logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy odkręcony odpowietrznik pionu CO zagraża zalaniem?

prezesonline 09 Wrz 2012 01:04 69927 15
REKLAMA
  • #1 11292712
    prezesonline
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam
    Kilka dni temu spółdzielnia wymieniła instalację CO - nowe rury, grzejniki. W mieszkaniu na ostatnim piętrze uusnięto rury idące nad sufitem do kondensatora na klatce, a w zamian mam 3 szpetne odpowietrzniki w lokalu.
    Na samej górze mają one zamontowane coś takiego:
    Czy odkręcony odpowietrznik pionu CO zagraża zalaniem?
    z tym że u mnie ta malutka zakrętka na samej górze jest czerwona.
    W jednym z pokoi jest to odkręcone dość znacznie, w innym zakręcone.
    Czy to możliwe, że ekipa nie dokręciła czegoś i z tego grozi zalanie gdy pierwszy raz zaczną grzać w sezonie podczas mojej nieobecności?
    Wykonano co prawda krótki test na szczelność, ale panowie tak szybko pobiegli, potem inni wpadali i cośtam przekręcali itp. przy grzejnikach i pionie, że się zastanawiam, czy czegoś nie dokręcili. Czy mogę samodzielnie te kureczki po prostu zakręcić? Wtedy jednak nie będą podskakiwały i wypuszczały powietrza, jak było, to podczas testu.
  • REKLAMA
  • #2 11292733
    Inicjusz
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Odkręcone kapturki na odpowietrznikach umożliwiają odpowietrzanie instalacji.
    Jeżeli przestały prychać, to powinny być zakręcone.
    Warto jednak co jakiś czas je odkręcać. Pozwala to na odprowadzenie powietrza z instalacji jeżeli takie jeszcze się nagromadzi w korpusie odpowietrznika.
    Odpowietrzona instalacja lepiej grzeje.
  • REKLAMA
  • #3 11292740
    prezesonline
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    A czy jeśli ktoś zapomni je zakręcić, to przez nie może lać się woda?
  • #4 11292783
    dzarek70
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Tak może zalać sąsiadów z dołu u Mnie też to zamontowali i jak ciepłownia puściła ogrzewanie testowo nie uprzedzając mieszkańców no to pozalewało, osobiście podlałem sąsiada nie leci to jakoś bardzo szybko ale po kilku godzinach trochę tego jest i cieknie przez przepust grzejnika w stropie.
  • #5 11292795
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Pomiędzy rurą (pionem) a odpowietrznikiem proponuję zabudować zawór odcinający (kulowy).
  • #6 11293506
    Inicjusz
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Z założeń odpowietrznik powinien pracować w sposób ciągły.
    Niestety, ze sprawnością w działaniu bywa różnie.
    Był już taki temat na forum Pewość odpowietrznika automatycznego.
    Omawiano też jak działa Odpowietrznik automatyczny.
    Zasadniczo odpowietrznik automatyczny nie powinien przepuszczać wody, a jego działanie przedstawiono na filmiku
    http://www.youtube.com/watch?v=OdH2DjXnYh8&feature=related .
    Jest niestety pewna różnica konstrukcyjna ale zasada podobna.
  • REKLAMA
  • #7 12788230
    mikolaj86krot
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    witam.
    czy jeśli ten czerwony kapturek jest zakręcony, oring wydaje się być ok, a woda i tak wydostaje się na zewnątrz to znaczy że ten odpowietrznik nadaje się do wymiany?
  • REKLAMA
  • #8 12788288
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    mikolaj86krot napisał:
    witam.
    czy jeśli ten czerwony kapturek jest zakręcony, oring wydaje się być ok, a woda i tak wydostaje się na zewnątrz to znaczy że ten odpowietrznik nadaje się do wymiany?
    Raczej tak.
  • #9 12788333
    mikolaj86krot
    Poziom 10  
    jak ten odpowietrznik się fachowo nazywa? ile to kosztuje?

Dodano po 2 [minuty]:

odpowietrznik automatyczny?

czy da się go wymienić jeśli sezon grzewczy już się rozpoczął bez spuszczania wody?
    znajduje się on na ostatnim piętrze w boku mieszkalnym, odpowietrzenie całego pionu.
  • #10 12788400
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 607
    mikolaj86krot napisał:
    czy da się go wymienić jeśli sezon grzewczy już się rozpoczął bez spuszczania wody?

Zazwyczaj w komplecie z zaworem jest tzw. zawór stopowy. Czyli poniżej tego co widzisz na fotografii jest jeszcze sześciokątny element a dopiero do niego wkręcony gwint instalacji. Jeśli tak jest to zawór możesz wykręcić.
  • #11 12788414
    mikolaj86krot
    Poziom 10  
    1.czyli mimo iż woda teraz się wydostaje na zewn (w małych ilościach)... to przy wykręcaniu odpowietrznika ten zawór stopowy odetnie dopływ wody i bez problemu można wkręcić nowy...?

2. jest jakaś szansa ze po wykręceniu tego zaworu da się go jakoś zreanimować i będzie działał ponownie? (wyczyścić, przedmuchać)?
  • #12 12789359
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    mikolaj86krot napisał:
    1.czyli mimo iż woda teraz się wydostaje na zewn (w małych ilościach)... to przy wykręcaniu odpowietrznika ten zawór stopowy odetnie dopływ wody i bez problemu można wkręcić nowy...?

Powinno tak właśnie być. Po to jest tzw. stopka.
    mikolaj86krot napisał:

2. jest jakaś szansa ze po wykręceniu tego zaworu da się go jakoś zreanimować i będzie działał ponownie? (wyczyścić, przedmuchać)?

Raczej nikła. Zresztą koszt nowego jest niski więc po co?
  • #13 12790426
    mikolaj86krot
    Poziom 10  
    dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #14 12792418
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2099
    Kup porządny markowy np. afriso za 20-25 zł, a nie chińczyka za 10-15 , bo te tanie ciekną już od nowości...
  • #15 20406426
    Aldik
    Poziom 11  
    Ocena: 56
    Ja mam nakrętki luźne i tak mija juz nasty rok :)
    Pytanie mam czy można je zasłonić ? Zabudować ? Czy One sie psują i mogą zacząć lać wodą, czego nie zobaczę bo będą zasłoniete !?
  • #16 21065757
    gamingmix076
    Poziom 1  
    >>11292740
    U mnie w domu raz zapomniałem zakrecic i przed kilka dni ciśnienie z pieca spadalo i podłoga była trochę mokra

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię bezpieczeństwa związane z odpowietrznikami w instalacji centralnego ogrzewania (CO) po wymianie rur i grzejników. Użytkownik obawia się, że odkręcone odpowietrniki mogą prowadzić do zalania mieszkania podczas pierwszego uruchomienia ogrzewania. Odpowiedzi wskazują, że odkręcone odpowietrniki są niezbędne do odpowietrzania instalacji, ale ich zapomnienie może skutkować wyciekiem wody, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników. Zaleca się również zainstalowanie zaworu odcinającego, aby zminimalizować ryzyko zalania. W przypadku uszkodzenia odpowietrznika, jego wymiana jest możliwa bez spuszczania wody, o ile zastosowany jest zawór stopowy. Użytkownicy podkreślają znaczenie wyboru markowych odpowietrzników, aby uniknąć problemów z nieszczelnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA