telefon operatora xyz, że chcesz VOIP zamiast stacjonarnego
2. Za 2 dni przychodzi paczka z Boxem + kod Aktywacyjny + hasło. Stary numer stacjonarny zachowuje sie oczywiście, dodatkowo dostajesz jeden albo 2 numery.
3. Jak przyszedł Box, to nowy numer jest już oczywiście aktywowany.
4. Podłaczasz Boxa
5.Wpisujesz kod aktywacyjny, numery się logują i konfigurujesz podłączone telefony.
6. UWAGA: Punkt kulminacyjny - przestawienie numeru stacjonarnego na VOIP
6.1 Logujesz sie na stronke klienta (hasła przyszły z Boxem)
6.2 SAMODZIELNIE dokonujesz przełączenia ze stacjonarnego na VOIP
-> tu jest opis http://hilfe-center.1und1.de/voip/in_betriebnahme/6.html Przełączenie po stronie operatora trwa 60 MINUT (słownie sześćdziesiąt)
6.3 Skonfigurowany przez kod aktywacyjny numer stacjonarny był juz w skrzynce i po 60 minutach loguje sie na serwer.
FERTIG
Cała ta operacja trwa zatem 2 dni i żaden z Twoich znajomych nie myka nawet, że masz jakies kombinacje z telefonem. (na starym numerze jest się de facto niedostępnym 60 Minut)
24 Godziny????? A w rzeczywistości 16 dni. brak było numeru stacjonarnego -> organizacyjna PORAŻKA
Czy w TPsie nikt nie umie po niemiecku?
Cała patologia polega na:
- braku pozostawienia tego numeru zastępczego
- wykolejonych sformułowań na dokumentach umowy (na stronach dokumentacji i w umowie inaczej sie nazywają login-neofon i użytkownik)
- niewiedzy konsultantów tudzież braku umiejetności wytłumaczenia, JAK ten proces funkcjonuje (ZERO wiedzy na na temat, a co w sytuacji, gdy nie chce się Liveboxa)
wystarczyłoby powiedzieć, że logowanie na numer zastępczy jest bezhasłowe i uwarunkowane używaniem liveboxa przynajmniej w tym czasie, zanim wygenerowane zostanie hasło
- dalej nie wiem, czy wygenerowanie hasła neofon jest uwarunkowane fizycznym podpięciem Liveboxa do linii i zalaogowanie się do neostrady (dopiero po tygodniu livebox został podpięty na moment do neostrady)