Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica ZIA 6428 - Zawieszenie pracy zmywarki Amica ZIA 6428

kwiatek 67 10 Sep 2012 14:35 10383 2
    kwiatek 67
    Level 2  
    Witam !
    Może ktoś się spotkał z podobną usterką lub wie co jest przyczyną jej występowania.
    Chodzi o zmywarkę Amica ZIA 6428.
    Zmywarka zatrzymuje wykonywanie kolejnych czynności ( blokuje się ) w momencie wylewania wody może to wystąpić przy ostatnim wylewaniu wody , czasem przy wylewaniu wody miedzy kolejnymi cyklami mycia , kiedyś wystąpiło przy pierwszym wylewaniu wody ( czyli jeszcze przed rozpoczęciem zmywania ).
    Zmywarka wypompuje wodę , potem stoi bezczynnie kilka minut ( woda jest wypompowana ) później uruchamia pompę wylewającą wodę na jakiś czas ( woda była wylana już wcześniej )
    Po tym wszystkim znowu stoi kilka minut potem znowu chce wylewać wodę i tak w koło – kiedyś robiła to przez pół nocy.
    Na tacy pod spodem nie ma wody.
    W czasie normalnej pracy ( czasem uda się jej dojść bezproblemowo do końca cyklu zmywania ) słyszane jest “ cykanie “ ( może jakiegoś przekaźnika od spodu zmywarki )
    W czasie opisanego wyżej zawieszenia pracy nie słychać natomiast tego “ cykania “
    Wchodząc w odczyt błędów w czasie zawieszenia wyświetla się : H , H 5 czasem też H 3.
    W czasie gdy zmywarka ukończy bezproblemowo zmywanie nie wykazuje żadnych błędów .
    Zmywarka ma cztery lata jest w bardzo dobrym stanie wizualnym .
    Proszę o pomoc w usunięciu defektu .
    hubertox
    Level 11  
    To cykanie to przypuszczam, że zawór przesterowujący strumień wody raz na górne śmigło raz na dolne i jest to normalna praca. Miałem podobny problem i okazał się uszkodzony panel z przyciskami nie moduł tylko panel. Najważniejsze żeby wiedzieć, czy to panel trzeba wykluczyć resztę. Wzięło się to z tego ,że para wodna uderzała w ten panel.
    kwiatek 67
    Level 2  
    hubertox wrote:
    To cykanie to przypuszczam, że zawór przesterowujący strumień wody raz na górne śmigło raz na dolne i jest to normalna praca. Miałem podobny problem i okazał się uszkodzony panel z przyciskami nie moduł tylko panel. Najważniejsze żeby wiedzieć, czy to panel trzeba wykluczyć resztę. Wzięło się to z tego ,że para wodna uderzała w ten panel.

Jeśli zmywarka jest w stanie “ zawieszonym “ to cykania nie słychać .
    Jeśli pracuje prawidłowo to słychać cykanie nawet w trakcie wypompowywania wody.
    Dzisiaj to tak dokładnie się zawiesiła , że nawet reset nie pomagał.
    Pomogło dopiero jak w czasie zawieszenia podniosłem i opuściłem pływak na tacy . Jeśli pływak był podniesiony to pompa pracowała ciągle , jak opuszczony to pracowała z przerwami.
    Po kilkukrotnym poruszaniu pływakiem odwiesiła się i doszła z programem do końca .
    Może rzeczywiście coś z tym panelem , bo zaobserwowałem że początkowe zawieszenia ( usterka występuje od ok miesiąca ) występowały tylko w czasie największych upałów.
    Teraz jest to codziennie i częstotliwość się nasila .
    Co dokładnie stało się z tym panelem ?