Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5412 nie działa tuner FM

frogi4 24 Jan 2005 20:45 3276 19
Altium Designer Computer Controls
    frogi4
    Level 14  
    dostalem od koleznki do przestrojenia radmorka.Koncowki mocy naprawilem, lecz wczesniej wycialem kondensatorki wg zalecen na tym forum. Nie wiem jak bylo wczesniej ale teraz brak jakichkolwiek szumow z tunera.Prubowalem stroic. Mam jakis sygnal na wskaznikach. Dioda od streo nigdy sie nie zapalila. Jestem poczatkujacy w tych sprawach wiec prosilbym o pomoc w sposob najprotszy.Taki dla laika.
  • Altium Designer Computer Controls
    stk401
    Level 15  
    Witam!
    Cóż.. jest wiele możliwości dla których sprzęt nie działa..
    może tuner jest w jakiś sposób odłączony od reszty(wyjęty, przecięty kabel..?)
    Jeżeli wszytko jest podłaczone na git to miernik w łape i sprawdzasz napiecie:) (czy ten tuner w ugule ma zasilanie bo może sie okazać że nie dochodzi napiecie-do samego tunera ocztwiście...)
    Jak i to nie poskutjuhe to polecam sprawdzić ścieżki na płytce drukowanej może są przerwane..?- sprawdzanie ścieżek polecam z lupą..
    jeżeli natkniesz sie na podejrzanie wyglądająca ścieżke do omomierzem(jak zresztą tak robie..)mierzysz czy prąd może przepłynąć przez daną ścieżke"...
  • Altium Designer Computer Controls
    frogi4
    Level 14  
    Mam jeszcze pytanko. jesli podlaczylbym zewnetrzny wzmacniacz to w ktorym miejscu przed dekoderem stereo moglbym juz cos uslyszec w torze FM. Napiecie wejsciowe do UL1200 jest 2,7 V czyli chyba ok. w punkcie K307 -6,9V w K308-7,0V.
    SONIAK12
    Level 23  
    Witam
    Jeśli nie masz doświadczenia w strojeniu układów w.cz. i sprzętu do tego niezbędnego to lepiej zakup sobie uniwersalną głowicę do UKF i ją zamontuj (koszt niewielki około 25-30pln). W zestawie dostaniesz dokładną instrukcje jak to podłączyć i efekt w porównaniu do strojenia i kosztów czasu spędzonego nad walką z układami w.cz. będzie relatywnie niski.
    Musisz tylko znaleść kilka charakterystycznych punktów do wyłączenia starej głowicy i podpięcia nowej, i po zabawie.
    Pozdrawiam Soniak
    frogi4
    Level 14  
    nie chce wstawiac nowej glowicy. Moze ktos poradzi jak domowym sposobem, tylko z miernikiem rozwiazac problem
    SONIAK12
    Level 23  
    Witam
    To życzę powodzenia i miłej zabawy.
    Strojenie na oko i ucho to fajna zabawa, ale czy warto???
    Efekt zazwyczaj mizerny w stosunku do nakładu sił jeśli już została rozstrojona głowica.
    Zwykłym multimetren nic niezdziałasz, szkoda zachodu.
    Też kiedyś walczyłem z takimi sprzętami i okazało się że siedzenie 3 dni i strojenie to sztuka dla samej sztuki. Po to są gotowe wkłady aby z nich korzystać.
    Czas to pieniądz - brutalne ale prawdziwe.
    Pozdrawiam Soniak
    frogi4
    Level 14  
    olo-eu
    Nic nie ruszalem procz wyciecia kondensatorkow wg zalecen i potem regulacji trymerami
    Mozliwe ze jest cos walniete. Wskazniki od sygnalu pokazuja duzy poziom sygnalu. Arcz dziala.
    Nie wiem czy w tym radmorze jakis szum miedzy stacjami powinien byc ale u mnie nie ma. Sprawdze ten potencjometr poznej bo jestem teraz w pracy.
    Wiem ze to co teraz napisze wiekszosci bedzie smieszne, ale czy np dotykajac srubokretem ktorejsc nozki w ukladzie UL1200 powinny pojawic sie jakies trzaski? Naprawde jestem laikiem wiec wybaczcie i pomozcie
    olo-eu
    Level 20  
    ale w opisie sa wzmianki o regulacji tymi potencjometrami ;) a i jesli nei podlaczysz anteny do tego radmora to nic nie uslyszysz - ja tez tak mam - ale wtedy nei swieca wskazniki poziomu sygnalu. proponuje troche poprzygladac sie temu potencjometrowi gdyz moze on ci takie cuda robi
    000andrzej
    Level 37  
    Sposób przestrajania został tez opisany tu http://www.elektronika.owg.pl/?choice=2

