logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy odpływ ze zbiornika wyrównawczego może być zamknięty?

sebaele22 19 Lut 2012 08:57 42379 93
Najlepsze odpowiedzi

Czy odpływ ze zbiornika wyrównawczego może być zamknięty?

Nie, odpływ/połączenie zbiornika wyrównawczego nie może być zamknięte ani odcięte żadnym zaworem; naczynie ma być stale otwarte i podłączone bezpośrednio do kotła [#10565987] [#10566020] [#10567101] Jeśli na tym połączeniu jest zawór, trzeba go usunąć, bo zamknięcie naczynia może doprowadzić do niebezpiecznego wzrostu ciśnienia i nawet wybuchu kotła C.O. [#10565987] [#10566020] [#11687921] Wątek potwierdza też, że kocioł jest przeznaczony do pracy w otwartym systemie C.O. zgodnym z normą [#11492239]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 10565981
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 512
    Witam, tak jak w temacie czy odpływ ze zbiornika wyrównawczego może być zamknięty czy musi być otwarty?

Pozdrawiam
  • #2 10565987
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Witam !
    Kategorycznie NIE !!!
    Chyba że chcesz doprowadzić do wybuchu kotła C.O.
  • #3 10566001
    sebaele22
    Poziom 30  
    To znaczy że musi być ciągle otwarty? Pytam bo jakiś czas temu ponownie pękł mi piec i ciągle zapowietrzają się niektóre grzejniki, ale gdy zakręcę odpływ ze zbiornika wyrównawczego i wypełnię całą instalację wodą to wszystko jest ok.
  • #4 10566020
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Na odpływie od naczynia wyrównawczego NIE WOLNO montować żadnego zaworu ,jeżeli taki jest to należy go usunąć. Napisz coś więcej o twojej instalacji bo na podstawie twoich dotychczasowych informacji trudno wyciągnąć jakieś wnioski.
  • #5 10566027
    sebaele22
    Poziom 30  
    Nie wiem co byś chciał jeszcze wiedzieć, centralne było robione kilka lat temu przez ojca :-)
  • #6 10567101
    Bogdanbenek
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Zbiornik wyrównawczy nie może być łączony przy użyciu zaworów ani na zasilaniu ani na powrocie a tym bardziej na przelewie ze zbiornika , jak zakręcisz zawory do zbiornika to zrobisz bombę ! zbiornik wyrównawczy ma być podłączony bezpośrednio do kolektora w piecu . Uzupełnij wodę w instalacji odpowietrz instalacje . Jak zamrozi wodę w rurce do zbiornika wyrównawczego to tak jak byś zrobił bombę ! spróbuj ocieplić rurki i zbiornik wyrównawczy .
  • #7 10569144
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 11440802
    wod-kan
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam - przypomnę, że wykonując lat temu (?) instalacje c.o. w obiektach znacznej wielkości to naczynie było wpięte zarówno do zasilenia jak i do powrotu tzn. rura wznośna i opadowa (obie tzw. bezpieczeństwa). Natomiast co do zapowietrzania się instalacji to sądzę, że masz pompę na powrocie i stara instalacja daje znać o swoich niedoskonałościach

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze, że ważne jest w jakim miejscu jest zamontowana pompa i jak rozprowadzona instalacja to takie dodatkowe pytanie.
  • #10 11440878
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 616
    Mój problem polega na tym, że spinam system węglowy z kominkiem z płaszczem wodnym i nie mam możliwości włączenia naczynia wyrównawczego do zasilania taki aby zachować niezależność dwóch systemów. Dlatego chcę wpiąć zbiornik do powrotu, bo wydaje mi się że wtedy też będzie działał jako bezpiecznik w przypadku rozprężenia jak się zagotuje w kotle?
  • #11 11442898
    wod-kan
    Poziom 12  
    Witam - spinając dwa systemu musisz zachować tylko zasadę uporządkowania pracy pomp a najlepiej połączyć tak oba systemy by wystarczała tylko jedna pompa. Pozdrawiam
  • #12 11443431
    MM2X
    Poziom 26  
    wod-kan napisał:
    a najlepiej połączyć tak oba systemy by wystarczała tylko jedna pompa.

Tak się nie da, chce aby każdy układ działał niezależnie tzn. jak pracuje kominek to woda nie ma przechodzić przez piec węglowy i odwrotnie.
  • #13 11458914
    wod-kan
    Poziom 12  
    Jeżeli kocioł c.o. i kominek są w niedużej odległości od siebie, nawet jeżeli dzieli je ściana albo dwie i nawet kondygnacja, jest możliwe połączenie tych obwodów w jeden i na jednej pompie. Tylko w takim rozwiązaniu jest konieczne ręczne przełączanie zaworów, w zależności od korzystania z kominka lub kotła. Natomiast stosując dwie pompy, jest możliwość wykonania układy samoczynnie załączającego pompę w obiegu z którego korzystamy bez potrzeby przełączania zaworów.
  • #14 11461947
    MM2X
    Poziom 26  
    wod-kan napisał:
    jest konieczne ręczne przełączanie zaworów,

No właśnie to jest problem, czasami mozna zapomnieć ...i wtedy heca.
    Akurat finalizuję układ piec, kominek i gazowy, każdy osobna pompa+zawór zwrotny klapowy.
  • #15 11486789
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam ponownie, mam jeszcze takie pytanie czy dopływ wody oraz pompę mocuję się na wejściu czy na wyjściu?
  • #16 11487600
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    sebaele22 napisał:
    Witam ponownie, mam jeszcze takie pytanie czy dopływ wody oraz pompę mocuję się na wejściu czy na wyjściu?

Nie wiele można z tego zrozumieć, rozjaśnij cieco te wypowiedź bo nikt ci nie odpisze.
  • #18 11491155
    sebaele22
    Poziom 30  
    Tak mam na myśli uzupełnianie wody :-), ojciec kupił nowy piec EKO-KWS 10 kW i jednak podłączył wszystko na wejściu, czy też tak może być?
  • #19 11491241
    MM2X
    Poziom 26  
    sebaele22 napisał:
    ojciec kupił nowy piec EKO-KWS 10 kW i jednak podłączył wszystko na wejściu

Więcej precyzji!, - co znaczy wszystko?. Wejście - tj. powrót pieca?.Poczytaj trochę ogólnych informacji o instalacjach CO a przybliżysz sobie bardziej zagadnienia podstawowe. Masz przecież DTR jeśli to nowy piec.
  • #20 11491334
    sebaele22
    Poziom 30  
    Chodzi mi o uzupełnianie wody oraz pompę, wejście to znaczy górne otwory w piecu, wyjścia to znaczy dolny otwór w piecu.
    Ojciec podłączył pompę oraz uzupełnianie wody do dolnego otworu, czy tak może być?
  • #21 11492055
    MM2X
    Poziom 26  
    Kiedyś łączyło się pompy na wejściu do pieca (niższa temperatura pracy) teraz to bez znaczenia pompy mogą pracować w wyższej (lepsze technologicznie). Łączenie pompy na powrocie, - zbiera więcej brudu, szlamu itd.,-częściej zapycha się filtr przed pompą. Uzupełnianie wody oczywiście na powrocie.
  • #22 11492239
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    W ulotce kotła jest napisane :
    "Kotły EKO-KWS z rusztem wodnym przeznaczone są do pracy w wodnych instalacjach centralnego ogrzewania systemu otwartego domków jednorodzinnych, warsztatów itp. posiadających zabezpieczenia zgodnie z wymaganiami normy PN-91/B-02413".
    Czy tak trudno sprawdzić czy ta instalacja jest czy nie jest zgodna z normą ?
  • #23 11493040
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ciężko sprawdzić bo to było kilka lat temu robione przez ojca, do tej pory wszystko było ok do momentu jak się rozciekł stary piec (żeliwny).

Pompę oraz uzupełnianie wody podłączył na powrocie (dolny otwór w piecu), do górnych otworów podłączył jedną rurę a drugi otwór za ślepił, czy takie podłączenie jest prawidłowe?
  • #24 11493121
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Sebaele22 czy jesteś w stanie ze zrozumieniem przeczytać normę i porównać z tym co jest zrobione w domu ?
    Jeśli nie to serwisant który uruchamia nowy kocioł będzie wiedział.
  • #25 11493261
    sebaele22
    Poziom 30  
    Nie znam się na centralnym więc zapytałem tu, no ale widze że chyba nikt nie pomoże :-(, mam nadzieje że podłączenie nowego pieca tak samo jak był stary będzie wszystko ok.

Pozdr
  • #26 11493759
    Bogdanbenek
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    sebaele22 napisał:
    Nie znam się na centralnym więc zapytałem tu, no ale widze że chyba nikt nie pomoże :-(, mam nadzieje że podłączenie nowego pieca tak samo jak był stary będzie wszystko ok.

Pozdr

Kolego Posiadasz może telefon komórkowy z aparatem , a jeszcze lepiej aparat fotograficzny cyfrowy ? :D , jeśli tak to zrób kolka fotek pieca instalacji + jaki opis co z czy jeść i dej na to forum a wtedy będzie lepiej wiadome . Zasilanie wody do pieca przeważnie jest na powrocie rurka 1\2 cala co jest do pieca spust i uzupełnianie wody . Pyzatym tam powinien być zawór bezpieczeństwa 1,5 Bara [Atmosfery ] :!: .
  • #27 11506407
    wod-kan
    Poziom 12  
    Witam - sebaele22 myślisz że jak ojciec kupił nowy kocioł to ty musisz wprowadzić nową technologię jego montażu. Czy aby Ci się troszeczkę nie pokiełbasiło w głowie. Chłopie nic na siłę wszystko spokojnie wyjaśni Ci serewisant producenta zakupionego kotła. Pozdrawiam
  • #28 11514658
    MM2X
    Poziom 26  
    sebaele22 napisał:
    Nie znam się na centralnym więc zapytałem tu, no ale widze że chyba nikt nie pomoże

Gorąca krew w tobie kipi :) . Powoli, powoli ale dokładnie, zrobisz raz nie będziesz przerabiał.
  • #29 11515485
    wod-kan
    Poziom 12  
    sebaele22 napisał:
    Nie znam się na centralnym więc zapytałem tu, no ale widze że chyba nikt nie pomoże

Dostałeś moim zdanie wystarczającą ilość odpowiedzi, ale jak widać nie możesz się z nimi zgodzić bo są inne niż Ty chciałeś przeczytać.
  • #30 11515587
    MM2X
    Poziom 26  
    Jeżeli zrezygnował z eksperymentowania to tylko wyjdzie na dobre, kilka dni temu podali w TV , że zginął 80-latek podczas wybuchy pieca CO ( 1-sza ofiara tego sezonu grzewczego), następnie 2 inne:
    http://www.tvp.pl/bydgoszcz/aktualnosci/kryminalne/zgineli-po-wybuchu-pieca-w-piwnicy/8986834

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię odpływu ze zbiornika wyrównawczego w instalacji centralnego ogrzewania. Użytkownicy jednogłośnie stwierdzili, że odpływ nie może być zamknięty, ponieważ grozi to poważnymi konsekwencjami, takimi jak wybuch kotła. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego podłączenia zbiornika wyrównawczego, który powinien być umieszczony jak najwyżej w systemie. Użytkownicy podkreślili, że nie należy montować zaworów na odpływie, a także zalecili odpowietrzanie grzejników oraz sprawdzenie instalacji pod kątem zatorów. Wskazano na potrzebę zastosowania zaworu różnicowego oraz zaworu bezpieczeństwa, aby uniknąć problemów z ciśnieniem i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA