logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ niskiej temperatury na sprzęt audio w samochodzie - półprzewodniki, głośniki

Pufan 24 Sty 2005 18:51 1863 2
REKLAMA
  • #1 1166011
    Pufan
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Witam!!!
    Mam takie pytanko.Czy niska temperatura ( w mroźne dni) ma negatywny wpływ na sprzęt znajdujący się w autku.Jak na to reagują półprzewodniki,elektrolity, głośniki itp...A może elementy te są przystosowane do ujemnych temp.Czy też lepiej rozmontowywać wszystko i zabierać na noc do domku. Mnie osobiście wydaje się że tak ale chce się upewnić.
    Pozdro>
    Pufan!!!
  • REKLAMA
  • #2 1166047
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    sprzęt somochodowy jest przystosowany do mocno - i + temperatur(oczywiście firmowy a nie pionier bazarowy , który i tak się sypnie niezależnie od tempeatury) trzeba uważać jednak na głośniki niskotonowe i nie pałować ich na maksa od razu po wejściu do auta kiedy na dworzu -20.nawet w mrożny dzień temperatura wewnątrz auta nie przekracza z rana - 10.
  • #3 1168056
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    To samo dotyczy mechaniki - część modeli ma bardzo plastikowy mechanizm (łącznie z małymi sprężynkami) i gdy jest bardzo zimny wszystko niebezpiecznie twardnieje. Jak trochę pogra to ciepło końcówki mocy ogrzewa wnętrze do dość przyzwoitej temperatury.
    Zdarza się, że część odtwarzaczy CD nie chce czytać płyty na zimnym - często przyczyną jest rosa na optyce (tak samo jak na szybach samochodu od pary w wydychanym powietrzu).
    Z elektrolitami sam się zastanawiałem jak to jest, bo zwykle ich pojemność drastycznie spada przy -10, no może -20 stopniach. A zabranie radia to jedno, zostaje jeszcze wzmacniacz i głośniki a do już droższe i delikatniejsze jest.
REKLAMA