Podsumujmy, aby sie upewnic czy wszystko dobrze rozumiemy:
    1. Wzmacniacz masz dobry - po podłączeniu ze źródła zewnętrznego działa prawidłowo?
    2. Wskaźniki wysterowania do stacji zmnieniaja się, czyli pokazuje dostrojenie do stacji?
    3. Nie ma sygnału pilota stereo, nawet przy max. poziomie na wskaźniku?
    3. Mimo wszystko nic nie słychać - nawet szumów tunera?
    frogi4
    Level 14  
    000andrzej
    Na wszystkie pytania odpowiedz TAK.
    Mam przerobione gniazdo na 75 om i sygnal z kablowki. Sygnal na wskaznikach na maxa.
    olo-eu
    Level 20  
    sprawdz ten potencjometr o ktorym pisalem. pozatym sprawdz isostak no przejscia sciezek. ale jak mowisz ze nie ma stereo a sygnal jest to tak jakby ten potencjometr byl skrecony (tez tak mialem)
    frogi4
    Level 14  
    Stan na dzis. Z wylaczonym MONO napiecie na 5,12 nozce Ul1200N okolo 2,1 V i cisza. Dziala chyba wyciszanie. Po wcisnieciu MONO na 5,12 jest 0 i radio w koncu gra. Przestroilem. Sygnal na full. Arcz dziala. Teraz tylko czym pokrecic lub spradzic aby dzialalo przy wycisnietym MONO i lapnac stereo.
    Przy okazji bez powodu padl bezpiecznik w jednym kanale mocy (nie bylo nawet kolumny). Napiecie stale na wyjsciu w tej koncowce. Po wlozeniu nowego bezpiecznika nie graly oba kanaly, jak wyjalem jeden kanal znow dziala. Ale tym zajme sie pozniej, wpierw tuner
    pleno
    Level 19  
    Ale sygnał na maksa jest przez cały czas, czy tylko w niektórych punktach? Bo jeśli w niektórych to znaczy że odbiera stacje czyli ogółem wszystko przed demodulatorem (wyjściem UL1200) jest raczej sprawne. Jeśli natomiast tak nie jest, to może wyciąłeś nie ten kondesator co trzeba - ja kiedyś przez pomyłkę wyciąłem nie ten w obwodzie rezonansowym, tylko taki tuz obok przez który jest podłączony ten obwód do generatora i nic nie działało :) Może jest uszkodzona blokada szumu, lub stopień wzmocnienia przed dekoderem? Musiałbyś sprawdzić czy na wejściu dekodera jest normalny sygnał - podłącz się tam ze wzmacniaczem. Wejscie znajduje się na nóżce 1 dekodera UL1621. Jeśli tam nie będzie sygnału, musisz się cofać. Najlepiej jakbyś miał schemat, bo radmor jest ciut skomplikowany.
    Pozdrawiam
    frogi4
    Level 14  
    Jest tylko jedna stacja gdzie wskaznik nie pokazuje sygnalu, ale na diorze as502 ta stacje tez ledwie lapie a nawet gorzej niz w radmorku. Reszta na maxa. Schemat mam chyba z tego forum ale malo czytelny ten skan no i wiedza za mala do doglebnej jego analizy
    Griegorij
    Level 11  
    Witam,
    Frogi4 jak przestroiłeś tuner? Co było?
    Mam podobny problem,
    sygnał na maxa, stereo się nie świeci.
    Kręcąc potencjometrami w programatorze wskazniki diodowe poruszają się.
    Nic nie słychać na całym zakresie.
    No i oczywiście też kręciłem kondensatorkami i cewkami.

pliz pomóż :)
    pozdrawiam
    Grzegorz
    frogi4
    Level 14  
    Chcialbym odswiezyc temat bo ten radmorek wrocil do mnie aby doprowadzic do konca naprawe. Nadal odbiera tylko na MONO, ale opisze co co uzyskalo mi sie dowiedziec i moze cos mi doradzicie.
    Na 12 nozce ul1200 napiecie wynosi 2,2 v dla dostrojonej stacji lub ponad 4 V dla niedostrojonej. Na 13 nozce sygnal 5 V (radio M.) i uklad wyciszania blokuje wyjscie sygnalu z UL1200. Wiem ze za wyciszenie odpowiada 5 nozka ale nie moge uzyskac na niej tak niskiego napiecia aby wylaczyc uklad wyciszania. Poradzilem sobie odlutowujac kabel od 7 pinu W304, ale nie o to przeciez chodzi. Teraz nawet jak wycisne na STEREO to gra, ale w mono. Dopiero jak zewre baze T1310 do masy wchodzi w stereo. Nie wiem jak dziala T1309, bo regulacja R1318 nic nie daje. Domyslam sie ze cos jest nie tak z napieciem na 12 nozce Ul1200 ale jak sobie z tym poradzic?

Sprawdzilem napiecie na kolektorze T1309 i chyba dziala prawidlowo. Przy dostrojonej stacji 0.03V, przy odstrojonej 5,19 V. Mam tez troche mniejsze niz na schemacie napiecia na 11 nozce UL1200 ( u mnie 13,7 a wg schematu 14,3V) i na nozkach 7,8,9,10 max to 6,9 V a wg schematu 7,2V.
    frogi4
    Level 14  
    Opisze jeszcze co zauwazylem. Po odłaczeniu diody D1301 na nozce 12 ul1200 napiecie zmienia sie od 2,19V przy dostrojeniu do 2,25 przy odstrojeniu. Na kolektorze T1309 napiecie zmienia sie od 0.03V do prawie 8V, ale to raczej prawidlowo. Jest tez problem przy wlaczaniu radmorka. Po wlaczeniu jesli jest arcz wylaczone jest ok ale jak przycisk arcz wlaczony to leci gdzies w las. Odstraja sie. Na wyjsciu z programatora napiecie prawidlowe. Wystraczy wtedy wylaczyc arcz i wlaczyc i wtedy jest znow dobrze. Potem Arcz funkcjonuje prawidlowo, dociga stacje jak powinno byc. Czy ul1200 jest walniety czy moze cos jest rozstrojone? I jeszcez pytanko do czego słuzy PR3073 ten przy UL7523?
    000andrzej
    Level 37  
    Co do głównej usterki. Sprwdził bym okolice T1309 i dioda D1301, który odpowiada za układ "mute". Następnie T1310 i sygnały dochodzące do niego. Tranzystor ten sumuje kilka sygnałów odpowiedzialnych za włączanie mono-stereo. Na nóżkę 1 UL1621 wchodzi sygnał z tranzystora T1311, który odpowiada za zatkanie układu podczas stanów nieustalonych (przełączanie itp). Zerknąłbym też na układ tego tranzystora.

Co do napięcia na nóżce 12 UL1200 - sprawdź dokładnie wszystko wokół, czasem jakiś padnięty rezystor wisi w powietrzu. Zobacz na T306 (nie wiem czy dobrze odczytałem - podlączony do n.6) czy prawidłowo pracuje.

Co do tego regulatora napięcia UL7523 - zerknij na aplikację: http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/CEMI/ul7523.pdf
    potencjometr służy do ustalenia ogranicznika prądowego układu.
    frogi4
    Level 14  
    Naprawiłem bardzo nieprofesjonalnie ale skutecznie :).Przeciąłem ścieżke od wyjścia 12 UL1200 i teraz wszystko gra. Stereo działa. Wyciszanie przy strojeniu również. Wiem że nie tak powinno sie naprawiać ale nie miałem juz innego pomysłu.
    Temat zamykam