logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iomega external 500GB - Jak odzyskać dane z niedziałającego dysku?

reversall 05 Wrz 2012 21:42 1101 6
REKLAMA
  • #1 11282579
    reversall
    Poziom 2  
    Witam. Z góry zaznaczam, że jeśli piszę w złym dziale - przepraszam. Ten najbardziej mi pasował do mojego problemu. Do rzeczy. Mam następujący problem z dyskiem zewnętrznym iomega external 500gb. Dysk działał u mnie przez około dwa lata ( może krócej, mało to chyba istotne ). Od paru dni zaczął się "zmulać", a dziś przestał działać. Wygląda to tak, że komputer widzi dysk, ale nie mogę z niego korzystać. Dioda na dysku miga szybko. Nie wiem czy istotnym jest, że przy próbie zrobienia na komputerze czegoś, co wymaga połączenia z dyskiem komputer zawiesza się i pomaga tylko wyłączenie dysku. Przykładem jest bezpieczne odłączanie sprzętu lub wejście w zarządzanie dyskami, gdy dysk jest włączony.

Mam nadzieję, że dość jasno opisałem problem. Zaznaczam - najbardziej zależy mi na odzyskaniu danych z dysku. Naprawa go to drugorzędna sprawa, aczkolwiek jeśli dało by się to zrobić w sensownej cenie - proszę o taką informację.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11286703
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Dokładny model Dysku aby go odczytać należy wyjąc go z obudowy (utrata gwarancji) i podłączyć bezpośrednio.
  • REKLAMA
  • #3 11287560
    reversall
    Poziom 2  
    WD5000AAVS - 00ZTB0 . Czy o to chodzi?
  • #4 11310896
    reversall
    Poziom 2  
    Bump. Nikt nie wie co jest na rzeczy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11310910
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    SMART podaj dysku.
  • REKLAMA
  • #6 11312789
    reversall
    Poziom 2  
    Witam. Teraz jestem już kompletnie zdezorientowany. Dysk załapał po sprawdzeniu go CrystalDiskInfo. Ale boję się, że problem wróci i pliki zostaną stracone całkowicie. Oto odczyt z ww. programu:

http://imageshack.us/photo/my-images/534/smartt.png/

Pozdrawiam.

@PS
    Dysk dalej nie chodzi płynnie, zacina się regularnie.

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [jankolo]
  • Pomocny post
    #7 11312881
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    Przecież widać w Smart że HDD ma problem z C5.
    Prawdopodobnie po procedurze mu się polepszy lub przeciwnie złapie 05 i będzie jasne że, jest uszkodzony i do kosza.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Jak masz dostęp to zgraj istotne dane i ją zrób.

Wstaw poprawnie obraze z CDI.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem Iomega 500GB, który przestał działać po dwóch latach użytkowania. Komputer wykrywa dysk, ale nie można z niego korzystać, a przy próbie dostępu system się zawiesza. Użytkownik pragnie odzyskać dane, a naprawa dysku jest sprawą drugorzędną. W odpowiedziach sugerowane jest wyjęcie dysku z obudowy i podłączenie go bezpośrednio, co może wiązać się z utratą gwarancji. Użytkownik podaje model dysku WD5000AAVS-00ZTB0 oraz wyniki z programu CrystalDiskInfo, które wskazują na problemy z parametrem C5. Rekomendowane jest zgranie istotnych danych, zanim dysk całkowicie przestanie działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA