Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSP430F - MSP430F kompilator / programator -- jak to ugryźć ?

Wr841nd 28 Lis 2012 20:57 1257 4
  • #1 28 Lis 2012 20:57
    Wr841nd
    Poziom 12  

    Witajcie !
    Mam niezły zgryz z zaczęciem zabawy z MSP-kami...

    Mam program pisany w C. Musze go przerobić na HEX ? Bin ? by załadować do procesora.
    Probowałem MSPGCC ( bibloteki do procka mam ) wybieram source :
    error undefined command " " try "help"
    Przecież "" to opis i on nie powinien tego brać pod uwage..
    Mam IAR emmembled ale to juz wogole dla mnie czarna magia !

    Jesli ktoś was ma kompilator i mogłby mi zrobić konwersje to byłbym wdzięczny !


    Programator:
    2 Drogi : LPT /COM
    LPT nie posiadam w komputerze ( jtag )
    Mam COM Wiec BSL programator można wykonać..
    http://imageshack.us/a/img803/7357/bsl.gif ( przykładowy -- co to jest za 1G00 ? co to za bramka ? )

    Moze macie jakies inne pomysły na programator ?

    0 4
  • #2 29 Lis 2012 09:59
    piti___
    Poziom 23  

    Polecam środowisko CCS z Texasa. Obsługuje MSP-FET430 FLASH Emulation Tool który można złożyć za 10zł (coś jak ISP dla Atmeli).

    Dzięki temu będziesz miał bardzo tani programator/debugger.


    MSP430F - MSP430F kompilator / programator -- jak to ugryźć ?

    0
  • #3 29 Lis 2012 10:38
    ZbeeGin
    Poziom 38  

    Wr841nd napisał:
    Moze macie jakies inne pomysły na programator ?

    Kupić sobie MSP430 Launch Pad za parę złotych i masz programator. Co prawda tylko SpyByWire, ale spora grupa procesorów obsługuje ten typ interfejsu.

    0
  • #4 29 Lis 2012 21:27
    Wr841nd
    Poziom 12  

    Musze to przemyśleć ( Piti dosyc fajny programator mi pokazał )

    Mam prosty program w C :

    Code:
    #include <io.h>
    

    void wait(void);         //prototype for wait()

    int main(void)
    {
      P1DIR=0xFF;            //port 1 = output
      P1OUT=0x01;            //set bit 0 in port 1
     
      for(;;) {              //infinite loop
        P1OUT=~P1OUT;        //invert port 1
        wait();              //call delay function
      }
     
    }

    void wait(void)          //delay function
    {
      volatile int i;        //declare i as volatile int
      for(i=0;i<32000;i++);  //repeat 32000 times
    }



    Ok wybieram opcje source i wyskakuje mi cos takiego :
    MSP430F - MSP430F kompilator / programator -- jak to ugryźć ?

    Nie rozumiem dlaczego..

    0
  • #5 30 Lis 2012 01:26
    alagner
    Poziom 25  

    może spróbuj z makefilem? Wrzucałem na forum wzór dla MSP...

    0