logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dremel 3000 vs 300 – którą miniszlifierkę wybrać do precyzyjnych prac hobbystycznych?

LechS. 06 Wrz 2012 19:29 5340 0
REKLAMA
  • #1 11285196
    LechS.
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Proszę forumowiczów o poradę.

Którą szlifierkę polecacie z Dremela: 3000 czy 300?

Szukam miniszlifierki w cenie do 300 zł (z wysyłką, bo tyle mogę sobie na nią teraz pozwolić) i wałkiem giętkim, z dużą dostępnością akcesoriów. Potrzebuje do wykonywania drobnych detali z wysoką precyzją w drewnie, plastiku, rzeźbienia w kamieniu, grawerowania szkła. Użycie hobbystyczne, nic profesjonalnego.

W związku z brakiem odpowiedzi decyzję podjąłem samodzielnie. Zakupiłem Dremela 4000. Przekonała mnie większa moc.

W moim osobistym odczuciu nowszy uchwyt jest wygodniejszy w codziennej obsłudze. Wystarcza w zupełności dla użytku hobbystycznego. Dopłata za te kilka Wat okazała się opłacalna.

W przypadku pracy w twardym drewnie cieszyłem się z decyzji. Ograniczenie szlifierki - typowe - nadaje się do obróbki rzeczy drobnych. Do większych spraw większe narzędzia. Drobne przeróbki w domu - jak znalazł.

Jakość wykonania - dobry materiał, przyjemny w dotyku. Zmyślnie zaprojektowany. Bez wężyka pracuje się przyjemnie, aczkolwiek po godzinie jednak cała miniszlifierka ciąży.

Do sprawdzenia:
    - praca na najniższych obrotach - chwilami zastanawiam się, czy urządzenie nie ma problemu do 10 tys. Działa, ale jakby z dużym trudem - tak jakby w środku były ledwie pokonywane jakieś opory. Kuriozalnie na wyższych obrotach nie mam takich zastrzeżeń.

Za minus uważam brak możliwości łatwego schowania w urządzeniu kluczyka do odkręcania tulei. Drobiazg, ale bardzo by ułatwił pracę.

Startowy zestaw Dremel 4000 1/40 - niezły, aczkolwiek za wielki minus uważam obecność wyłącznie jednego wiertła (czytając stronę producenta miałem dziwne wrażenie, że otrzymam jakiś minikomplecik).

Co do samego 3000 a 300 - uznałem, że dopłacę za jakość 4000.
  • REKLAMA
REKLAMA