logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B6 - Wzmacniacz antenowy, FZV OUT gdzie szukać przewodu?

done 05 Wrz 2012 20:59 14925 3
REKLAMA
  • #1 11282360
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam
    Może ktoś wie gdzie w Avancie w A4 B6 kończy się przewód (szara wtyczka) oznaczony jako FZV OUT.
    -------------------
    FZV OUT = antena modułu komfortu, sterowanie pilotem

Może komuś się przyda, przewód idzie do Moduł komfortu i służy jako antena dla tego modułu:
    "Moduł komfortu jest pod nogami kierowcy, pod wykładziną i grubą warstwą gąbki zaraz przy samym progu. Da się do niego dostać zdejmując osłonę progu i podstopnicę, ale będzie to bardzo utrudnione - wykładzina z gąbką trzymana przez fotel nie daje łatwego dojścia. Najlepiej zaopatrzyć się w klucz Spline i odkręcić fotel. Po podniesieniu wykładziny widać go idealnie - jest w takiej plastikowej puszce zabezpieczającej przed zalaniem".

PS. Czy wzmacniacze tego typu są naprawialne, czy istnieje dla nich alternatywa aby wykorzystać antenę wtopioną w szybę boczną.

Pozdrawiam
    Audi A4 B6 - Wzmacniacz antenowy, FZV OUT gdzie szukać przewodu?
  • REKLAMA
  • #2 13623157
    telefonik
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam!
    Mam podobny wzmacniacz tylko z literką M na końcu w symbolu Audi A4 B7.
    Problem polega na tym, że nie wiem którym przewodem jest zasilany ten wzmacniacz.
    Objawy mam takie, że moduł komfortu nie widzi pilotów i radio nie odbiera słabych sygnałów. Piloty na pewno są sprawne.
    Podmieniłem wzmacniacz i te same objawy.
    Wg mnie wzmacniacz zasilany jest kablem koncentrycznym tylko którym: z modułu komfortu czy z radia.
    Jeśli ktoś ma na ten temat informację proszę o pomoc.
    Wg mojej informacji FZV OUT wchodzi na V kostkę (16-pinowa) pin 15 i 16 modułu komfortu. Jak dokładnie sprawdzę to podam informację.
  • REKLAMA
  • #3 13625006
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Zasilany jest z radia. FZV IN - FZV OUT są podłączone bezpośrednio bez żadnej elektroniki po drodze (kabel koncentryczny możesz na próbę podłączyć bezpośrednio do anteny w szybie, ekran do masy i tez będzie działać). Przy odłączonej antenie komfortu przy samochodzie piloty powinny działać w dalszej odległości już nie.
    Sprawdź jeszcze w ten sposób, przekręć zapłon jak zapalą się kontroli to wciskasz przycisk zamknij po chwili otwórz na pilocie, po wyciągnięciu klucza ze stacyjki, zobacz czy otwiera zamyka drzwi.
  • #4 13625782
    telefonik
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Dzięki za zainteresowanie.
    Dzisiaj sprawdziłem i jest faktycznie jak piszesz.
    Od radia idzie zasilanie 12V po kablu koncentrycznym do wzmacniacza po włączeniu radia.
    Cały czas mam problem z pilotami.
    Opisany sposób z kluczykiem w stacyjce przetestowałem - bez rezultatu.
    Ponieważ nie mam vag-a pojechałem do mechanika i stwierdził, że moduł komfortu nie widzi pilotów brak jakiejkolwiek reakcji. Zasugerował uszkodzenie wzmacniacza anteny. Kupiłem używany wzmacniacz i takie same objawy. Piloty sprawdzałem dwukrotnie w warsztacie elektronicznym (sprawdzili nadawanie i częstotliwość) jest OK. Mechanik sprawdził na innym samochodzie i powiedział, że piloty OK.
    Pozostaje mi jeszcze sprawdzić kabel koncentryczny FZV IN - FZV OUT.
    Pomimo uszkodzonego kabla powinna być z bliskiej odległości jakaś reakcja.
    Moduł komfortu na vag-u nie wykazuje, żadnych błędów.
    Proszę ewentualnie o podpowiedź co jeszcze sprawdzić. :cry:
REKLAMA