logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kto odpowiada za ponowne podłączenie licznika prądu po spłacie długu?

jolkajolanta 07 Wrz 2012 14:41 3870 6
REKLAMA
  • #1 11287590
    jolkajolanta
    Poziom 1  
    witam.chciałam zapytać kto powinien podłączyć licznik prądu po zdjęciu go przez firmę dostarczającą prdąd??licznik został zdjety z racji zalegających opłat.przez pracowników firmy.dług został uregulowany. kto powninien zainstalować licznik ponownie?? pozdrawiam

Na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni właściwe dla języka polskiego. Znaki przestankowe stawia się bezpośrednio po wyrazie, potem spacja. Zdanie zaczyna się wielką literą. Znaki diakrytyczne /ogonki/ są integralną częścią naszego języka- popraw ten post.
    [Akrzy]
  • REKLAMA
  • #2 11287627
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Więcej szczegółów proszę.
    Na umowie lub w warunkach przyłączenia pisze czyją własnością jest licznik.
    Według mnie dostawca nie chce pobrać opłaty za licznik tylko za ponowne przyłączenie.
  • REKLAMA
  • #3 11287819
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Zakład energetyczny właściwy dla rejonu zakłada licznik po wniesieniu opłaty za ponowne przyłączenie.
    Nie wiem czy to ogólnopolska stawka, ale w ENERGA OP. Toruń stawka to 80zł płatne przy składaniu wniosku o ponowne przyłączenie.
  • REKLAMA
  • #4 11287871
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    serwisor napisał:
    Zakład energetyczny właściwy dla rejonu zakłada licznik po wniesieniu opłaty za ponowne przyłączenie.
    Nie wiem czy to ogólnopolska stawka, ale w ENERGA OP. Toruń stawka to 80zł płatne przy składaniu wniosku o ponowne przyłączenie.

Proszę rozróżnić "przyłączenie" od "wznowienia dostarczania energii". Te terminy nie oznaczają tego samego.
  • #5 11288014
    serwisor
    Poziom 29  
    zbich70 napisał:
    serwisor napisał:

Proszę rozróżnić "przyłączenie" od "wznowienia dostarczania energii". Te terminy nie oznaczają tego samego.

Kolego, nie będę się kłócić, ale niestety jeśli kogoś odłączają poprzez zdjęcie licznika, to żeby ponownie zostać podłączonym do sieci, trzeba za to zapłacić.
    I nie ma tutaj mowy o wznowieniu dostarczania energii, tylko o ponownym podłączeniu, i tutaj słowo ponownym jest bardzo istotne.
    Wiem masło maślane ale Moja eks z energii wystawiała za to faktury osobom "odłączonym" za niepłacenie.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 11288093
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    @serwisor
    Nie interesuje mnie (ani czytelników tego forum) co Twoja eks robiła w Energii i jak to potocznie nazywała.
    Nazewnictwo czynności i procedur wykonywanych przez Operatora Sieci Dystrybucyjnej jest jednoznacznie określone.
    serwisor napisał:
    I nie ma tutaj mowy o wznowieniu dostarczania energii, tylko o ponownym podłączeniu, i tutaj słowo ponownym jest bardzo istotne.

Polecam więc zapoznanie się chociażby z tym dokumentem:
    Link
  • #7 11288131
    serwisor
    Poziom 29  
    Nie zmienia to faktu, że nie o tym jest ten temat ...
    Więc tak jak napisałem przed niepotrzebnymi postami - montażu licznika dokonuje ZE właściwy dla rejonu.

Podsumowanie tematu

✨ Po zdjęciu licznika prądu z powodu zaległych opłat, jego ponowne podłączenie należy do zakładu energetycznego właściwego dla danego rejonu. Po uregulowaniu długu, klient musi uiścić opłatę za ponowne przyłączenie, która w przypadku ENERGA OP w Toruniu wynosi 80 zł. Ważne jest rozróżnienie między "przyłączeniem" a "wznowieniem dostarczania energii", ponieważ są to różne procedury. Montaż licznika wykonuje zakład energetyczny, a nie klient.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA