logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką szlifierkę precyzyjną wybrać wybrać?

rafiziom 30 Lip 2017 21:02 14826 17
REKLAMA
  • #1 16616942
    rafiziom
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie chciałbym kupić sobie mini szlifierkę, wiem, że pionierem jest Dremel, ale na porządny zestaw trzeba ładnie zapłacić. Ja tak na prawdę potrzebuję dość uniwersalnego urządzania do majsterkowania, z czasem może wybiorę Dremela, ale najpierw chciałbym zapytać którą wybrać z znalezionych w internecie moim zdaniem godnych uwagi i spełniających w jakimś stopniu moje kryteria a więc mam do wyboru:
    1. Parkside LIDL
    - silnik z bezstopniową regulacją obrotów
    - moc: 160 W
    - znamionowa liczba obrotów: n0 10000-40000 min-1
    - tuleje zaciskowe: Ø 2,4 mm / Ø 3,2 mm
    - 3 lata gwarancji

2. Bass B-5074
    -Napięcie znamionowe: 230 V ~ 50 Hz
    -Moc: 170W
    -Liczba obrotów: 8000 - 35000 obr/min
    -Uchwyt: 3,2mm

3.Bass 222c
    Napięcie znamionowe: 230 V ~ 50 Hz
    Moc: 170W
    Liczba obrotów: 8000 - 35000 obr/ min
    Tuleje zaciskowe 2.0 - 3.2 mm

Wszystkie mają co potrzebuje a przynajmniej większość resztę osprzętu mogę dokupić. Wiem, że większość powie mi, żebym wziął bass bo Polska firma, Ale wiem, że Parkside ma porównywalnie dobre sprzęty pracowałem z kilkoma sprzętami tej firmy i muszę powiedzieć, że cena do jakości jest naprawdę dobra, do tego parametry minimalnie lepsze choć wiadomo, że producent lubi naginać prawdę. Gwarancja też bliżej nie muszę nigdzie wysyłać bo lidl mam na miejscu.
    Co do Bass nie mogę wiele powiedzieć jedyne co miałem w reku to klucz i chyba pompkę.
    Czy ktoś z Was posiadał jakieś z ww szlifierek, którą polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 16617044
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1532
    rafiziom napisał:
    Wiem, że większość powie mi, żebym wziął bass bo Polska firma

Firma polska ale sprzedawany sprzęt i tak produkowany jest w Chinach a nie w Polsce.
  • #3 16617420
    m2c
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Bierz tam gdzie masz bliżej żeby wymienić jakby co ;) Te sprzęty dają radę, ale często mają bicie i trzeba wymienić na inną sztukę. Czasami nawet kilka razy :P Mam taką w pracy i działa bezawaryjnie od kilku lat.
  • #4 16618246
    rafiziom
    Poziom 11  
    A jaka to jest parkside czy bass? po głębszym namyśle zaryzykował bym tym bassem nie chciałbym wydać więcej niż 200 co prawda za tyle już dostanę dremelka 3000, ale niestety bez osprzętu który potrzebuję :/
  • REKLAMA
  • #5 16618522
    m2c
    Poziom 19  
    Coś jak Bass z pierwszego linku. Kupiłem za jakieś 120zł. Dremela 3000 też mam i szczerze mówiąc to wybierałbym między Bass a Proxxonem. Jak raz na jakiś czas to Bass powinien wystarczyć, a jak codziennie masz zamiar tym pracować to dołożyłbym do Proxxona.
  • #6 16618555
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    W bassach, parkszajsach itp.. regulacja obrotów jest niestabilizowana do rzeczywistych obrotów - prymitywny regulator napięcia.
    I jak robisz w miękkich materiałach potrzebujesz wolne obroty aby czegoś nie przypalić, lub stopić to ustawiasz wolne obroty, dotykasz materiału a tu wrzeciono tobie od razu staje :cry: a jak dasz za duże to od razu ci przypala i zwalnia a nawet przykleja frez do materiału.
    Szkoda zdrowia i nerwów.
    W Proxonie, Dremelu i innych porządnych sprzętach, ustawione obroty są stałe czy dociskasz lekko czy dość mocno.

A w marketach zestaw różnych końcówek kupisz dodatkowo za 20-30zł
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • REKLAMA
  • #7 16618834
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Mam kilka różnych sprzętów z BASS'a i powiem, że to wyjątkowa tandeta. Ich jedyną zaletą jest cena.
  • #8 16619837
    rafiziom
    Poziom 11  
    Dziękuję Panowie za odpowiedź w takim razie wstrzymam się z zakupem jak będzie mi potrzebny sprzęt to dorzucę te 100 zł i kupię coś porządnego. Z uwagi na to, ze pracowałem na takim sprzęcie no name kolega ma tu rację, poniżej pewnego pułapu obróbka materiału jest niemożliwa ponieważ silnik się zatrzymuje :/
  • #9 16621672
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 923
    Witam

Polecam Proxxon-a.
    Wcześniej używałem Dremel-a ale był bardzo głośny i dużo mniej precyzyjny.
  • #10 16656529
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Weź PARKSIDE, bo jak padnie w ciągu 3 lat, to wymienią bez szemrania albo zwrócą kasę.
    Nie raz w ten sposób sobie odświelżyłem narzędzie, które się zepsuło po roku czy dwóch. W tej sytuacji starczy mieć paragon i udać się do kasy w Lidlu.
    Warto patrzeć na czas gwarancji niźli nazwę firmy. Zarówno PARKSIDE i BASS Polska to totalna chińszczyzna, choć śmiem twierdzić, że PARKSIDE jest staranniej wykonany i ma ładniejszy dizajn - o ile ktoś zwraca na to uwagę.

Pzdr!
  • #11 16658237
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    ^ToM^ napisał:
    Weź PARKSIDE, bo jak padnie w ciągu 3 lat, to wymienią bez szemrania albo zwrócą kasę.

Witam

Ja nie polecam tej metody. Wolę mieć jedno działające bez awaryjnie niż czekać na kolejną "akcję tematyczną" w sklepach Lidl. Uważam też że jakość jest proporcjonalna do ceny. Więc płacąc mało dostajemy sprzęt niskiej jakości.
  • #12 16658497
    ^ToM^
    Poziom 42  
    LightOfWinter napisał:

Ja nie polecam tej metody. Wolę mieć jedno działające bez awaryjnie niż czekać na kolejną "akcję tematyczną" w sklepach Lidl. Uważam też że jakość jest proporcjonalna do ceny. Więc płacąc mało dostajemy sprzęt niskiej jakości.

Raczej miałem na mysli to, że jak mam do wyboru dwie chińskie rzeczy o podobnej jakości to wolę wybrać taką, która ma dłuższą gwarancję bez problemu do wyegzekwowania, możliwość przetestowania i ewentualnie zwrócenia jak się nie sprawdzi oraz ładniejszy dizajn - a taką możliwość daje właśnie Lidl.
    Z drugiej zaś strony nie zawsze jest tak, że płacąc mało dostajemy sprzęt niskiej jakości.
    Jak ktoś chce kupić narzędzie, które użyje kilka razy w roku, to nie ma powodu do płacenia kilkukrotnie większej sumy. Starczy tani wyrób, który tak samo spełni swoje zadanie.
  • #13 16659894
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    ^ToM^ napisał:

Jak ktoś chce kupić narzędzie, które użyje kilka razy w roku, to nie ma powodu do płacenia kilkukrotnie większej sumy. Starczy tani wyrób, który tak samo spełni swoje zadanie.

Witaj

Rozumiem takie podejście. Czasem zdarza mi się go stosować.
    Oczywiście jeśli komuś wystarcza najtańsze narzędzie, może śmiało takie kupić.

Niestety jeśli chodzi o szlifierkę precyzyjną nie zawsze się sprawdza. Np. zdarza się że głowica "chodzi" i nie można pracować precyzyjnie. Nie ma głowicy samocentrującej tylko tuleje zaciskowe. Może też pracować bardzo głośno jak np. Dremel. Używałem go jakiś czas, ale hałas generowany przez nieobciążony silnik był nie do zaakceptowania.
  • REKLAMA
  • #14 16695781
    rafiziom
    Poziom 11  
    Panowie chciałbym powrócić do tematu dziś, zastanawiam się nad wyborem, ale już konkretnym jaki dremel wybrać bym mógł zrobić nim jak najwięcej, mam na myśli cięcie, szlifowanie głównie w drewnie by na niższych dawała radę i nie musiał palić drewna , myślałem, nad proxonem, ale już poza budżetem i jakoś mnie nie przekonuje.
    I tu pytanie jaki dremel wybrać, oczywiście nie biorę bez wałka, ale do wyboru mam modele w dobrej cenie:
    1. Dremel 200 z tego co wiem ma 2 biegi powinna się sprawdzić.
    2. Dremel 300
    3. Dremel 400
    4. Dremel 3000-5
    5. Dremel 4000
    Wszystkie są w dobrej cenie jedne maja więcej dodatków inne mniej, natomiast mnie interesuje praktyczność ponieważ jak wiadomo z danych technicznych wiele się nie dowiem -.-
    Co polecacie ktoś używał kilka na raz? Możemy coś wykluczyć albo komuś dać plus?
  • #15 16696193
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    rafiziom napisał:

Wszystkie są w dobrej cenie jedne maja więcej dodatków inne mniej, natomiast mnie interesuje praktyczność ponieważ jak wiadomo z danych technicznych wiele się nie dowiem -.-
    Co polecacie ktoś używał kilka na raz? Możemy coś wykluczyć albo komuś dać plus?

Witam

Wszystkie są w dobrej cenie?
    Tylko ten pierwszy Dremel 200 jest stosunkowo tani.

A może wybiez się choć by do Castoramy i poproś sprzedawce żeby Ci włączył Dremel-a, Chińską noname i Proxxon-a. Będziesz mógł zobaczyć jak one pracują.
  • #16 16696855
    ^ToM^
    Poziom 42  
    rafiziom napisał:
    Panowie chciałbym powrócić do tematu dziś, zastanawiam się nad wyborem, ale już konkretnym jaki dremel wybrać bym mógł zrobić nim jak najwięcej, mam na myśli cięcie, szlifowanie głównie w drewnie by na niższych dawała radę i nie musiał palić drewna , myślałem, nad proxonem, ale już poza budżetem i jakoś mnie nie przekonuje.

Nie wiem co Cię w Proxxonie nie przekonuje, skoro to b. solidne wyroby. Poza tym Proxxon jest tańszy od Dremeli, które wymieniłeś :)

Proxxon_FSB

Proxxon_50EF

Proxxon_50E
  • #17 16697045
    m2c
    Poziom 19  
    Jako posiadacz Dremela 3000 polecam Ci Proxxona ;) Jest po prostu solidniej wykonany, zarówno on sam jak i akcesoria w stylu stojaka.
  • #18 16717134
    rafiziom
    Poziom 11  
    Troszkę popatrzyłem tu i tam, głównie chodziło mi o wygląd, natomiast jestem w stanie zaufać osobom które posiadają najlepiej oba, na pewno jest to lepszym wyborem niż organoleptyczne.
    Proxxon jest tańszy, ale nie do końca wałek + osprzęt to koszt dodatkowy 180 zł, te co wymieniłem są to ciekawe okazje w internecie najdroższy 350 i ma wszystko. Proxxona nigdy nie używałem jak i Dremela także, tylko jakieś no name które mają problem z drewnem gdyż je palą bo na niskich obrotach nie dają rady, materiał wykonania końcówek tez pozostawia wiele do życzenia.
    Tak, że w gruncie rzeczy cenowo wychodzi podobnie, zostaje kwestia wykonania trwałości i funkcjonalności.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru mini szlifierki precyzyjnej, porównując modele Parkside, Bass oraz Dremel. Parkside z LIDLa oferuje regulację obrotów i 3-letnią gwarancję, co czyni go atrakcyjnym wyborem. Bass, mimo podobnych parametrów, jest krytykowany za niską jakość wykonania. Użytkownicy sugerują, że Dremel, mimo wyższej ceny, zapewnia lepszą precyzję i trwałość. Proxxon jest również polecany jako solidna alternatywa. Wiele osób zwraca uwagę na znaczenie stabilności obrotów oraz jakości materiałów, co wpływa na efektywność pracy z różnymi materiałami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA