logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Launchpad MSP430G2 programuje inne mikrokontrolery MSP430?

cician 07 Wrz 2012 12:42 1656 5
REKLAMA
  • #1 11287268
    cician
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

czy programator zawarty na płytce TI Launchpad nadaje się do programowania innych mikrokontrolerów z rodziny MSP430? Czy są potrzebne do tego jakieś zmiany software'owe w samym programatorze? Posiadam Launchpad a chciałbym się przerzucić na większe mikroprocesory i nie wiem czy będę potrzebował do tego drugiego programatora. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 11295267
    pypcioman
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wszystko pisze w User Guide.
    http://www.ti.com/lit/pdf/slau318

"LaunchPad is a complete development solution
    for the Texas Instruments MSP430G2xx Value Line series."

A więc, launchpad nadaje się do wszystkich mikrokontrolerów z rodziny MSP430 serii G2 tylko i wyłącznie. Do mikrokontrolerów z innych serii np. F potrzeba osobnego programatora.

Obecnie TI co chwila wypuszcza jakieś przystawki do LaunchPad'a, najlepiej śledzić news'y w tym temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11295369
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Nie jest to prawdą. Tylko układy z serii Value Line można bezpośrednio włożyć w gniazdo Launchpada, ale do programować można każdy MSP430 z interfejsem Spy-Bi-Wire, wystarczy zdjąć zworki i podłączyć odpowiednie przewody do docelowego układu.

EDIT:
    Przykładowy artykuł na ten temat.
  • REKLAMA
  • #4 11320816
    cician
    Poziom 11  
    Dziekuję za link McMonster, właśnie czegoś takiego szukałem. Owszem TI wszędzie pisze, że Launchpad jest przystosowany tylko do G2 w obudowach DIP14 i DIP20 i właśnie dlatego pomyślałem że ograniczeniem nie jest tu rodzaj chipu a jego obudowa (bo to przecież żaden problem podłączyć odpowiednie piny do programatora nie używając podstawki z Lounchpada). Bardziej martwiłem się czy software tego programatora umożliwia programowanie innych mikrokontrolerów. W każdym bądź razie dziękuję za artykuł i myślę, że to rozwiąże mój problem.

Pozdrawiam

EDIT: Podłączyłem pod Launchpada uC MSP430F2254 (Datasheet). Podłączyłem piny AVcc i DVcc do zasilania,AVss i DVss do masy, dałem rezystor pull-up 4,7k do pinu RST, oraz podłączyłem piny TEST i RST do odpowiednich pinów Launchpada. Przy próbie programowania w CCS wyrzuca mi komunikat "MSP430: Error connecting to the target: Could not find device (or device not supported)".
    Co teraz? Zgodnie z postem wyżej urządzenie powinno być obsługiwane, a podłączenie sprawdzałem kilka razy i jest zgodne z tym co napisałem wyżej. Czy ktoś potrafi rozwiązać mój problem?
  • REKLAMA
  • #5 11333249
    cician
    Poziom 11  
    Podnoszę temat, bo edytowałem poprzedni post po długim czasie i trafił na drugą stronę.
  • #6 12416713
    voyo
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    jeśli temat jeszcze aktualny, jeśli nie to dla potomności -

w CCS musisz zmienić typ/rodzine układu w opcjach projektu ('target' do podłączenia). Są tam wszystkie inne obsługiwane układy, również seria F. Powinno działać.
REKLAMA